Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyše stotisíc Slovákov môže oslavovať: Budú sa rozdávať milióny, pozrite, kto ich dostane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dobré správy. Vyše 150 tisíc Slovákov sa môže začať radovať. Budú sa vracať doplatky za lieky. Dokopy sa rozdá až dva a pol milióna eur. V niektorých prípadoch si polepší jednotlivec až o stovky eur. Pozrite sa, kto ich dostane a čo pre to musí spraviť.

Rozdá sa vyše dva a pol milióna eur

Zdravotné poisťovne opäť vracajú poistencom v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky. Až vyše 155 tisíc ľudí sa dočká dokopy 2 a pol milióna eur za posledný kvartál. Nejde o malé peniaze. Najvyššia vrátaná suma predstavuje 718 eur.

 "Všeobecná zdravotná poisťovňa vráti doplatky za lieky 114 308 poistencom, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritériá v sume 1 864 508 eur," tvrdí hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Vyše stotisíc Slovákov môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Kto peniaze dostane

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit.

  • U starobných dôchodcov, invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP je to 25 eur
  • V prípade dôchodcov sa limit po novom týka všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku
  • U detí je limit vo výške osem eur
  • Nulový je u zdravotne ťažko postihnutých detí.

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Treba však pamätať na to, že do limitu sa započítava doplatok za najlacnejšiu verziu lieku na trhu.

Vyše stotisíc Slovákov môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto Dôvera)

Čo treba urobiť

Pacienti pre to, aby získali peniaze, nemusia spraviť nič. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu. Poistenci ich dostanú automaticky na účet alebo poukážkou.

Vracajú aj súkromné poisťovne

V prípade Dôvery sa vracanie doplatkov dotkne takmer 34 tisíc poistencov, poistencom pošle naspäť 533 tisíc eur, priblížil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Najvyššia vrátená suma je 484 eur. Union zdravotná poisťovňa vracia doplatky za lieky 7 486 poistencov, ktorým vyplatí 118 583 eur. "Najvyššia suma za tento kvartál je 529 eur," doplnila hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Viac o téme: LiekyDoplatokPoisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu