Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál s cenami energií vrcholí: Tisíce Slovákov v chaose, všetko je inak!

Fico Slovákom: Roztrhajte faktúry! Zobraziť galériu (5)
Fico Slovákom: Roztrhajte faktúry! (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Chaos a strach o peniaze. Najprv boli sľuby o lacnejších energiách z úst Fica. Potom prišlo veľké prekvapenie pre Slovákov, keď sa niektorým dvihli ceny o stovky či tisícky eur. Fico však zakročil - faktúry roztrhajte, poradil Slovákom. Nie je to však také jednoduché! Čo teda s faktúrami robiť, aké budú ceny energií v roku 2017 a čo vám hrozí, keď nezaplatíte?

O zvýšených cenách energií sme vás informovali pred niekoľkými dňami. Vlnu kritiky spustilo v predchádzajúcich týždňoch výrazné zvýšenie zálohových platieb za elektrickú energiu, ktoré po novom roku dostali nielen domácnosti, ale aj mestá a obce či školy.

Škandál s cenami energií
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Regulačný úrad pod paľbou kritiky

Následne sa do toho obul aj sám premiér Fico a pohrozil Regulačnému úradu, aby sa ceny energií vrátili normálu, aby sa teda cena nezvyšovala. Slovákom Fico odkázal, aby faktúry so zvýšenými cenami jednoducho roztrhali. Nie je to však také jednoduché - dodávatelia aj právnici sa zhodujú, že faktúry len tak roztrhať nemožno. Kauza zvýšených cien energií dokonca zamávala so stoličkou šéfa Regulačného úradu Jozefa Holjenčíka.

Jozef Holjenčík je pod tlakom
Zobraziť galériu (5)
Jozef Holjenčík je pod tlakom  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

ROZTRHAŤ - Robert Fico

Faktúry na zálohové platby za elektrickú energiu, ktoré boli zaslané v januári tohto roka do domácností i iným odberateľom, sú neplatné a ľudia ich môžu roztrhať, skonštatoval premiér. Podľa jeho slov nový cenový výnos vydá v stredu 25. januára regulačný úrad aj v prípade plynu. „Pokiaľ ide o vodu, úrad už rozposlal vodárenským spoločnostiam metodické usmernenie, aby správne pristupovali k aplikácii rozhodnutí.“

Robert Fico - roztrhajte ich
Zobraziť galériu (5)
Robert Fico - roztrhajte ich  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NEPLATIŤ, ODLOŽIŤ - Peter Pellegrini

Odberatelia by nemali trhať, ale ani platiť faktúry so zvýšenými cenami energií. Treba počkať na stanovisko od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktoré by malo prísť v najbližších dňoch. Cenové konanie prebieha. Povedal to podpredseda Smeru-SD a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini - faktúry si odložte
Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini - faktúry si odložte  (Zdroj: SITA)

ZAPLATIŤ - dodávatelia

Dodávatelia energií upozorňujú spotrebiteľskú verejnosť, že zmeny cien distribúcie môžu nastať až po nadobudnutí právoplatnosti nových príslušných rozhodnutí ÚRSO, pričom však regulačný úrad nemôže ceny upravovať so spätnou účinnosťou. Do času vydania nových rozhodnutí sú preto platné rozhodnutia a daňové doklady vystavené ako distribútormi, tak aj dodávateľmi.

ZDE preto vyzýva odberateľov, aby svoje faktúry "nezahadzovali do koša", ale ich riadne uhradili podľa pokynov dodávateľov.

Kto rozhodne

Nové rozhodnutia o cenách energií by mali byť prijaté v stredu 25. januára. Platiť by mali od 1. januára tohto roka, vyhlásil Robert Fico. Ceny by mali zodpovedať cenám energií v roku 2016. „Úrad bude verejnosť informovať v najbližšom čase. Na riešení intenzívne pracuje,“ informoval nás ÚRSO ešte včera.

"Celá situácia okolo cien elektriny a plynu je veľmi neštandardná. Politici dávajú vyhlásenia a rady, avšak finálne rozhodnutie bude na regulátorovi," povedal pre Topky analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Pokuty za nezaplatenie

ÚRSO však dodnes (očakáva sa rozhodnutie práve dnes) nič nezmenil a tak kritizované cenové rozhodnutia nateraz ostávajú v platnosti. "Ak sa teda nič nezmení do nadobudnutia splatnosti už doručených zálohových platieb a odberatelia by ich v čas neuhradili, môžu byť vystavení potenciálnym pokutám," prezradil Badida. Analytik si myslí, že do budúcna by mohla pomôcť zmena dodávateľa.

O čom bol celý problém

Problém spočíval v tom, že ÚRSO zmenil poplatky za fixnú tarifu. To znamenalo, že aj keď poplatok za distribučnú tarifu išiel dole, poplatok za fixnú tarifu zase hore. Distribučná tarifa, zložená z 2 častí sa skutočne mení tak, že rastie fixná zložka, zjednodušene "platba za možnosť odoberať plyn", avšak sa znižuje variabilná zložka, čiže "platba za reálne odobratý plyn"," vysvetlil pre Topky Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.

Faktúra plynu sa totiž skladá z 2 zložiek: 1. variabilná - vaša spotreba plynu (cena išla dole) 2. fixná - pevná suma, ktorú platíte aj keď nič nespotrebujete (cena išla hore).

Viac o téme: PlynVodaÚRSOCena energií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu