Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrozivé zistenia, ktoré zastrasú dôverou všetkých pacientov: Tu už ide o život, kde sa máme báť?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nie je jedno, do akej nemocnice vás záchranka privezie s akútnym zdravotným problémom. Analytik sa pozrel na to, koľko trvá v slovenských nemocniciach, kým sa pacient dostane do rúk kompetentného lekára od momentu privezenia záchrankou. Na zisteniach je závažné najmä to, že trend sa zhoršuje.

"Nie je tajomstvom, že urgentné, resp. centrálne príjmy nemocníc sú na Slovensku nie práve v dobrom stave," píše analytik Dušan Zachar z inštitútu INEKO s tým, že v mnohých prípadoch urgenty v pravom zmysle slova ani neexistujú. "Často sa stáva, že záchranári musia úporne hľadať k diagnóze privezeného pacienta adekvátnu ambulanciu, kde by ho prijali, a tak sa stráca drahocenný čas, čo môže viesť k fatálnym následkom."

Analytik sa rozhodol zostaviť rebríček, v ktorých nemocniciach sa čaká najviac a v ktorých najmenej na prijatie pacienta lekárom od momentu privezenia do nemocnice. Dáta poskytla záchranná spoločnosť Falck, ktorá pokrýva 40% populácie. "Z dát vyplýva, že hoci sa jej dojazdové časy k pacientom od roku 2012 znižujú, pre pacienta to neprináša taký efekt, aký by mohlo, pretože sa predlžuje čakanie od momentu privezenia pacienta do nemocnice po prevzatie nemocničným lekárom," vysvetľuje zistenia Zachar.

Trend sa zhoršuje

V roku 2015 pacient čakal na prijatie lekárom od momentu príchodu do nemocnice v priemere 15 minút, mediánová hodnota ukazuje 13 minút. "Alarmujúcejšie je však zistenie, že tento zhoršujúci sa trend nastáva aj pri odovzdávaní pacientov s diagnózami patriacimi do tzv. kvintetu prvej hodiny (First Hour Quintet (FHQ), kde je pre záchranu, resp. kvalitu pokračujúceho života často rozhodujúca každá minúta," uvádza v blogu odborník.

Vo vyspelom svete sa na prijatie kvôli týmto diagnózam väčšinou nečaká. "Keď to nedovoľujú kapacity a akútny pacient nie je v bezprostrednom ohrození života, tak by mal byť prijatý lekárom do 10 minút. Takýchto akútnych stavov býva zhruba 25 % zo všetkých návštev na "emergency" oddelení."

Na Slovensku sa podľa dát záchrannej služby Falck čaká na odovzdanie pacienta s diagnózou (FHQ - 20% transportov), je rovnaký alebo niekde až o minútu až dve dlhší, ako pri skupine všetkých diagnóz, píše Zachar. Čo to znamená? Na príchod lekára v nemocnici musí záchranka čakať s najakútnejšími prípadmi rovnako dlho alebo dokonca viac ako pri ostatných diagnózach a to viac ako 13 minút. "Trend sa pritom rokmi zhoršuje, čo nie je dobrá správa," tvrdí analytik.

Tabuľka znázorňuje údaje (Falck) za rok 2015 – mediánový čas čakania na odovzdanie záchrankou dovezeného pacienta na urgentný, resp. centrálny príjem za jednotlivé lôžkové zariadenia a pri ktorých dosiahla vzorka minimálne 100 privezených pacientov za rok. Analýza sa týka 113 169 transportov, z toho bolo 22 141 prípadov s predpokladanou diagnózou FHQ.

Malacky prepadli

Z dát vychádza, že najkratšie časy zaznamenávajú nemocnice v Martine, Starej Ľubovni či Kežmarku. Dlhšie to trvá napríklad v Prešove či Žiline. V Malackách dokonca polovica privezených pacientov s vysoko akútnymi diagnózami musela čakať na prijatie až 20 a viac minút.

Hrozivé zistenia, ktoré zastrasú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: INEKO)

Hrozivé zistenia, ktoré zastrasú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: INEKO)

Keďže Falck nepokrýva celé územie SR, nie sú tam uvedené všetky nemocnice. "Je vo verejnom záujme, aby sa k zverejneniu týchto údajov pridali aj ďalšie záchranky," apeluje Zachar s tým, že chce od ministerstva zdravotníctva, aby vyvinulo tlak na získanie aj od ďalších poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby.

Viac o téme: INEKOZáchranná služba Falck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu