Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priznanie známeho slovenského chirurga: Náročnú operáciu prvýkrát vyskúšal na vlastnom synovi

Doktor Tomáš Juhás ml. Zobraziť galériu (6)
Doktor Tomáš Juhás ml. (Zdroj: TJ)

KOŠICE - Špičkový slovenský očný chirurg Tomáš Juhás mladší pomáha pacientom takmer z celého sveta. Najzaujímavejšie je, ako sa k svojmu povolaniu dostal. Pred dvadsiatimi rokmi podstúpil náročnú operáciu, ktorá ho predurčila na dráhu očného chirurga.

Ešte ako študent prvého ročníka na lekárskej fakulte pred dvadsiatimi rokmi podstúpil sám Tomáš Juhás náročnú operáciu očí. V tom čase nosil dioptrie -4 a keďže operácia dopadla dobre, rozhodol sa, že chce pomáhať ľuďom, ktorí majú problém so zrakom. Spolu so svojím otcom, profesorom Juhásom, dodnes úspešne zoperovali na svojich klinikách Oftum v Košiciach, Astane a Prahe vyše 30-tisíc pacientov. Najexotickejší pacient pochádzal zo Zimbabwe

Tomáš Juhás pred operáciou (vľavo) a dnes (vpravo).
Zobraziť galériu (6)
Tomáš Juhás pred operáciou (vľavo) a dnes (vpravo).  (Zdroj: TJ)

 „Takúto operáciu som podstúpil ako prvý očný chirurg na Slovensku, vtedy ešte študent medicíny. Neviem si predstaviť opäť nosiť okuliare, radikálne mi to zmenilo život, či už osobný, pracovný alebo športový. Málokto si uvedomuje, aké je nosenie okuliarov obmedzujúce a podvedome to ovplyvňuje každú činnosť v živote. Človek to zistí, sa od toho oslobodí. Keby som mal vtedy pred 20-timi rokmi na výber medzi dnešnými tromi generáciami operácií, vybral by som si ReLEx Smile metódu, ktorá je rýchla a absolútne bezbolestná. To ale v tom čase bolo skôr scifi,” hovorí uznávaný odborník.

Operácii sa podrobil aj známy hokejista Vladimír Dravecký
Zobraziť galériu (6)
Operácii sa podrobil aj známy hokejista Vladimír Dravecký  (Zdroj: TJ)

Hoci vtedy s laserovými operáciami nebolo veľa skúseností a išlo o pomerne náročnú operáciu, podľa vlastných slov neváhal ani chvíľu zveriť sa otcovi do rúk. Ako tvrdí, veda sa vyvíja veľmi rýchlo a kedysi náročné a bolestivé operácie dnes možno podstúpiť za pár sekúnd, bez bolesti a s minimálnymi rizikami.

Priznanie známeho slovenského chirurga:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: OFTUM)

„Technologické postupy sa za 20 rokov neuveriteľne posunuli. Kedysi sa žlčník alebo ‚slepák‛ operoval tak, že bolo potrebné rozrezať brucho a ostala veľká škaredá jazva. Dnes sa to robí laparoskopicky cez tri malé rezy. Tak isto sa aj očná chirurgia posunula z veľkej boľavej rany na rohovke k miniinvazívnej bezbolestnej operácií ReLEx Smile, na ktorú sa dnes špecializujeme,” uzavrel Tomáš Juhás mladší.

Tomáš Juhás s otcom, profesorom Juhásom
Zobraziť galériu (6)
Tomáš Juhás s otcom, profesorom Juhásom  (Zdroj: TJ)

Viac o téme: Tomáš JuhásOčný chirurg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu