Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé FOTO z miesta tragédie, mŕtvy pacient je Ján zo Strelníkov!

Nebohí členovia posádky Zobraziť galériu (27)
Nebohí členovia posádky (Zdroj: Foto: TASR)

STRELNÍKY - Obrovská tragédia sa stala pri Banskej Bystrici. Zrútil sa záchranársky vrtuľník, ktorý prevážal pacienta. Záchranné zložky následne pátrali po vrtuľníku spoločnosti Air-Transport Europe (ATE). Informáciu potvrdila hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

Aktualizované o 15:43

Televízia Joj zverejnila zábery záchranárskeho vrtuľníka, ktoré nasnímala počas záchrannej akcie pacienta. Podľa videa pacient nepôsobí agresívne. Ide o posledné okamihy, ktoré predchádzali obrovskej tragédii.

Aktualizové o 15:30

Vrtuľník Bell 429, ktorý sa zrútil, bol v prevádzke od polovice augusta.Vrtuľník lietal k zraneným na pomoc zo základne v Poprade. Vrtuľník Bell 429 dokáže lietať maximálnou rýchlosťou 287 kilometrov za hodinu, pričom jeho maximálny dostup (maximálna výška nad hladinou mora, ktorú lietadlo môže dosiahnuť v štandardnej atmosfére) je 6 096 metrov, má výšku vyše štyri metre a dolet 650 kilometrov. "Zmena vrtuľníka v leteckej záchrannej službe si vyžaduje dôkladnú prípravu všetkých členov posádky. Nasadeniu vrtuľníka Bell 429 predchádzala séria školení posádok ako aj servisných pracovníkov," uviedol pri predstavovaní vrtuľníka v minulosti riaditeľ divízie vrtuľníkovej záchranky Ján Kuboši, podľa ktorého celý proces prípravy trval takmer deväť mesiacov. Na nový typ vrtuľníka sa školili v prvom rade piloti. Prví traja absolvovali typový výcvik v leteckej škole v americkom Texase. Po jeho ukončení mohli školiť ďalších pilotov vo vlastnej leteckej škole ATE. Podľa spoločnosti bolo na tento typ vrtuľníka vyškolených šesť pilotov. 

Aktualizované o 15:04

Ako informovala televízia Markíza, nebohý pacient Ján M. mal byť opitý a k záchranárom, ktorí mu prišli na pomoc, bol agresívny. Mal byť na chate, odkiaľ sa išiel prejsť a nešťastne spadol.

Aktualizované o 14:40

Identifikovali pacienta, ktorý zahynul pri páde vrtuľníka

Nebohým pacientom, ktorému letel záchranársky vrtuľník včera neskoro večer na pomoc, bol Ján M. z obce Strelníky. Zahynul spolu s tromi záchranármi. Ján mal manželku a dcérku, ktorá navštevuje základnú školu. Starostka obce Strelníky Miroslava Lamperová nám povedala, že nebohý muž bol dobrý, šikovný a pracovitý človek. Tragédia všetkých zasiahla. 

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Aktualizované o 14:25

Prvé fotografie z miesta nešťastia

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Trosky zrúteného záchranárskeho vrtuľníka
Aktualizované o 13:45

Záchranári Horskej záchrannej služby počuli v stredu po vzlete vrtuľníka spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE pri Banskej Bystrici dve rany, podobali sa podľa nich výbuchom. Záchranári HZS vyjadrili najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov a zachraňovaného turistu. "Je to ďalšia hrozná tragédia, ktorá sa odohrala pri záchrane života a hlboko zasiahla naše srdcia. Česť ich pamiatke!" uvádza sa vo vyhlásení záchranárov.

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Horskí záchranári opísali tragickú udalosť

Práve horskí záchranári boli v stredu 7. septembra krátko po 20:00 požiadaní o pomoc pri zásahu v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, zameranom na pomoc turistovi po asi 30-metrovom páde z brala. Ako dnes informovali záchranári, turista bol v bezvedomí, no počas telefonátu sa začínal postupne preberať. "Všetky zasahujúce zložky sa stretli v centre obce Strelníky, kde ich čakal starosta obce, ktorý záchranárom pomohol s lokalizáciou miesta úrazu. Záchranári HZS, HaZZ a ZZS sa k postihnutému dostali na terénnej technike," opísali akciu. Po vyšetrení, poskytnutí prvej pomoci, ako aj následnej transportácii k lekárke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ďalšom ošetrení bol nabalený do nosidiel a naložený na palubu privolaného vrtuľníka VZZS. "Krátko po vzlete záchranári počuli dve rany, akoby výbuchy. Okamžite bola táto skutočnosť oznámená na Dispečing VZZS v Poprade a príslušné tiesňové linky. Nikomu sa nedarilo spojiť s posádkou a vrtuľník nebolo možno vidieť ani na radaroch," uviedli k nešťastiu horskí záchranári. 

Okamžite sa podľa záchranárov rozbehla pátracia akcia, do ktorej boli nasadení záchranári a psovodi HZS, príslušníci HaZZ, Polície SR, Letecký útvar Ministerstva vnútra SR, Armáda Slovenskej republiky a iné zložky. "Posádka Letky MV SR vykonala rekognoskačný let a pomocou termovízie lokalizovala miesto, kde sa vrtuľník mohol nachádzať. Zasahujúci záchranári a psovodi následne prehľadávali vyznačenú oblasť. Havarovaný vrtuľník sa podarilo nadránom objaviť psovodom HZS, žiaľ trojčlennej posádke a pacientovi už nebolo možné pomôcť," opísali pátraciu akciu záchranári. 

Aktualizované 13:27

"Je mi nesmierne ľúto, čo sa v našej obci stalo. Vyjadrujem rodinám obetí úprimnú sústrasť," povedala nám starostka obce Strelníky Miroslava Lamperová s tým, že nebohý pacient, ktorého vrtuľník prevážal, bol dobrý, šikovný a pracovitý muž. 

Aktualizované 12:45

Minister vnútra Robert Kaliňák na stretnutí s novinármi vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po záchranároch a pacientovi, ktorí sa stali obeťami tohto leteckého nešťastia. „Po obetiach ešte intenzívne pátrame, zatiaľ máme identifikované iba dve telá, v ďalšom prípade treba ešte analyzovať DNA. Ten terén je mimoriadne zložitý a neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu,“ povedal Kaliňák. Ako ďalej minister informoval, v stredu po pol jedenástej v noci naložili príslušníci hasičského a záchranného zboru spolu zo záchranármi leteckej záchrannej služby zranenú osobu, ktorá spadla z kamenného zrázu a vrtuľník odletel. Krátko nato došlo k prerušeniu spojenia s vrtuľníkom.

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

V priebehu niekoľkých minút vzlietol vrtuľník pátracej záchrannej leteckej služby z letiska Sliač a tiež pátrací vrtuľník ministerstva vnútra s termovíziou a osvetlením. „Po súčinnosti oboch zložiek sa podarilo nájsť tlejúce zvyšky okolo pol druhej v noci,“ dodal minister. Príčiny nehody v týchto chvíľach ešte nemožno presne určiť, jednou z príčin môže byť kolízia vrtuľníka s konármi stromov. Vrtuľník spadol z veľkej výšky, pretože kabína bola úplne roztrieštená. Miesto nehody bolo v rokline, kde bola viditeľnosť obmedzená.

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Aktualizované o 12:05

"Vrtuľník je rozbitý na malé kúsky, po páde ostal v zemi zhorený kráter, pravdepodobne sa zachytil o stromy," uviedol minister Kaliňák. 

Aktualizované o 11:55

Spanilá jazda sanitiek spoločnosti Falck Emergency, a.s. na počesť Pamiatky obetí tragickej nehody v Bratislave. Sanitky vyštartovali z Rožňavskej ulice, išli cez Bajkalskú, Šafárikovo námestie, smerom na Kramáre, cez Most Lafranconi a po Einsteinovej ulici smerom z Bratislavy.  

Spanilá jazda sanitiek

Záchranári

Aktualizované o 11:25

Desiatky záchranárov Horskej záchrannej služby Nízke Tatry, policajtov i hasičov v týchto chvíľach stále prehľadávajú okolie miesta tragického pádu vrtuľníka v Strelníkoch pri Banskej Bystrici.

Aktualizované o 10:38

Havarovaný vrtuľník Bell 429 bol v medicínskej úprave, disponoval kompletným medicínskym vybavením a umožňoval tak v rámci neodkladnej prednemocničnej zdravotnej starostlivosti poskytnúť pacientovi komplexnú intenzívnu a resuscitačnú starostlivosť. Štandardná výbava vrtuľníka bola doplnená o palubný navijak s možnosťou použitia lana až do dĺžky 86 metrov v lesných, horských a iných ťažko dostupných terénoch, v ktorých nie je možné pristáť. Stál viac ako 6 miliónov eur. 

Aktualizované o 10:31

Očitým svedkom nešťastia bol štáb televízie Joj, ktorý robil reportáž z úrazu spadnutého turistu. Kameraman snímal štart vrtuľníka a následné vzlietnutie. Opísal, že stroj začal po chvíli vydávať zvláštny zvuk, následne bolo pár sekúnd ticho a nasledovala silná rana podobná výbuchu. "Televízia nám poskytne tieto zábery, ktoré budú veľmi dôležité pri objasňovaní tragédie," povedal Kaliňák. 

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Aktualizované o 10:30

Úprimnú sústrasť vyjadril minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Poďakoval všetkým záchranným zložkám, ako aj ľuďom, ktorí poskytovali psychologickú pomoc. 

"Veci ostávajú zahalené tajomstvom," povedal minister vnútra Robert Kaliňák na brífingu z miesta nešťastia. Doplnil, že spusteniu celej záchrannej akcie predchádzala strata kontaktu medzi posádkou a dispečingom. Momentálne nevedel povedať, ako k nešťastiu došlo. 

Aktualizované o 9:48

Novučičký vrtuľník, ktorý včera v noci havaroval, oficiálne predstavili 25. augusta. Záchranári sa rozhodli, že mu dajú meno podľa prvej pacientky, ktorú ním zachránia. Vrtuľník Bell 429 lietal už pár dní pred oficiálnym predstavením. Dňa 17. augusta letel na pomoc pacientke Martine, podľa nej stroj pomenovali.   

Bell 429
Zobraziť galériu (27)
Bell 429  (Zdroj: SITA)

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Aktualizované o 9:46

Pamiatku obetí tragickej nehody si uctí symbolickým gestom – spanilou jazdou nových sanitiek - aj spoločnosť Falck Emergency, a.s., informovala o tom jej hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová. "Sanitky vyštartujú dnes cca o 10.45 h a v súvislom rade prejdú Bratislavou. Ich trasa povedie z Rožňavskej ulice, cez Bajkalskú, Šafárikovo námestie smerom na Kramáre, pokračujú cez Most Lafranconi a po Einsteinovej ulici smerom z Bratislavy," uviedla hovorkyňa.

Aktualizované o 9:43

"V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života," uviedla hovorkyňa s tým, že v tejto fáze nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.

Aktualizované o 9:29

Pri Banskej Bystrici sa zrútil novučičký vrtuľník Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE  ho predstavila len 25. augusta tohto roku. Zraneným lietal na pomoc zo základne v Poprade. Nový prírastok vo flotile ATE kúpila spoločnosť od výrobcu Bell Helicopter. "Ide o prvý zo štyroch nových kontrahovaných vrtuľníkov. Zvyšné tri vrtuľníky sú momentálne v pobočke výrobnej spoločnosti v Prahe. Nasadiť ich plánujeme postupne do ďalších stredísk koncom tohto roka," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Milan Hoholík koncom leta počas predstavovania nového vrtuľníka.  

Vrtuľník Bell 429, ktorý sa zrútil
Zobraziť galériu (27)
Vrtuľník Bell 429, ktorý sa zrútil  (Zdroj: SITA)

Aktualizované o 9:04

"Po dvadsiatej hodine sme dostali hlásenie o páde muža zo skaly," potvrdil hovorca operačného strediska záchranárov Boris Chmel. K pacientovi bola vyslaná sanitka. Neskôr letel na miesto aj záchranársky vrtulník. Posádka naložila zraneného pacienta a plánovala s ním odletieť do nemocnice. Na dispečing ohlásili o 22:21 hodine, že odlietajú. To bol posledný kontakt.  

Aktualizované o 9:00

Doteraz sa podarilo nájsť len dve telá nebohých.

Aktualizované o 8:47

Tlačový brífing z miesta nešťastia plánuje Kaliňák na 10-tu hodinu.

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Aktualizované o 8:42

Minister vnútra Robert Kaliňák priletel na miesto nešťastia ešte včera v noci. Všetkých čakal žalostný pohľad. Stroj bol rozmetaný po okolí, úlomky sú od seba vzdialené desiatky metrov.  

Aktualizované o 8:39

Ako nám potvrdil riaditeľ kancelárie ministra vnútra Ivan Netík, na palube vrtuľníka sa nachádzal pacient, ktorého prevážali po zranení nohy. Zranil sa pri páde zo skaly v katastri obce Strelníky, nebol v ohrození života. 

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Aktualizované o 8:00

Záchranársky vrtuľník Air - Transport Europe (ATE) sa zrútil v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici včera okolo jedenástej večer. Na palube zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Informovala o tom hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

 "V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života," uviedla hovorkyňa s tým, že v tejto fáze nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Trosky stroja lokalizovali vďaka termovíznej kamere. Na miesto nešťastia sa záchranári dostali skoro ráno.

 Zloženie posádky

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.

Pilot Ján Rušin
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Záchranár František Bartoš
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Lekárka Patrícia Krajňáková
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

"Pilot vrtuľníka Ján Rušin mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár," priblížila Hopjaková.

Životy záchranárov vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. "Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke," dodala hovorkyňa. Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom.

Minister vnútra na mieste nešťastia

Po vrtuľníku pátrali

"Bolo vyhlásené pátranie po záchranárskom vrtuľníku. Zatiaľ ale nemáme žiadne bližšie informácie," uviedla Hopjaková. Podľa riaditeľa tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivana Netíka sa tak stalo v lokalite Strelníky a vrtuľník sa pravdepodobne zrútil. Smeroval z miesta zásahu a na jeho palube mala byť v tom čase aj zranená osoba. Na miesto smeroval aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť

Tomáš Drucker, minister zdravotníctva

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker vyzdvihol obetavú prácu leteckých záchranárov i všetkých zložiek integrovanej záchrannej služby, ktorí pre záchranu zdravia iných riskujú každý deň vlastné životy. Minister dnes prišiel na miesto tragédie spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, informovala o tom Stanislava Luptáková z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva.

Minister zdravotníctva vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí tohto nešťastia. „Každý život je nenahraditeľný a v takýchto prípadoch, keď pri záchrane zdravia a života dôjde k ďalším nenávratným stratám, si uvedomujeme hodnotu života ešte významnejšie,“ uviedol. Rovnako sa poďakoval aj všetkým záchranným zložkám, ktoré pomáhajú na mieste

Robert Fico, premiér

Pozostalým po obetiach tragického pádu záchranárskeho vrtuľníka vyjadril úprimnú sústrasť aj premiér Robert Fico. "Moja úcta a vďaka vždy patrila ľuďom, ktorí denne nasadzujú svoje životy, aby pomohli a zachránili iné, ktoré sa ocitli v tiesni. Medzi nich, bezpochyby, patrili aj traja členovia posádky záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa včera v noci zrútil. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine troch záchranárov i príbuzným pacienta, ktorému už, žiaľ, nemohli pomôcť," napísal Fico na Facebooku.

Andrej Danko, predseda parlamentu

Poslanci Národnej rady SR si minútou ticha uctili dnes pamiatku záchranárov a pacienta, ktorí zahynuli pri páde záchranárskeho vrtuľníka. "Životy záchranárov vyhasli pri plnení ich poslania, pri záchrane ľudí. Česť ich pamiatke," povedal predseda parlamentu Andrej Danko.

Minister obrany Peter Gajdoš 

Úprimnú sústrasť pozostalým havárie záchranárskeho vrtuľníka vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). "Ako vojak som niekoľkokrát zažil situácie, keď som musel blízkym oznámiť, že ich rodinný príslušník prišiel o život pri plnení svojich úloh. Viem sa preto vžiť do tragédie, akou je tá pri obci Strelníky, keď príde o život niekto, kto pomáha niekomu inému," napísal Gajdoš na svojom facebookovom profile. Ako dodal, v noci pri lokalizácii pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej záchrannej služby. "Náš vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a policajnému zboru. Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť," dodal šéf rezortu obrany.

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Výberová chronológia havárií záchranárskych vrtuľníkov na území SR

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

Tragédia v Slovenskom raji
Zobraziť galériu (27)
Tragédia v Slovenskom raji  (Zdroj: SITA)

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila. Nehodu záchranárskeho vrtuľníka nespôsobila technická porucha. Hlavnou a bezprostrednou príčinou nehody bol stret vrtuľníka s oceľovými drôtmi elektrického vedenia natiahnutými ponad prielom rieky Hornád v previse, počas letu v prízemnej výške. K nehode však podľa vyšetrovateľov prispelo aj počasie, predovšetkým západ slnka, ktorý mohol oslepiť pilota. Vyšetrovanie tragickej leteckej nehody v Slovenskom raji polícia ukončila v marci 2016, pod tragédiu sa podpísal ľudský faktor.

Viac o téme: Vrtuľník Banská BystricaAir-Transport Europe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu