Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

5 tipov, ako sa prestať hádať a riešiť rodinné financie v pokoji

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Potrebujeme novú práčku. Nie, pôjdeme do Chorvátska! Zvlášť v rodinách s napätejším rozpočtom sú peniaze častým dôvodom k hádkam. Dá sa tomu ale v mnohých prípadoch predchádzať. Analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub vám dá pár rád, ktoré môžu byť pre vás užitočné.

1. Opýtajte sa na detstvo

Peniaze sú veľké tabu. Partneri si často zveria kadejakú „boliestku“ z dospievania, ale o peniazoch toho druhého často nevedia nič. Väčšina z nás má totiž v sebe zakódované, že hovoriť o financiách nie je slušné. Ale pritom je to téma ako každá iná.

Pre začiatok sa partnera opýtajte, aké má na peniaze spomienky z detstva a akým spôsobom hospodárili jeho rodičia. V mnohých prípadoch tak lepšie pochopíte, prečo má vaša drahá polovička k peniazom práve ten postoj, ktorý má. A už len to môže byť veľký krok vpred.

2. Naplánujte si pravidelnú finančnú "kávu"

Ďalším krokom sú pravidelné debaty o aktuálnej finančnej situácii. Ideálne sú stretnutia raz týždenne. Uvarte si kávu alebo dobrý čaj a na chvíľu si spolu sadnite nad účtami.

Obaja tak budete vedieť, na čom ste. Nehrozí, že si jeden z vás bude myslieť, že máte peňazí dosť a začne plánovať veľké výdavky.

3. Zverte sa s problémami

Dusiť v sebe akékoľvek problémy sa nevypláca. Budete zle spať, budete nervózny a celkovo to môže mať vplyv na váš zdravotný stav. Keď sa s finančnými starosťami zveríte blízkemu človeku, uľaví sa vám.

Môže to byť napríklad kamarátka alebo rodičia, ale nezabúdajte, že ten hlavný s kým by ste mali hovoriť, je váš partner.

4. Starajte sa o peniaze spoločne

Ak všetky nákupy platia len muž alebo žena, ľahko sa stane, že druhý zabudne, koľko peňazí stojí jedlo a oblečenie. Potom môže mať pocit, že druhý príliš míňa, aj keď to nie je pravda.

Preto je dobré chodiť do obchodov spoločne, aby sa aj druhý z páru na vlastnej koži presvedčil o aktuálnych cenách.

5. Striedajte sa vo výbere

„Ak sa nemôžete zhodnúť na tom, ktorú vec kúpiť ako prvú, spíšte si na papier plusy a mínusy. Ako náhle budú argumenty písomne, bude sa vám lepšie rozhodovať“, radí analytik Home Credit Michal Kozub.

Dôležité tiež je, aby stále nemal prednosť len jeden z partnerov. Ten druhý by sa logicky cítil naštvaný. Preto je dobré sa v rozhodovaní o kúpe vecí striedať.

A ako je to u vás doma? Máte nejakú osvedčenú metódu? ...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu