Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šokujúce! Na diaľniciach môžete jazdiť veselo bez nových e-známok: V pokutách je chaos!

Elektronické diaľničné známky Zobraziť galériu (2)
Elektronické diaľničné známky (Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Vodiči, ktorí si nestihli kúpiť nové diaľničné e-známky, si môžu zrejme vydýchnuť. Ako sa nám podarilo zistiť, zatiaľ systém vyberania pokút nefunguje. Kompetentní sľubujú nápravu.

Ostrému oku elektronického systému neunikne ani jedno auto, ktoré jazdí po slovenských diaľniciach, rýchlostných cestách a spoplatnených úsekoch ciest prvej triedy bez platnej diaľničnej známky. Od 1. februára je v platnosti elektronická diaľničná známka. Národná diaľničná spoločnosť zaznamenala v prvých dňoch viac ako 7000 vodičov, ktorí jazdili bez nej. Ostali ale nepotrestaní. Pokuty majú na starosti odbory dopravy na jednotlivých okresných úradoch. Tie ale zatiaľ žiadne zoznamy vodičov, ktorí jazdili bez eDZ, nedostali.

Pokuta si vás nájde

Oprávnená uložiť pokutu vodičom, ktorí eDZ nemajú, je v blokovom konaní polícia. Tá vodiča zastaví v prípade, že ju na to upozornia kontrolóri Národnej diaľničnej spoločnosti na základe svojich zistení. Polícia takého vodiča zastaví, počká do príchodu kontrolórov NDS. Ak tí disponujú záznamom o kontrole, ktorá je dôkazom, že vodič jazdil bez eDZ, polícia je oprávnená pokutovať. "Pokutu môžu udeliť buď policajti na mieste v blokovom konaní vo výške 50 až 200 eur pri kontrole osobou poverenou výkonom kontroly, v správnom konaní môže byť pokuta za priestupok vo výške 100 až 500 eur alebo príde majiteľovi vozidla domov poštou pokuta od okresného úradu na základe záznamu z kontrolného zariadenia v rozkaznom konaní vo výške 300 eur," informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa a podotkol, že ide o pokutu za neobmedzený počet rovnakých priestupkov, resp. správnych deliktov v priebehu jedného kalendárneho dňa. Pokuta sa platí za jeden deň. Ak by niektorý vodič používal diaľnice bez elektronickej známky viac dní po sebe, hrozí mu, že sa mu pokuty budú kumulovať za každý deň. "Jazdu bez elektronickej známky rozhodne neodporúčame. Každý, kto takto jazdí po diaľnici, riskuje, že si o nejaký čas nájde v schránke obálku s pokutou," zdôraznil Kóňa.

Elektronická diaľničná známka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NDS a.s.)

Kedy príde pokuta?

Ak si myslíte, že ste systém "oblafli", nie je to tak. "Pokutu podľa zákona možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti," vysvetlil Kóňa.

Pravdou ale ostáva, že zatiaľ pokutu za eDZ nedostal žiaden vodič. "Momentálne sa dôkazový materiál spracováva v informačnom systéme," vysvetlil hovorca rezortu dopravy. Laicky povedané, až po spracovaní získaných údajov ich Národná diaľničná spoločnosť rozpošle jednotlivým okresným úradom, ktoré budú následne pokuty majiteľom vozidiel posielať.

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: PokutyVodičiDiaľničné známkyElektronizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu