Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zemetrasenie v Rajeckej Lesnej vystrašilo ľudí: Zacítili obrovskú ranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

RAJECKÁ LESNÁ – Zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 2,1, ktoré vo štvrtok (5.11.) o 23.44 h pocítili obyvatelia Rajeckej Lesnej a okolitých obcí, zaznamenali seizmické stanice Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. TASR o tom informoval Róbert Kysel z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.

"Oddelenie seizmológie preto vyzýva všetkých obyvateľov, ktorí pocítili alebo pozorovali účinky tohto zemetrasenia, aby vyplnili makroseizmický dotazník buď priamo na webovej stránke http://www.zemetrasenia.sk, alebo si ich z uvedenej webovej stránky stiahli a vyplnené poslali na e-mailovú adresu geofseis@savba.sk. Občanov, ktorí nemajú prístup na internet, prosíme, aby sa ohlásili telefonicky na čísla 02/5477 5280, 02/5941 0611 v pracovné dni od 8. do 16. hodiny alebo písomne na adresu: Geofyzikálny odbor Ústav vied o Zemi, SAV, Dúbravská cesta 9, 840 05 Bratislava. V takom prípade im pošleme tlačenú verziu makroseizmického dotazníka. Všetky informácie o zemetrasení sú veľmi dôležité pre skúmanie seizmickej aktivity a účinkov zemetrasení na území Slovenska," vysvetlil Kysel.

Zemetrasenie zaregistroval aj starosta Rajeckej Lesnej Peter Tarábek. "Večer som sa díval na televízny program a prišli jemné otrasy. Ako keby ktosi pustil nejaký veľký predmet z kopca a potom to otriaslo. Ako odstrely v bani, čo robia tu vedľa. Lenže, v noci by asi ťažko strieľali. Zatriasli sa okná a bol koniec. Netrvalo to viac ako desať sekúnd. Najprv som si myslel, či niekomu nebuchol plyn alebo niečo podobné. Čakal som nejaký telefonát, že sa niečo stalo. Ale, chvála Bohu, sa nič neudialo. Už som len čakal do rána, čo zistím v obci. Ale zatiaľ sa nikto neohlásil," povedal Tarábek.

Veľkú ranu počula aj jedna z miestnych obyvateliek. "Bolo asi po pol dvanástej, už sme spali. Samozrejme, hneď sme vstali, že čo sa deje. V prvom momente som si myslela, že k nám ide nejaký zlodej. Ale, keď sme prezreli celý dom, nič sme nenašli. Nevedeli sme, čo to je. Asi hodinu som nemohla zaspať. Pretože som stále nevedela, čo to je. Až ráno som sa dozvedela, že to bolo zemetrasenie," dodala obyvateľka Rajeckej Lesnej.

Viac o téme: Zemetrasenie Rajecká lesná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu