Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pozadie údajného mecenáša Smeru odhalené: FOTO exotických vlastníkov z Kostariky či Cypru!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: sita, archív)

BRATISLAVA - Váhostav krachuje, dostáva zákazky od štátu a neplatí dlhy malým subdodávateľom, teda podnikateľom. Tí urobili svoju prácu, ale peniaze zrejme neuvidia. Navyše, za stavebníckym gigantom stoja tri akciové firmy, ktoré sú spájané s údajným mecenášom Smeru Jurajom Širokým. Experti sa pozreli, kto stojí za touto firmou a výsledok je prekvapivý. Za Váhostavom sú naozaj zaujímaví vlastníci.

Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. Za stavebnou firmou sa tiež pohybujú exotické mená Kostaričanov ako Dan Alberto Hidalgo, Jurgan Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon či Randal Madriz Jimenez. Toto všetko sú ľudia a schránky, ktoré stoja za Váhostavom podľa Transparency International Slovensko.

Slovenská neziskovka odkryla pozadie Váhostavu a zverejnila ho na Facebooku. "Ak ste poctivý podnikateľ, nech aj milionár, nemáte dôvod skrývať svoje vlastníctvo po schránkových firmách. Nie je hanbou, ak biznis niekedy nevyjde a skončí trebárs aj konkurzom, ale je nehorázne nastaviť si firemnú štruktúru tak, že podfuky s obchodnými partnermi sa robia veľmi ľahko," napísali analytici na Facebooku.

Pozadie údajného mecenáša Smeru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Váhostav chce vyplatiť živnostníkom iba 15 percent

Stavebná spoločnosť Váhostav-SK chce splatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To by predstavovalo 15,7 milióna eur. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur. Splácanie záväzkov by mal Váhostav-SK začať počas budúceho roka.

Fico dáva od Širokého ruky preč

Vláda SR bude podľa premiéra Roberta Fica podporovať vyšetrovanie Generálnej prokuratúry SR v prípade reštrukturalizácie firmy Váhostav-SK, a.s. "Vnímame a cítime, že by v prípade manažmentu Váhostavu mohlo ísť o kriminálne správanie sa," vyhlásil v piatok na tlačovej konferencii. Podľa premiérových slov reštrukturalizácia firmy Váhostavu sa dotýka 90 živnostníkov s celkovou pohľadávkou vo výške 4,3 mil. eur. Ostatné pohľadávky sú voči akciovým spoločnostiam a spoločnostiam s ručením obmedzeným. Zároveň sa na tlačovke od Širokého dištancoval. Predseda vlády sa tiež rozčúlil, pretože ho podľa jeho vlastných slov spájajú s ponikateľmi, ktorí majú financovať stranu Smer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu