Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident Kiska prezradil, či pôjde za Putinom: Toto je jeho verdikt!

Prezident SR Andrej Kiska. Zobraziť galériu (2)
Prezident SR Andrej Kiska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Kiska dal košom Vladimirovi Putinovi. Nezúčastní sa tak na oslavách pri príležitosti 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny v Moskve. Výročie si chce pripomenúť na viacerých miestach bojov na území Slovenska. Vyhlásil to dnes v Bardejove počas návštevy Prešovského kraja.

Prezident uviedol, že toto svoje rozhodnutie zverejňuje na mieste, ktoré je vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov od Dukly. “Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť na oslavách sily niektorej z armád na vojenskej prehliadke. Pokladám za dôležité, aby sme spravili to najdôležitejšie a uctili si pamiatku tých, ktorí položili život za oslobodenie našej krajiny tu u nás, na Slovensku,” uviedol prezident.

Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov – od Dukly až po Slavín, kde sú pochovaní vojaci sovietskej Červenej armády – Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.

“Chcem na každom jednom z týchto cintorínov zapáliť sviečku a už dnes by som chcel vyzvať občanov našej krajiny, hlavne mladých ľudí, aby sme na 8. máj spravili z toho skutočné gesto úcty k tým, ktorí padli pri oslobodení našej krajiny,” povedal Kiska.

 

Prezident sa obracia s prosbou na verejnosť, aby 8. mája na každom hrobe padlého vojaka horela sviečka, aby sme pri jej zapálení mysleli na to, že vojak, ktorý tam leží, mal doma mamu, možno manželku, deti, bratov, sestry a na tohto človeka čakali doma jeho najbližší. On však položil život pri oslobodzovaní našej krajiny.

Kiska pre Die Presse: Rusko vedie informačnú vojnu

O povinnosti Slovenska pomôcť susednej Ukrajine, ako aj o strachu pred Ruskom a nutnosti zbrojenia sa vyjadril prezident SR Andrej Kiska v dnes zverejnenom rozhovore pre rakúsky denník Die Presse. Denník spomenul nejednotný postoj najvyšších predstaviteľov Slovenska voči Ukrajine. Premiér SR Robert Fico podľa Die Presse vyjadril kritiku na adresu vlády v Kyjeve, zatiaľ čo Kiska sa postavil na jej stranu. 

"Máme podobný názor. Obaja sa usilujeme o reálnu pomoc pre Ukrajinu," hovorí Kiska. Slovensko podľa neho na rozdiel od ostatných krajín pomáha Ukrajine skutkami, namiesto toho, aby o pomoci iba hovorilo. "Postarali sme sa o zabezpečenie "reverzného toku" - čiže obratu prepravy plynu zo západu na východ -, vďaka ktorému Ukrajine momentálne môžeme dodať až do 40 percent objemu plynu, ktorý potrebuje."

Úlohou Slovenska je zastávať jednotnú pozíciu Európskej únie, reagoval Kiska na otázku, ako vníma úlohu Slovenska v rámci riešenia ukrajinskej krízy. "Tým, že my ako EÚ zastávame jednotnú pozíciu voči Rusku, pomáhame Ukrajine najviac."

"Ukrajina je náš priamy sused a zaslúži si našu solidaritu. Ukrajinský národ musí mať právo, aby si o svojej ceste rozhodol sám - nezávisle na tom, ktorá zahraničná moc si tam bude uplatňovať sféru svoju vplyvu."

Denník Die Presse spomenul skutočnosť, že mnohí obyvatelia východnej Ukrajiny nepovažujú vládu v Kyjeve za svojich legitímnych reprezentantov a ukrajinskú armádu vnímajú ako okupačné sily, ktoré bojujú proti vlastnému ľudu. 

"Na Ukrajine sa uskutočnili slobodné voľby s relatívne vysokou účasťou. Z týchto volieb vzišiel demokraticky zvolený prezident a demokraticky zvolený parlament," uviedol Kiska. "Žiadny cudzí štát nemá právo zvonka vplývať na dianie v inej krajine a podnecovať konflikty," dodal.

Rozdielne postoje v slovenských médiách a na internete podľa Kisku "principiálne patria k slobode prejavu, ktorý panuje v každej demokracii". "Nemôžeme však prehliadať, že Rusko vedie regulárnu informačnú vojnu a platí ľudí, aby šírili propagandu." Na rozhovoroch s predstaviteľmi NATO v Bruseli sa podľa jeho slov zhodli na tom, že sa voči tejto skutočnosti musia brániť.

Kiska pre Die Presse vylúčil, že by sa obyvatelia Slovenska cítili byť v priamom ohrození zo strany Ruska. "Taký silný strach, ako je pobaltských krajinách a Poľsku, medzi slovenským obyvateľstvom nie je."

"Potreba umocnenia našej obranyschopnosti nevyplýva iba z ukrajinskej krízy. Slovensko prijalo so vstupom do NATO aj určité povinnosti," reagoval prezident na otázku v súvislosti s nákupom amerických vrtuľníkov, ku ktorému pristúpila slovenská vláda. 

Rakúsky denník zaujímala aj skutočnosť, či z krízy na Ukrajine pre Slovensko nutne vyplýva potreba zbrojenia. Podľa Kisku sa Slovensko nemôže spoliehať iba na ochranu zo strany spojencov, ale musí aj samo prispieť k podpore aliancie.

Kiska sa podľa politológov pridal k väčšine európskych politikov

Prezident Andrej Kiska sa pridal k väčšine politikov demokratických štátov Európskej únie, keďže sa na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve nezúčastní. Zhodli sa na tom politológovia Ján Baránek a Michal Horský. "Ja si myslím, že to rozhodnutie nie je celkom správne, lebo sa spája ukrajinský konflikt s históriou. Pre Rusov je to veľmi dôležitý dátum, pre nich totiž ide o Veľkú vlasteneckú vojnu," vysvetľuje Baránek. Dodáva, že týmto krokom Kiska potvrdil svoj postoj, keďže je väčším kritikom Putina ako premiér Robert Fico. Podľa Baránka je "logické, že Kiska na oslavy do Moskvy nepocestuje. Ak by išiel, bolo by to nekonsenzuálne".

"Ak zvážim, že drvivá väčšina hláv demokratických štátov EÚ nejde do Moskvy, je tento symbolický krok prezidenta správny," tvrdí politológ Michal Horský. Dodal, že Kiskovo rozhodnutie padlo päť minút po 12. Podľa Horského je tiež dôležité, aby si Kiska našiel iný spôsob, ako si uctí pamiatku padlých sovietskych vojakov. Upozorňuje, že v utorok ruská agentúra TASS vydala vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý na oslavách očakáva predsedu vlády Roberta Fica. 

Prezident Andrej Kiska dnes v Bardejove vyhlásil, že sa nezúčastní na oslavách pri príležitosti 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny v Moskve. Výročie si chce pripomenúť na viacerých miestach bojov na území Slovenska. Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov od Dukly až po bratislavský Slavín, kde sú pochovaní vojaci Červenej armády - Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší. 

Úrad vlády odmieta tvrdenia ruskej agentúry

Náš premiér Robert Fico by na oslavy konca druhej svetovej vojny do Moskvy mal cestovať. Oznámilo to ruská agentúra TASS. "Očakávame českého prezidenta, hlavu slovenskej vlády, gréckeho premiéra a prezidenta Cypru,“ povedal ruskú agentúru minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov. Úrad vlády toto stanovisko odmieta. "Informácia, ktorú priniesla agentúra TASS, nie je pravdivá. O účasti zástupcov SR na oslavách v Moskve nie je rozhodnuté," oznámili nám z Úradu vlády.

Karikatúra

Prezident Kiska prezradil, či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MEFI)

Celý prejav Kisku k návšteve Moskvy

Nachádzam sa len niekoľko kilometrov od Dukly a chcem vám oznámiť ako som sa rozhodol v súvislosti s oslavami konca 2. svetovej vojny. Rozhodol som sa, že výročie konca 2. svetovej vojny si pripomeniem doma na Slovensku, a nepôjdem do Moskvy. Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť oslavy sily armády na vojenskej prehliadke, ale chcem si pripomenúť tých, ktorí si to od nás zaslúžia najviac - vojakov padlých v 2. svetovej vojne.

Plánujem v tento deň zapáliť sviečku na čo najviac cintorínoch od východu na Dukle až na západ na Slavíne - na hroboch, kde sú pochovaní vojaci sovietskej Červenej armády - Rusi, Ukrajinci a vojaci iných národov, ale aj vojaci československej armády, Rumuni, Francúzi a mnohí ďalší.

Už dnes chcem vyzvať ľudí u nás, zvlášť mladých ľudí, aby sme v tento deň 8. mája urobili spoločne na celom Slovensku takéto ľudské gesto spomienky a úcty. Mám takú predstavu, že v tento deň zapálime na Slovensku sviečku doslova na každom jednom hrobe padlého vojaka a partizána.

Aby ani jediný hrob vojaka nebol opustený, nech na každom hrobe každého vojaka horí sviečka, nech si pri každom jednom hrobe spomenieme, že padlí vojaci mali svojich rodičov, manželov, manželky, deti, ktorí ich čakali, ale ku ktorým sa už nevrátili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu