Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Lekár posvätil pred celým Slovenskom branie úplatkov: Eurá od chudobných, žiadny problém!

Peter Lipták sa za dary nehanbí Zobraziť galériu (5)
Peter Lipták sa za dary nehanbí (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA – Úplatky v slovenskom zdravotníctve? Krutá realita! Chýrny bratislavský lekár sa rozrečnil o finančných daroch od svojich pacientov priamo kamerami televízie. Z jeho vyhlásení vám poriadne stúpne krvný tlak!

„Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary,“ priznal známy bratislavský lekár Peter Lipták v rozhovore pre TV Markíza. „Na daroch prijmem zhruba 5 000 eur každý rok, uviedol bez cenzúry. Podľa lekára sám „život“ tlačí odborníkov k tomu, že musia prijať akúkoľvek pomoc, aj finančnú - a hlavne finančnú od svojich pacientov. Pacienti však môžu pomôcť aj vecnými darmi, ako jedna žena, ktorá Liptákovi zaplatila svojimi obrazmi a teraz mu zdobia ambulanciu, ukazuje svoj poklad lekár pred kamerami.

„Peniaze dávajú najčastejšie chudobní ľudia,“ šokuje Lipták, ktorému branie „darov“ od nemajetných nespôsobuje nepríjemné pocity, pretože tie peniaze údajne potrebuje. Z odvodov poistenci síce už zaplatili, ale peniaze k lekárom podľa jeho slov nedorazia. „Keď to nezačne pacient kontrolovať a nezačne sa starať, kam idú jeho peniaze, systém sa nikdy nenapraví.“ Zdravotníctvo nefunguje efektívne a poisťovne lekárom posielajú málo, tvrdí Lipták. „Keď na to niekto nemá, má smolu,“ uzavrel s úsmevom prominentný bratislavský lekár.

VIDEO Lekár posvätil pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Lipták hovorí o mediálnej manipulácii

Po odvysielaní rozhovoru o úplatkoch v zdravotníctve na TV Markíza je lekár kritizovaný zo všetkých strán a ľudia ho bombardujú mailmi. Lipták na svojom blogu tvrdí, že ide o cielene zostrihaný šot a pacienti u neho v žiadnom prípade neplatia obrazmi za služby. „Teraz stále viac upozorňujem, že v systéme riadenom ministerstvom zdravotníctva sa presmerujú každoročne 2 miliardy eur z odvodov od pacientov neefektívnymi nákupmi zdravotnej starostlivosti a vybavenia nemocníc zdravotnými poisťovňami a organizáciami v gescii MZ SR.“  To vedie podľa lekára k nedostatku finančných zdrojov a teda aj nedostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Lipták vylúčil, že by obhajoval branie úplatkov a celý rozhovor podľa jeho slov vyznieva ako vtip.

Lipták už dávnejšie na blogu písal o úplatkoch a tvrdil, že takéto veci v súkromnej ambulancii nie sú možné a môžu existovať len v nemocniciach, kde pracujú lekári ako zamestnanci. „V súkromných, samostatne hospodáriacich ambulanciách, práve naopak, podobne ako lekári v Afrike, dlhodobo obetavo dotujeme svoje praxe. V tejto situácii ďakujem pacientovi za každé euro, ktoré mi dá v hotovosti, všetky tieto prostriedky zhltne prevádzka mojej ambulancie a stále je to veľmi málo na to, aby som z jeho príspevku mal ja osobne nejaký profit. Od poisťovní dostávam v priemere 2 € na pacienta mesačne. Ročne je to cca 24 € na pacienta,“ píše Peter Lipták na svojom blogu a dodáva, že jeho ročné náklady predstavujú cca 36 € na pacienta. Každý mesiac stojí pred problémom, ako zabezpečiť chýbajúce jedno euro na pacienta tak, aby mohol pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a neskrachoval.

V ambulanciách chýbajú peniaze

Lipták dnes na svojom blogu dementoval informácie o lekároch, ktoré cez víkend zazneli vo vysielaní TA3. Tí podľa televízie od poisťovní dostávajú tisíce eur a lekár má aj dva a pol tisíc pacientov, pričom dostáva peniaze od troch poisťovní. Lipták na svojom blogu oponuje, že televízia neuviedla pravdivé informácie. Lekári majú podľa neho v priemere 1 600 pacientov. Informácia o tom, že všeobecní lekári nedostávajú tisíce ako svoj plat, ale že za tieto tisíce vlastne zdravotné poisťovne nakupujú pre pacientov najnižšie poschodie zdravotnej starostlivosti, primárnu zdravotnú starostlivosť zabezpečovanú všeobecnými lekármi, tak takto pravdivo o tom TA3 neinformovala,“ uviedol Lipták.

Lekár v článku na blogu zároveň poukázal na to, že výdavky na jedného pacienta na Slovensku sú vyššie ako v Česku:  „Celkové výdavky na jedného občana boli na Slovensku podľa ročenky OECD zverejnenej koncom  roku 2014 1580 eur. Pre porovnanie, v ČR to bolo 1560 eur na jedného obyvateľa ročne.“ Na záver Lipták dodáva, že na každého pacienta chýba lekárom ročne 10 až 15 eur.

VIDEO Lekár posvätil pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

 

Vyjadrenia vyšetruje prokuratúra aj polícia 

Výroky známeho bratislavského všeobecného lekára o prijímaní darov od pacientov neostali bez povšimnutia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten vydal už v pondelok pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov. Prokuratúra bude Liptáka vyšetrovať z podozrenia korupcie.

Polícia potvrdila, že sa začala Liptákovými vyjadreniami zaoberať. „Urobili sme tak okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Bližšie informácie k postupu podľa hovorkyne zatiaľ nie je možné poskytnúť vzhľadom na vykonávané úkony.

Lipták poskytol v posledných dňoch viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama F. z brania úplatku od pacientov. Nechal sa počuť, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.
Ako však poukázal docent trestného práva Peter Kováč, takéto vyjadrenie je veľmi problematické. „Za istých okolností by mohlo byť dokonca trestnoprávne postihnuté ako schvaľovanie trestného činu. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa. Za to hrozí odňatie slobody až na jeden rok,“ doplnil.

Lekári Liptákove vyjadrenia odsúdili

Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je Lipták riaditeľom sekretariátu, sa od vyjadrení dištancovala a označila ich za jeho súkromný názor. „Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne. Každý lekár musí svojmu pacientovi zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorú jeho zdravotný stav vyžaduje,“ napísali v stanovisku prezident spoločnosti Peter Makara a viceprezidentka Michaela Macháčová.

Od Liptákových slov sa dištancovalo i Prezídium Slovenskej lekárskej komory (SLK). Zároveň dalo podnet Kontrolnému výboru SLK vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu SLK. „Komora dlhodobo upozorňuje na problematiku nedofinancovania slovenského zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému,“ napísala v stanovisku.

Politici podávajú trestné oznámenie

 Je to hyenizmus aj preto, že pokiaľ je človek konfrontovaný s tým, že dá, alebo nedá úplatok, a závisí od toho život vlastný, alebo niekoho blízkeho, tak v takom prípade nemá záujem odhaľovať korupciu, ale zachraňovať život,“ povedal Daniel Lipšic na margo korupcie pre RTVS.

Trojica politikov Daniel Lipšic, Ľubomír Galko a Igor Matovič dnes podajú trestné oznámenie na Petra Liptáka, ktorý je zároveň riaditeľom sekretariátu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva, pre podozrenie z trestného činu brania úplatku. Lipšicovi prekáža najmä výrok, že pacient, ktorý nemá peniaze, má smolu. Ako povedal Lipšic dnes na tlačovej besede, viacerí lekári berú úplatky ako normu, čo je choré. Upozornil, že korupcia v zdravotníctve je na najvyššej úrovni, čoho príkladom bola kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ale je aj na najnižšej, u lekárov. Lipšic je pripravený, ak budú mať ľudia záujem o právne zastupovanie ako poškodení, alebo v prípade, že úplatok dali, ich zastupovať.

Postojom Liptáka je sklamaný podpredseda SaS Ľubomír Galko. Jeho sklamanie je o to väčšie, že Lipták pôsobí v spoločnosti, ktorá zastrešuje 1 400 lekárov. „Nejde o vyjadrenie tuctového lekára. Jeho vyjadrenie je neospravedlniteľné,“ povedal Galko. Zároveň je presvedčený, že nejde o názor všetkých lekárov. Podľa Igora Matoviča takýchto hyen v bielych plášťoch je viacero. Vyzval preto ľudí, ktorí chceli zachrániť život sebe alebo život blízkych a pýtali si od nich lekári úplatok, aby sa na nich obrátili a svedčili proti takýmto hyenám. 

Podľa neurochirurga a člena Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliama Novotného musí začať v prípade vyjadrení lekára Petra Liptáka o úplatkoch konať polícia aj prezident Slovenskej komory lekárov Marián Kollár. Vyjadrenia Liptáka o tom, že pacient bez peňazí má u lekára smolu považuje Novotný za neprípustné. „Ako neurochirurg, ktorý sa reálne s pacientmi stretávam v praxi, som z takéhoto neľudského prístupu, ktorý je navyše v rozpore s lekárskou prísahou, šokovaný,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa Novotného doktor Lipták poškodil dobré meno stoviek slušných lekárov. 

 

Ktorí lekári si najčastejšie pýtajú od pacientov úplatky? Prečítajte si na Vyšetrení, ktorí z nich berú od pacientov dary a aké uprednostňujú!

Máte skúsenosti s braním úplatkov v slovenských ambulanciách? Nápíšte nám o tom anonymne na tipy@topky.sk!

VIDEO Lekár posvätil pred
Zobraziť galériu (5)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu