Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Snehová víchrica spôsobila kalamitu: Hasiči a policajti v akcii, hromadné nehody áut!

Sneh narobil motoristom problémy Zobraziť galériu (66)
Sneh narobil motoristom problémy (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - SHMÚ vydal viacero výstrah, varuje pred snežením i vetrom. Na viacerých miestach na Slovensku motoristi pocítili silu počasia. Hromadná nehoda sa stala v 53. kilometri za odbočkou Beladice v smere na Nitru. Došlo tu k reťazovej dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazilo približne 25 áut. Premávku na ceste R1 uzavreli aj za deviatym kilometrom v smere od Serede na Trnavu, kde sa zrazilo približne 20 áut. Hasiči a policajti sú v pohotovosti. Upozorňujú tiež vodičov, aby jazdili opatrne!

Spôsobilo počasie problémy aj u vás? Pošlite nám fotky alebo videá z aktuálnej situácie na tipy@topky.sk

19:59 Vietor sa utíšil, premávka lodí je cez Vodné dielo Gabčíkovo neobmedzená

Silný nárazový vietor sa na Žitnom ostrove utíšil, premávku väčších nákladných lodí cez komoru Vodného diela Gabčíkovo (VDG) obnovili dnes v popoludňajších hodinách bez obmedzení. Prievozná loď Vojka BD, ktorá prepravuje kompu medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, opäť premáva podľa cestovného poriadku. Informoval o tom TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.

Ako povedal, brány VDG sa otvorili po raňajšom obmedzení opäť aj pre nákladné tlačné zostavy. „Opatrenie bolo nutné zrealizovať z bezpečnostných dôvodov. Počas manipulácie v komore pri silnom vetre, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť až 50 km/h, mohlo dôjsť k poškodeniu stien plavebnej komory," konštatoval Krno.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

19:35 Hasiči dnes mali mimoriadne veľa výjazdov

Výčiny počasia na severe východného Slovenska dali zabrať aj hasičom. Ako pre TASR povedala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, od 7.00 do 19.00 h zaznamenali 20 výjazdov.

„Boli to výjazdy súvisiace s poveternostnou situáciou, k dopravným nehodám a zapadnutým automobilom,“ povedala. Najviac, až deväťkrát, zasahovali hasiči v Poprade, dvakrát v Kežmarku a Levoči. V teréne bolo 60 príslušníkov HaZZ a 23 kusov hasičskej techniky.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

19:01 Kamióny majú zákaz prejazdu v úseku Poprad - Levoča

Diaľnica D1 v smere Spišský Štvrtok - Poprad je po hustom snežení už sprejazdnená. Táto informácia podľa polície však platí iba pre osobné vozidlá. Polícia zároveň žiada vodičov kamiónov, aby v úseku diaľnice D1 a cesty I/18 Poprad - Levoča v oboch smeroch odstavili vozidlá na vhodných odstavných plochách a umožnili sprejazdnenie ciest. Premávku na mieste riadia policajti a všetkým kamiónom bude zakázaný prejazd až do odvolania.

18:18 Na ceste do Dubového od Petra

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

18:15 Video z cesty za Sencom v smere do Bratislavy od Barbory

D1

18:01 Cesty v Trenčianskom kraji sú napriek sneženiu zjazdné

Všetky cesty v rámci Trenčianskeho kraja sú napriek hustému sneženiu zjazdné. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) neeviduje v súvislosti s hustým snežením problémy, údržbu na cestách zabezpečuje väčšina jej vozidiel. Informoval o tom Stanislav Svatík z centrálneho dispečingu Správy ciest TSK. "Cesty I. triedy sú mokré, na cestách II. a III. triedy je čerstvý, utlačený a kašovitý sneh," uviedol Svatík.

Podľa informácie od Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne je jediné obmedzenie na ceste II/574 cez horský priechod Homôlka (okres Ilava), ktorá je približne od 17.00 h z dôvodu hustého sneženia neprejazdná pre nákladné vozidlá.

17:37 Betka nám poslala fotku z Draveckého kopca smerom na Poprad

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:31 Horský priechod Čertovica je pre lavínu uzavretý

Husté sneženie skomplikovalo situáciu na horskom priechode Čertovica pri Liptovskom Hrádku a na ceste medzi Benicami a Ležiachovom v Martinskom okrese. Oba úseky sú momentálne pre všetku dopravu neprejazdné. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Na Čertovici spadla na cestu lavína, podľa informácií zo Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je štyri metre vysoká a osem metrov široká. "Pri páde lavíny sa nikto nezranil, na mieste je polícia, ktorá usmerňuje dopravu," doplnila Balogová.

Cesta medzi Benicami a Ležiachovom je až do odvolania uzavretá pre husté sneženie a zníženú viditeľnosť, dopravu na mieste usmerňujú policajné hliadky. "Mimo spomínaných obmedzení sú cesty v Žilinskom kraji zjazdné. Polícia však vyzýva vodičov k zvýšeniu opatrnosti," upozornila Balogová. Ako dodala, na cestách v kraji sa pohybuje tiež zvýšený počet policajných hliadok.

17:26 Fotka od Ľuboslava zo Sečovskej Polianky

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:25 POPRAD: Pre husté sneženie zasadal v meste krízový štáb

17:17 Na severe môže do rána napadnúť 20 centimetrov nového snehu

Na severe Slovenska môže do zajtrajšieho rána napadnúť až 20 centimetrov nového snehu, povedala pre TASR Martina Sadloňová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Pre túto oblasť meteorológovia na dnes aj zajtra vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením a druhého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Na ostatnom území s výnimkou juhu stredného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred závejmi. "Fúka tu miestami silný nárazový vietor rýchlosťou 50 až 90 kilometrov za hodinu," uviedla Sadloňová. Spomenuté výstrahy podľa nej platia do pondelkového obeda, vietor by mal ustávať až popoludní.

V pondelok meteorológovia očakávajú najmä na severe zrážky v podobe sneženia, na juhozápade môže ísť v popoludňajších a večerných hodinách o dážď so snehom. "Úhrn v priebehu zajtrajšieho dňa môže byť na severe od troch do 12 centimetrov," dodala.

17:11 Diaľnica D1 pri Piešťanoch

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:06 Na ceste z Popradu do Prešova sa tvoria veľké kolóny

Polícia žiada vodičov, aby pri jazde z Popradu do Prešova využívali obchádzku v smere Poprad – Spišská Nová Ves – Prešov. Cesta I/18 cez Levoču je prejazdná len čiastočne, vytvárajú sa na nej veľké kolóny v oboch smeroch. Problémy sú na Draveckom kopci pri obci Dravce v okrese Levoča.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove  sa tam tvoria kolóny, cestári pracujú na sprejazdnení cesty. Neprejazdná je aj cesta III/5401 Veľká Lomnica – Stará Lesná v okrese Kežmarok.

16:55 Silné sneženie a snehové jazyky na Orave, lavína na Čertovici

Na Orave hlásia cestári silné sneženie a snehové jazyky a upozorňujú na zníženú dohľadnosť miestami len do desať metrov. Snehové jazyky sa vytvárajú aj v okresoch Martin a Turčianske Teplice a so silným snežením s dohľadnosťou do sto metrov treba rátať aj v okrese Čadca. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest pre silné sneženie a silný vietor, ktorý vytvára snehové jazyky až záveje, je na cestách I., II. a III. triedy v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyhlásený I. kalamitný stupeň. Na horskom prechode Čertovica spadla na cestu lavína, a preto je aktuálne neprejazdná.

Na väčšine ciest v Žilinskom kraji treba počítať s tromi až piatimi centimetrami čerstvého alebo kašovitého snehu. S desaťcentimetrovou vrstvou rátajte na ceste II/520 spájajúcej Novú Bystricu s Oravskou Lesnou a zasnežená je aj rýchlostná cesta R3 medzi Tvrdošínom a Trstenou a medzi Širokou a Sedliackou Dubovou.

16:23 Rýchlostná cesta R1 je pre nehody uzatvorená na dvoch miestach

Diaľnicu R1 museli policajti uzatvoriť pre hromadné nehody na dvoch miestach. V smere z Banskej Bystrice do Nitry sa približne na 53. kilometri pri odbočke na Beladice zrazilo asi 25 áut, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru Božena Bruchterová. „Desať ľudí bolo ošetrených a prevezených do nemocnice, z nich jedna osoba mala ťažšie poranenia a je vo vážnom stave,“ informoval hovorca zdravotnej záchrannej služby Boris Chmel.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

Podľa Bruchterovej je pravdepodobnou príčinou hromadnej zrážky áut nepriaznivé počasie. Úsek je uzatvorený, policajti odkláňajú dopravu už pri odbočke na Zlaté Moravce, Tesárske Mlyňany. Vzhľadom zlú situáciu na ceste polícia vyzýva vodičov, aby využili už cestu na Tlmače, Kalná nad Hronom - Vráble- Nitra, čiže zišli z R1 pri Hronskom Beňadiku.

Na mieste zasahujú hasiči z Nitry, Zlatých Moraviec a Selenca, informoval hovorca hasičov Viliam Pánsky. Spolu s ostatnými záchrannými zložkami sa snažia dostať do bezpečia približne 70-80 osôb, ktoré uviazli v kalamite na diaľnici spôsobenej snehom a vetrom.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

Hromadná nehoda sa stala aj na deviatom kilometri v smere zo Serede do Trnavy. Zrazilo sa tam približne 12 áut, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová. Išlo zväčša o škodové udalosti a zranená bola jedna osoba. Prichádzajúce autá narazili aj do dvoch policajných áut, ktoré nehodu zabezpečovali.

15:50 Stará Ľubovňa od Vladislava

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:51 Fujavica v Galante

Fujavica v Galante
15:46 V Dlhej Lúke pri Bardejove napadalo cez deň 30cm snehu, píše Paťo.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:45 Nádhernú foto nám poslala aj čitateľka Jana. Cesta z Polianky smerom na Bardejov

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:44 Mošovce od Ivety, ďakujeme.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:39 V Bratislavskom kraji vyzýva vodičov na zvýšenú opatrnosť

Vodiči by mali v Bratislavskom kraji pre zlé poveternostné podmienky zvýšiť opatrnosť na cestách, upozorňuje bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

"Ide najmä o cestné komunikácie v Pezinku, Slovenskom Grobe, Viničnom, Šenkviciach, Budmericiach, Modre, Doľanoch a na diaľnici D2," priblížila.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

Viditeľnosť v týchto úsekoch je znížená, a preto je podľa nej nevyhnutné, aby vodiči použili stretávacie, prípadne hmlové svetlá. "Vo zvýšenej miere treba sledovať situáciu v premávke za zníženej rýchlosti," dodala.

15:34 Pri hromadnej nehode na R1 uviazlo v autách niekoľko desiatok ľudí

Niekoľko ľudí sa zranilo pri hromadnej nehode na rýchlostnej ceste R1, pri ktorej sa v katastri obce Pohranice zrazilo približne 30 áut. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky, do nemocnice bolo prevezených osem dospelých osôb a jedno dieťa.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

"Momentálne sa odstraňujú následky nehody. Situácia na ceste je však mimoriadne zlá. Silný vietor nafúkava sneh na vozovku, kvôli čomu je v tomto úseku minimálna viditeľnosť," uviedol Pánsky. Podľa jeho slov nebude cesta prejazdná skôr ako o dve hodiny.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TASR)

V kalamite spôsobnej silným vetrom a snehom uviazlo v poškodených autách niekoľko desiatok ľudí. "Pripravili sme pre nich mikrobus a polícia pristavila aj autobus, aby sme mohli 60 až 70 ľudí previezť na Stredisko správy a údržby R1na Selenci, odkiaľ si ich potom môžu vyzdvihnúť príbuzní," povedal Pánsky.

15:30 Na video cesty zo Serede smerom na Sládkovičovo nás upozornil Marek.

15:30 Zábery aktuálneho stavu na severovýchode Slovenska v obci Levkovce, okres Kežmarok od čitateľky Dominiky

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:29 Fotku z Kračúnoviec nám poslala Marcela

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: SITA)

15:26 Kalamita sa nevyhla ani Vranovskému okresu

15:25 Kvôli sneženiu v Poprade zasadal krízový štáb

V meste Poprade dnes na poludnie zasadal krízový štáb, ktorý zvolal primátor Jozef Švagerko. Ako informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda, dôvodom bol aktuálny vývoj počasia so snežením, ktoré opätovne zasiahlo mesto.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Popradský okres výstrahu, podľa ktorej by mohlo do pondelňajšieho rána napadnúť miestami 20 až 35 cm nového snehu. „Do popradských ulíc vyrazilo ihneď so začiatkom sneženia osem mechanizmov, ktoré sa sústreďujú na čistenie mestských komunikácií a chodníkov. Ešte pred aktuálnym snežením Správa mestských komunikácií v Poprade doplnila zásoby chemického posypu,“ opísal aktuálnu situáciu v meste Galajda. Ako povedal, údržbu ciest a chodníkov komplikuje silný vietor. Ten vytvára snehové jazyky a záveje. „Samospráva situáciu monitoruje a v prípade zhoršenia situácie povolá do údržby techniku od externých dodávateľov,“ dodal Galajda. 

15:25 Kolíňany, odklonená doprava z R1 v smere z Beladíc do Nitry. Ďakujeme čitateľovi Ferovi.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:20 Na ceste medzi Hozelcom a Popradom je nulová viditeľnosť

Situáciu na cestách v okolí Popradu výrazne komplikuje nepriaznivé počasie. Ako informuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, v úseku cesty I/18 Hozelec – Poprad je pre husté sneženie nulová viditeľnosť.

V súčasnosti je navyše na tejto ceste neprejazdný jeden jazdný pruh z dôvodu hromadnej zrážky siedmich motorových vozidiel.

Medzi obcami Šarišské Jastrabie a Kyjov v okrese Stará Ľubovňa je neprejazdná cesta zafúkaná snehom. Podľa polície bude sprejazdnená až v pondelok (9.2.).

15:16 Cesta zo Serede na Senec, poslal Paľo.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:09 Sneh zasypal aj Liptov - obec Podtureň od Petra.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

15:02 Cabaj-Močenok, cesty sú takmer nezjazdné.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ, Cabaj-Močenok)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ, Cabaj-Močenok)

15:00 Belá pri Varine od Miroslavy.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

Pre nepriaznivé počasie vyzvala vodičov na mimoriadnu opatrnosť

Polícia vyzvala vodičov, aby dodržiavali jej pokyny a prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Učinila tak v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou, v dôsledku ktorej na väčšine Slovenska dochádza k početným kolíziám.

O mimoriadnu opatrnosť na cestách po celom Slovensku požiadala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. "Pre zlé poveternostné podmienky sa tvoria snehové záveje, miestami je viditeľnosť nielen znížená, ale dokonca nulová. Na viacerých úsekoch ciest bolo pre bezpečnosť potrebné znížiť najvyššiu povolenú rýchlosť, či v dôsledku dopravných nehôd a snehových závejov niektoré cesty úplne uzavrieť," konštatovala.

15:00 Nehoda na R1 medzi Trnavou a Nitrou

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ Marek)

14:59 Takto sa chumelilo v Liptovskom Mikuláši, napísal čitateľ Martin. 

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

14:56 Takto vyzerajú Jakubovany pri Prešove od čitateľa Tomáša

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ)

14:54 Foto hrozivej nehody na D1, 17 km pred Trnavou, nám poslal čitateľ Martin

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ Martin)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ Martin)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ Martin)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: TČ Martin)

14:48 V Bardejove tiež napadalo čerstvého snehu

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:29 Cestu R1 na dvoch miestach uzavreli pre reťazové nehody

Rýchlostná cesta R1 je už na dvoch miestach uzavretá pre reťazové dopravné nehody. Jedna sa stala v 53. kilometri za odbočkou Beladice v smere na Nitru. Podľa informácií z Operačného odboru Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre tu došlo k reťazovej dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazilo približne 25 áut. Cesta je momentálne neprejazdná, doprava je odklonená do Beladíc a na cestu 1/65 v smer na Nitru.

Premávku na ceste R1 uzavreli aj za deviatym kilometrom v smere od Serede na Trnavu, kde sa zrazilo približne 20 áut. „Cesta je uzavretá od Šoporne a obchádzka je vedená smerom na výjazd Šoporňa. Žiadame vodičov aby sa riadili pokynmi príslušníkov policajného zboru,“ informovalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trnave.

14:15 Štrbské pleso od Janky

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:09 Hromadná nehoda na R1, zrazilo sa 25 áut

Na diaľnici R1 v smere z Banskej Bystrice do Nitry sa približne na 55 kilometri pri odbočke na Beladice zrazilo 25 áut, informovala hovorkyňa Krajského policajného zboru Božena Bruchterová. Počet zranených zatiaľ nie je známy. Podľa Bruchterovej je pravdepodobnou príčinou hromadnej zrážky áut nepriaznivé počasie. Úsek je uzatvorený, policajti odkláňajú dopravu cez obec Beladice.

14:04 "Takto si počasie vystrája aj v Ružomberku. Letáky majú skutočne letecký deň," napísal nám Ľudovít.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:03 Video zo Žiliny

Počasie v Žiline

14:00 Počasie vo Svidníku od Jana

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:42 Horský priechod Šturec je pre kamióny uzavretý

Horský priechod Šturec je pre nákladnú dopravu s celkovou dĺžkou nad 10 m uzavretý, na horskom priechode Donovaly odporúčajú cestári použiť snehové reťaze. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Banská Bystrica, sú všetky cesty v regióne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne mokrý, niekde zasnežený. Na cestách 3. triedy je kašovitá až utlačená vrstva snehu do troch centimetrov.

Horský priechod Veľké Pole má povrch vozovky pokrytý vrstvou snehu až do päť centimetrov. Utlačený sneh do hrúbky 15 cm sa nachádza na vozovke 2. triedy Skalka - Kremnica, sneh do 10 cm je na ceste 3. triedy Červená Studňa - Banská Štiavnica a na cestách 3. triedy v obvode Žiar nad Hronom.

13:41 "Cesta medzi Močenkom a Šaľou. Nie je vidno vozovku," napísal nám čitateľ Michal.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:40 Cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné, pre husté sneženie však s ťažkosťami

Na viacerých miestach Žilinského kraja, najmä však v okresoch Žilina, Čadca a Martin husto sneží. "Cesty sú zatiaľ síce zjazdné, ale s veľkými problémami vzhľadom na sneženie a vietor," informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje vodičov, aby znížili rýchlosť, prípadne zvýšili opatrnosť pri svojej jazde.

12:48 Stará Ľubovňa. Fotky nám poslal čitateľ Miroslav

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

12:46 Dnešná situácia v Martine od Suzanny

Počko Martin

12:43 Foto od Rastislava

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

12:34 Aktuálny stav počasia v Kežmarku od nášho čitateľa Karola

Počko

"Konečne dorazila zima na Oravu-Mútne," napísal nám náš čitateľ Matej a poslal pár fotiek ako to tam u nich vyzerá.

Na Orave je snehu
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes viaceré výstrahy, ľudí varuje pred snežením, vetrom i snehovými jazykmi a závejmi. Druhý stupeň výstrahy pre tvorenie závejov a snehových jazykov platí na severe krajiny, konkrétne v Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Prvý stupeň platí v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom aj Prešovskom kraji. Ľudia by mali byť ostražití do pondelka 9. februára do 12:00.

Okrem toho platí aj prvý stupeň výstrahy pred snežením a vetrom. Fúka podľa SHMÚ v každom kraji okrem Košického. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji platí výstraha pred vetrom do dnešného večera do 22:00, v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom do pondelka do 12:00. Vietor môže dosahovať rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, čo môže byť nebezpečné pre rôzne aktivity ľudí.

Snehová víchrica vo Varíne

Výstrahy SHMÚ
Zobraziť galériu (66)
Výstrahy SHMÚ  (Zdroj: SHMÚ)

Prvý stupeň výstrahy pred snežením platí v okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Výstraha platí do pondelka do 6:00, pričom môže miestami napadnúť 20 až 35 centimetrov. Nový sneh môže spôsobiť problémy hlavne na cestách.

Na Orave je snehu
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Hasiči zasahujú pri nehode štyroch áut

V katastri obce Chtelnica v Piešťanskom okrese došlo k nehode, pri ktorej sa zrazili štyri autá. Na mieste sú už hasiči, ktorí po príchode na miesto udalosti poskytli piatim zraneným osobám predlekársku prvú pomoc. Ako informovala Zuzana Farkasová s Prezídia hasičského a záchranného zboru, cesta je uzavretá v oboch smeroch a hasiči momentálne vykonávajú na vozidlách protipožiarne opatrenia.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave upozorňuje na nepriaznivé poveternostné podmienky v miestach, na ktorých k nehode došlo. Obchádzka uzavretého úseku cesty II/502 vedie cez obec Chtelnica v smere na Veľké Kostoľany. Polícia upozorňuje aj na neprejazdnú cestu I/61 v Trnave v smere na Bučany. Komunikácia bola uzavretá pre zlé poveternostné podmienky a tvoriace sa snehové záveje.

Snehová víchrica spôsobila kalamitu:
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Silný vietor spôsobuje tvorbu snehových jazykov

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na úseku Hybe - Východná - Važec, Ivachnová - Liptovský Mikuláš - Liptovský Ján - Liptovský Hrádok sa miestami nachádza kašovitý sneh do jedného cm a na R3 Sedliacka Dubová - Široká sa na povrchu vozoviek tvorí námraza, alebo poľadovica. Na D1 Važec - tunel Bôrik je čerstvý sneh až do 3 cm.

Na Orave je snehu
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Cesty I., II. a III. triedy na území SR majú povrch vozoviek prevažne suchý až mokrý, alebo pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke 1-5 cm, na cestách nižších tried v okresoch Rožňava, Žiar nad Hronom až do hrúbky 10-15 cm.

Horské priechody (HP) majú povrch vozoviek prevažne suchý až mokrý, okrem horských priechodov Veľké Pole, Vrchslatina, Cukmantel, Herlianske Sedlo, Huty, kde sa nachádza utlačený sneh do 5 cm, HP Vernár, Makov, Látky-Prašivá, Súľová, Príslop, Grajnár, Javorník, ktorých povrch vozoviek je miestami pokrytý vrstvou utlačeného alebo Kašovitého snehu do hrúbky 3 cm, na HP Čertovica, Fačkov sa nachádza čerstvý sneh do 1 cm.

Na Orave je snehu
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín padá namŕzajúci dážď so snehom a na cestách sa vytvára poľadovica.
V okrese Myjava padá mrznúce mrholenie, je zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Aktuálne teploty na Slovensku
Zobraziť galériu (66)
Aktuálne teploty na Slovensku  (Zdroj: SHMÚ)

Na ceste II/575 Medzilaborce - Palota sa na ceste nachádza zľadovatený sneh.

Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 3 cm sa nachádza na úsekoch ciest II/591 Vígľaš - Červeňany, II/526 Kriváň - Hriňová, II/527 Dačov Lom (hr. VK/KA) - Babiná sever, II/526 Stará Huta - Podkriváň, III/066028 Hradná - Detva a na cestách III. triedy obvod Bytča, Žilina, Humenné, Budatín, Makov, Kriváň, obvod Bytča 4-5 cm.

Na Orave je snehu
Zobraziť galériu (66)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Utlačený sneh do hrúbky 15 cm sa nachádza na vozovkách II/533 Gemerská Poloma - sedlo Súľová, II/578 Skalka - Kremnica, II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, sneh do 10 cm je na cestách III/065017 Červená Studňa - Banská Štiavnica, cesty III. triedy obvod Žiar nad Hronom, Sereď a sneh do 4 - 5 cm je na cestách II/524 odb. Majere - Banská Štiavnica, II/584 Srdiečko - Bystrá, II/529 Vrchslatina - Brezno, cesty III. triedy obvod Banská Štiavnica, Trstená, Heľpa.

Vplyvom silného vetra sa vytvárajú snehové jazyky v okrese Vranov nad Topľou na ceste I/79 Sačurov - Sečovská Polianka a na cestách III. tried k obciam - Dl. Klčovo, Davidov, Cabov, Stankovce, Rudlov, Zlatník, v okolí Tatranskej Štrby na cestách I/18, III/018147, 018148 a na cestách v okresoch Pezinok, Dolný Kubín, Poprad, Kežmarok, Levoča a Myjava. Cesta III/50019 Chvojnica je prejazdná s obmedzením.

V okrese Rožňava je vyhlásený I. stupeň mimoriadnej situácie z dôvodu neprejazdnosti cesty II/533 z rožňavskej strany.

Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 je v okolí Štrby, Batizoviec, Važca a Pastierskeho, Zvolena, Banskej Bystrice

Nárazový alebo silný vietor je v lokalite Poprad, Batizovce, Štrba, Pastierske, Myjava, Vlčkovce, Rusovce, Šahy, Šurany, Senec.

HP Súľová a cesty II/533 Gemerská Poloma - sedlo Súľová, II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sú uzatvorené pre všetku dopravu z dôvodu popadaných stromov a konárov prevísajúcich na cestu. Cesta III/018147 Štrba - Šuňava je pre silný vietor a záveje uzavretá.

Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t, HP Veľké Pole, Šútovce a cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a II/512 Oslany - Cerová sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 m.

Cesty III. triedy v oblasti Trenčína a Machnáča sú zjazdné pre vozidlá nad 3,5 t len so snehovými reťazami.

Cesta II/584 Srdiečko - Bystrá je zjazdná len so snehovými reťazami. Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku
Pri teplotách okolo bodu mrazu sa pri dažďových, zmiešaných a snehových zrážkach môže na vozovke vytvárať poľadovica!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu