Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slováci rozhodli v kontroverznom referende: Oficiálne výsledky, prezident smutný a rozčarovaný!

Referendum 2015 Zobraziť galériu (13)
Referendum 2015 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Referendum je neplatné. Hlasovania, ktoré rozdelilo Slovensko, sa zúčastnilo iba 21,4 percent oprávnených voličov. Napriek tomu Aliancia za rodinu nepriznala porážku. Naopak, aktivisti proti referendu sa radujú. Dnes o 10. hodine vyhlásila volebná komisia oficiálne výsledky. Pozrite si reakcie hlavných aktérov a výsledky hlasovania v jednotlivých okrskoch.

Referendum iniciované Aliancou za rodinu je neplatné. Po sčítaní hlasov zo všetkých 4942 okrskov dosiahla účasť len 21,41 percenta. Údaje vyplývajú z oficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Slováci rozhodli v kontroverznom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: volbysr.sk)

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,50 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 92,43 percenta hlasujúcich a k tomu, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania, sa priklonilo 90,32 percenta občanov.

Slováci rozhodli v kontroverznom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: volbysr.sk)

Na referende sa v sobotu zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.

V Prešovskom kraji bola účasť 32,31 percenta. V Žilinskom kraji dosiahla účasť 29,17 percenta. V Trenčianskom kraji hlasovalo 21,83 percent ľudí. Účasť v Bratislavskom kraji dosiahla 16,92 percenta. V Trnavskom kraji bola účasť 16,71 percent ľudí. V Nitrianskom kraji prišlo hlasovať 16,65 percent ľudí. V Banskobystrickom kraji bola účasť 15,84 percenta.

Reakcie politikov a aktivistov

"Príbeh sa ešte len začína. Je to niečo úžasné," komentoval pre TA3 priebežné výsledky referenda Anton Chromík. "Toto množstvo ľudí nám dáva mandát, na to, aby sme hovorili politikom, aby podporili rodinu," povedal. Pričom odmietol konkretizovať prípadné politické ambície. "Ja nemám takéto ambície," odpovedal televízii.

Aktivisti LGBTI môžu podľa hovorcu Aliancie za rodinu Antona Chromíka zozbierať 420 000 podpisov pod petíciu za registrované partnerstvá, môžu prejsť ústavným súdom, iniciovať referendum. „Potom budeme vedieť ako to je. Majú tú možnosť. Každý má možnosť zbierať podpisy. My sľubujeme, že nebudeme robiť antikampaň,“ vyhlásil Chromík.

Slováci rozhodli v kontroverznom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Richard Sulík si obliekol tričko s kontroverzným nápisom. Podporil tak aktivistov angažujúcim sa proti referendu. A prezradil, že dnešným dňom končí ten humbug okolo referenda.

Slováci rozhodli v kontroverznom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Slováci odmietli nenávisť a netolerantnosť. Tak hodnotí výsledok dnešného referenda o rodine Juraj Miškov zo Slovenskej občianskej koalície (SKOK). Podľa neho Slováci v referende ukázali, že majú srdce aj rozum. Miškov zároveň priznal, že nízka účasť hlasujúcich v referende ho prekvapila. "Vzhľadom na sebavedomie organizátorov, množstvo dobrovoľníkov i podporu katolíckej cirkvi musí byť účasť pre iniciátorov referenda veľkým sklamaním," povedal Miškov.

Slováci rozhodli v kontroverznom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Jeho kolega Jozef Kollár konštatoval, že k urnám zrejme neprišli ani všetci tí, ktorí podpísali petíciu za vypísanie referenda. "V prvom rade ten výsledok ale vnímam ako dobrý signál, ktorý dáva najavo, že drvivá väčšina Slovákov si ctí občianske a osobné slobody a nikto, ani štát, by sa nemal starať o to, ako si ten druhý usporiada osobný život," uviedol Kollár.

Prezident rozčarovaný

Prezident SR Andrej Kiska je z referenda na podporu rodiny rozčarovaný a cíti veľký smútok. Povedal to dnes v Poprade pre médiá krátko po tom, ako v budove miestneho mestského úradu zahlasoval. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Úprimne, cítim veľký smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ povedal.

Ľudia podľa KDH otázky nepovažovali za ohrozenie

Účasť na referende podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca ukázala, že občania v ňom položené otázky nepovažujú za bytostné ohrozenie ich každodenného života. Ako povedal pre agentúru SITA, ľudia zrejme uprednostňujú skôr otázky zamestnanosti. „Otázky podpory rodín budú základom programu KDH. Budeme pracovať na riešení ekonomických a sociálnych otázok obyvateľov Slovenska,“ dodal. Zajac poznamenal, že očakával vyššiu účasť na referende. „Referendum je legitímny nástroj v demokracii. Jeho výsledky treba rešpektovať. Drvivá väčšina občanov, ktorí prišli na referendum odpovedali kladne na všetky otázky,“ dodal.

Most výsledky rešpektuje

Strana Most výsledky rešpektuje. „Už samotný fakt, že sa referendum vôbec konalo svedčí o tom, že témy súvisiace s rodinou sú pre slovenskú spoločnosť dôležité. Výsledok referenda ale naznačuje, že skutočné problémy a ohrozenie rodín vidí veľká časť našej spoločnosti inde, než v položených referendových otázkach,“ uvádza sa v stanovisku Most-Híd.

Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho referenda o rodine.

Aktivisti sa radujú, že referendum bolo mimoriadne úspešné

Pri spočítavaní účasti hlasujúcich Fábry nebola v napätí. "Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá," povedala aktivistka. Výsledná účasť, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov iba tesne prekročila 20 percent, podľa nej nie je náhodná, ale naopak potvrdzuje, že väčšina Slovenska "začala vnímať ľudsky". Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. "Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť," povedal Fábry.

Aktivista Richard Fekete si myslí, že po referende nie je ani víťaz, ani porazený. "Je potrebné hlavne deeskalovať napätie, ktoré referendum sprevádzalo," zdôraznil. "Podstatné však je, že tá hystéria nespôsobila niečo, čo by sme nevedeli riešiť," dodal.

Zuzana Szatmáry, riaditeľka Nadácie Charta 77, si myslí, že referendum bolo dobré na to, aby sa hovorilo o rodine. "A začalo diskutovať o skutočných potrebách a problémoch slovenských rodín," uviedla Szatmáry.

Ukázalo sa, že homosexuálne páry nie sú hrozba

Celková účasť na referende ukázala, že homosexuálne páry nie sú pre Slovensko hrozbou. Ľudia ukázali, že ich nepovažujú za takú hrozbu ako to prezentovala Aliancia za rodinu. Pre agentúru SITA to povedal výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko s tým, že teraz nastal čas na konkrétne riešenia smerom k právnemu uznaniu párov rovnakého pohlavia.

Macko zároveň ocenil postoj gay a lesbických párov, ktoré boli ochotné ísť s kožou na trh do médií a rozprávať svoje príbehy. Ako dodal, ešte pred pár rokmi bolo nemysliteľné, aby lesbický pár vychovávajúci deti prezentoval verejne spôsob svojho života a ukázal, že je normálny a nepredstavuje žiadnu hrozbu pre väčšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu