Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

O Kiskovu výplatu je veľký záujem: Kto bude rozhodovať, komu pôjdu peniaze?

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska by mal v najbližších dňoch darovať rodinám s neľahkým osudom svoju prvú výplatu vo výške zhruba 5 300 eur, záujem o ňu už prejavili viacerí.

"Systém rozdeľovania platu prezidenta Andreja Kisku finalizujeme. Peniaze musia byť najprv odoslané na jeho účet a až potom pôjdu k jednotlivým adresátom," povedal hovorca hlavy štátu Peter Petrus. Kiska podľa neho každý mesiac peniaze rozdelí medzi viacero ľudí, vždy sa z nich bude tešiť niekto iný. O tom, komu peniaze dá, rozhodne sama hlava štátu. "Prezident bude návrhy zbierať a vyhodnocovať od významných charitatívnych organizácií, ktoré dlhodobo pomáhajú núdznym," vysvetlil Petrus.

Kiska ešte pred prezidentskými voľbami oznámil, že v prípade zvolenia sa vzdá prezidentského platu v prospech chudobných. "Môj plán je taký – osloviť najväčšie charitatívne organizácie, ako je Liga proti rakovine, Plamienok, Dobrý anjel. Chcem od tých, čo priamo poznajú rodiny, ktoré bojujú s osudom a o ktoré sa štát nedokáže postarať, aby mi tie najťažšie príbehy dali a vybrali z nich, komu sa tento plat bude rozdeľovať. Pokiaľ budem mať možnosť, veľmi rád sa aspoň s niektorými z nich stretnem," opísal Kiska pred nástupom do funkcie svoje predstavy v rozhovore. Pred voľbami priznal príjem za rok 2012 vo výške zhruba 709-tisíc eur, každý deň tak zarobil okolo 1 940 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu