Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Chceli chrániť škôlkarov pred sexom: Ich bilbord o masturbácii pobúril rodičov!

Bilbordy už rieši aj Rada pre reklamu Zobraziť galériu (2)
Bilbordy už rieši aj Rada pre reklamu (Zdroj: WHO, FB)

BRATISLAVA - Horúca téma, o ktorej diskutujú rodičia po celom Slovensku. Pri cestách viacerých miest sa v posledných dňoch začali objavovať bilbordy s varovaním pred predčasnou sexualizáciou batoliat a škôlkarov. Viacerých rodičov však nepobúrili slová citované z príručky Svetovej zdravotníckej organizácie, ale práve zviditeľnenie témy, ktorá u ich detí vyvolala zvedavé otázky.

Na viacerých miestach v Bratislave sa za posledné dni objavilo niekoľko bilbordov s nápismi: "Sexuálna výchova pre deti vo veku 0-4 rokov má učiť 'potešenie z dotýkania sa svojho tela, skorú detskú masturbáciu'," ktoré neznámi autori adresujú rodičom a pýtajú sa ich: "Rodičia, toto chceme pre naše deti?"

Úryvok z príručky Štandardov pre sexuálnu výchovu v Európe.
Zobraziť galériu (2)
Úryvok z príručky Štandardov pre sexuálnu výchovu v Európe.  (Zdroj: WHO, FB)

Kto je za touto "reklamou" ostáva nejasné. Isté je len to, že slová na bilbordoch autor čerpal z dokumentu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2010, a to konkrétne z príručky Štandardov pre sexuálnu výchovu v Európe. V spodnej časti bilbordu sú tiež odkazy na dva webové portály aj na videá namierené proti sexuálnej výchove či rodovej ideológii.

Podľa ľudskoprávnej expertky Adriany Mesochoritisovej zo združenia Možnosť voľby, ktorú oslovil portál pravda.sk, sú slová  z bilbordov prekrútené a vytrhnuté z kontextu. V dokumente sa totiž podľa nej píše o tom, aby rodičia a učitelia nezatvárali oči pred tým, že aj malé deti objavujú svoju sexualitu a dotýkajú sa vlastného tela a obsahuje rady, ako správne odpovedať na ich zvedavé otázky.

Varovať pred predčasnou sexuálizáciou vyvešaním bilbordov o detskej masturbácii podľa viacerých rodičov nebol zrovna najšťastnejší nápad. „Môj sedemročný syn prišiel zo školy domov s tým, že chcel vedieť, čo je to masturbácia. Bola som nahnevaná, myslela som, že bol niekde na zakázaných internetových stránkach a tam to našiel. Až potom mi povedal, že bilbord videl cestou zo školy. Zostala som v šoku,“ cituje portál slová rozhorčenej matky bratislavského školáka.

Bilbordy momentálne preveruje Rada pre reklamu, ktorej sa už na ich obsah sťažovali. Ak by sa potvrdilo, že sťažnosť bola opodstatnená, môžu nariadiť bilbord upraviť alebo úplne stiahnuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu