Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spoveď poľovníka o útoku 180-kilovej medvedice: Len hrýzla a revala, hral mŕtveho!

Pri poľovníkovi stáli všetci svätí Zobraziť galériu (2)
Pri poľovníkovi stáli všetci svätí (Zdroj: TV JOJ, britannica.com)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Tohtoročnou nemastnou neslanou zimou trpia aj medvede, ktoré sú z nedostatku spánku nervózne a môžu napadnúť človeka aj v takom prípade, kedy by za normálnych okolností neútočili. Na jedného z "nevyspatých" chlpáčov v nedeľu ráno narazil aj lesník v Banskom Studenci (okres Banská Štiavnica), kde naňho z kríkov vybehla 180-kilová medvedica s mladými. Tesne po prepustení z nemocnice prehovoril o tom, ako málo ho delilo od smrti.

Keď poľovník počas nedeľnej prechádzky lesom v Banskom Studenci začul šuchotanie, vybral sa za zvukom a na zvedavosť takmer doplatil životom. Domnieval sa, že zazrel diviaka, z kríkov sa však naňho vynorila 180-kilová medvedica aj s dvoma mláďatami. Muž pohotovo zareagoval a hral mŕtveho. "Keď som padol a už som vedel, že neujdem, tak som si len chytil za hlavou krk, hlavu som si sklonil medzi nohy a už som len držal a čakal, čo sa bude diať," povedal pre Tv JOJ vášnivý poľovník.

Rýchla reakcia mu pravdepodobne zachránila život. Nemalú rolu tu však pravdepodobne zohralo aj šťastie. Mohutné zviera totiž zrejme nemalo v úmysle mužovi ublížiť. Uhryzlo ho len do ruky a roztrhalo oblečenie. "Len hrýzla a revala," opísal chvíle strachu. Po chvíli medvedicu trhanie prestalo baviť, otočila sa a ušla späť do lesa. Keď si poľovník uvedomil, že je v bezpečí, zavolal si na pomoc kamaráta.

Poľovník utrpel len ľahké zranenia a z nemocnice ho ešte v deň útoku prepustili.
Zobraziť galériu (2)
Poľovník utrpel len ľahké zranenia a z nemocnice ho ešte v deň útoku prepustili.  (Zdroj: TV JOJ, britannica.com)

S ľahkými zraneniami ho previezli do nemocnice v Žiari nad Hronom, odkiaľ ho ešte v ten deň prepustili do domácej liečby. Na les aj samotné medvede ani po hrozivom útoku nezanevrel. Priznal, že chybu možno spravil on, keď zviera vyrušil. Inak by podľa neho nezaútočilo a bol by veľmi nerád, keby na tento jeho prešľap medveď doplatil životom.

To, že medvede útočia aj počas zimy, môžu mať za následok vysoké teploty, ktoré tento rok pripomínali skôr studenšiu jar. Podľa lesníkov sa na zimný spánok neodobralo až 70 percent medveďov, ktoré sú po takejto nemastnej neslanej zime nervózne a ich reakcie môžu byť neadekvátne. Pri prechádzkach, ktoré vďaka príjemnému počasiu do lesov lákajú čoraz viac turistov, preto buďte ostražití.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu