Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá spoveď Jozefa Majského: Exkluzívne prehovoril aj o privatizácii, väzení a ženách!

Jozef Majský Zobraziť galériu (2)
Jozef Majský (Zdroj: Jozef Majský)

BRATISLAVA – Známy podnikateľ Jozef Majský sa rozhodol prvýkrát verejne hovoriť o svojej minulosti. Kontroverzný človek, ktorého tvár zapĺňala pred vyše desiatimi rokmi titulky novín, si nekladie pred ústa obrúsok a dotkol sa aj takých citlivých tém, akými sú privatizácia, rozvod s Dianou Dubovskou (Štrofovou), vzťahov s politikmi a známymi osobnosťami verejného života. Hovoril aj o kauze BMG, ktorá nie je uzatvorená dodnes.

Spoveď vychádza 13. novembra v knižnej podobe s názvom Som Jozef Majský. Literárne dielo je písané formou rozhovoru, ktorý s podnikateľom viedla novinárka a spisovateľka Ivana Havranová. Kniha vznikala štyri mesiace. Obaja sa stretávali každú stredu  v hoteli Carlton. Najťažšie bolo podľa Ivany Havranovej presvedčiť  Jozefa Majského, aby hovoril aj o súkromí.

„Mal s tým trošku problém, no napokon z toho vznikla verejná a veľmi otvorená spoveď. Kniha je plná informácií, ktoré od Jozefa Majského nikdy doposiaľ nezazneli. Pýtala som sa na kauzy, na väzenie a pochopiteľne na podnikanie“ prezradila autorka Topkám s tým, že na napísanie knihy ju ako novinárku inšpirovala fascinácia z toho, čím prechádzal Jozef Majský. Ten čelí súdnemu procesu v kauze BMG a v roku 2007 ho prepustili po dvoch rokoch prežitých vo väzení. Médiá sa dlhodobo venovali aj jeho vzťahu s  Dianou Dubovskou, neskôr poslankyňou za SOP, po rozvode známou aj ako Štrofovou.  Tá neskôr prešla do HZDS.  S Majským sa rozviedla v roku 2003.

 

Majského spoveď o...

 

PRIVATIZÁCII

Proti Mečiarovi hrali aj Američania. Americký veľvyslanec napríklad povedal aj mne, že o VSŽ má záujem americký US Steel. A kým to nebudú mať, Slovensko sa nedostane ani do EÚ, ani do NATO a európskych štruktúr. Mečiar vtedy povedal, že dobre, tak sa nedostaneme! Ale Američania to jednoducho mať nebudú. Dostal to však košický Rezeš. Po zmene vlády, keď padol Vladimír Mečiar, sa však všetky banky dohodli, že budú od VSŽ žiadať splatiť všetky úvery naraz. A nijaká firma nemôže fungovať bez úveru! Dokonca ani banky nie. Keby sa zajtra všetci klienti nejakej banky dohodli, že si z nej vyberú peniaze, banka skrachuje. A tak bolo aj s VSŽ. Brali úvery, nakupovali rudu.

 

VÄZBE

Bol som presvedčený o tom, a to bolo moje najväčšie trápenie, že som nič nespravil. Keď človeka zavrú a vie, že niečo vyviedol, je to v poriadku. Keď si je však istý, že s tou konkrétnou vecou nemá nič spoločné... no hrozné. Veď ja som predsa tých ľudí neokradol! Nemôžu hovoriť, že som niečo vytuneloval, keď z toho nemám nijaké peniaze! Kde som ich teda dal?! V zahraničí nemám nijaké účty, v hotovosti som neplatil nič... kde by som ich dal?

 

Ráno sme vstávali o šiestej, na raňajky nám dali nejakú nátierku, paštétu, namiešali nejaké maslá a dali nám štvrtku chleba, čaj. Na obed bola polievka bez chuti, priznám sa, že polievku som tam v živote nezjedol. A druhé bolo napríklad rizoto so všelijakými ušami... proste najlacnejšie, podradné mäsá. Alebo guláš s ryžou a všeličo podobné. Sem-tam sa niečo zjesť aj dalo, no bežne je takéto jedlo prakticky nejedlé. Vždy som sa však tešil na sobotu, lebo na raňajky priniesli dva rohlíky a maslo. A kávu. Jediné jedlo, ktoré som si dal schuti. Inak som jedol najmä to, čo som kúpil v bufete. Z domu mi však posielali balíky, dve-tri štangle salámy. Nakrájal som si ju a dal s chlebom. Našťastie som nikdy nebol náročný na stravu. Celý život som lietal po svete, stačilo mi na benzínke kúpiť obložený rohlík a ten mi vystačil na celý deň. Jedlo som našťastie nebral vážne.

 

PRIATEĽOCH

Všetci, čo mi mohli pomôcť, sa na mňa vykašľali. Nemal som už dôveru v nikoho. Teraz mám tak päť-šesť priateľov, ktorým dôverujem, s ktorými sa stretávam a som veľmi spokojný. A to som bol človek vyhodnotený renomovaným britským časopisom Ekonomist za najlepšieho podnikateľa v strednej Európe! Hm...

Knihu Som Jozef Majský nájdete v predpredaji v internetovom kníhkupectve iPark.sk s 20% zľavou.

Kto je Jozef Majský?

Jozef Majský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jozef Majský)

Jozef Majský sa narodil 15.5.1946 v Hlohovci. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Pred rokom 1989 pracoval ako učiteľ, neskôr ako námestník v strojárskej fabrike OBAL, š.p. v Novom Meste nad Váhom, od roku 1982 až do roku 1990 ako námestník riaditeľa v bratislavskej Matadorke. Po novembri 1989 založil spoločnosť SIPOX Holding a so 40 firmami, ktoré vlastnil, sa stal jedným z prvých slovenských veľkopodnikateľov. Okolo roku 1998 sa dostal do problémov a v súvislosti s kauzou Horizont a BMG si vo väzbe odsedel dva roky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu