Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KOMENTÁR Vrtieť psom: Ako správne voliť!

Logo - Vrtieť psom
Logo - Vrtieť psom (Zdroj: Foto: Vrtieť psom)

BRATISLAVA - Župy sú od začiatku nastavené nešťastne - či už kvôli nezmyselnému územnému členeniu, alebo kvôli kompetenciám, v ktorých majú občania guláš a jednoducho nevedia posúdiť, či sa o ich konkrétny problém má postarať starosta, župan alebo minister. Ako však má za takýchto okolností voľbychtivý človek posúdiť, či ôsmi župani vo svojich funkciách uspeli alebo nie?

Nechceme hodnotiť výsledky konkrétnych županov. Ponúkame však všetkým, ktorí pôjdete v sobotu k volebným urnám, drobný manuál na posúdenie ich činnosti:

1. Viete, akej konkrétnej župy ste obyvateľom a ako sa váš župan volá? Ak nie, na tomto mieste môžete prestať čítať. Váš župan zlyhal. Jeho povinnosťou je byť jasnou, viditeľnou  tvárou svojho kraja, volajúcou občana počas celých štyroch rokov k rozvoju regiónu a riešeniam jeho najväčších problémov

2. Splnil váš župan svoj volebný program? Bude to chcieť posurfovať trošku po webe alebo prehrabať staré letáky niekde v pivnici, ale konfrontácia s vlastnými sľubmi je veľmi spoľahlivým indikátorom. Ak bez vážnych, vyššou mocou ovplyvnených dôvodov nesplnil svoje zásadné volebné sľuby, mal by vo funkcii skončiť. Jeho nové sľuby totiž budú mať presne tú istú hodnotu - nulovú.

3. Podarilo sa mu „niečo po sebe zanechať"? Župan totiž môže splniť svoj program, no zároveň nijako svoj kraj neposunúť dopredu. Mal by mať za sebou naplnenie vyšších ambícií ako je bezchybný chod úradu - nadčasové projekty, výrazný posun regiónu v celoslovenskom porovnaní, implementácia noviniek, ktoré podstatne skvalitnili služby samosprávneho kraja. Ak bol iba županom - udržiavačom, bude načim pozrieť sa po konkurencii.

4. Má pred sebou ďalšu serióznu a uskutočniteľnú víziu kraja? Chce na projekty, spomenuté v predchádzajúcom bode, nadviazať alebo chce žiť len zo starej slávy? Nezabudnite, že ako jeho zamestnávateľ si ho nevyberáte len preto, že sa mu niečo za štyri roky podarilo - za to ste mu už zaplatili. Na ďalšie obdobie chcete porovnateľný výkon, a teda aj porovnateľnú víziu.

5. Má váš župan za sebou vážne kauzy? Nie pouličné obvinenia vyhodeného neschopného úradníka, ktoré môžu byť osobnou pomstou, ale vážne podozrenia z tunelovania, rozkrádania či netransparentnosti? Ak sa takéto obvinenia buď potvrdili alebo ich župan jasne a zrozumiteľne nevysvetlil, nemal by na čele kraja pokračovať. Platíte mu dosť na to, aby si ešte niekde plnil vrecko bokom.

6. Hospodári dobre? Tu je to už trochu ťažšie na posúdenie a väčšinou si odpoveď vyžiada chvíľu browsovania po webe. Skúste napríklad tento projekt INEKO, ktorý hodnotí finančné zdravie župy z mnohých hľadísk. Ešte dôležitejšie ako okamžité výsledky sú trendy - ak sa stav vášho kraja bezdôvodne zhoršuje, pokračovanie týmto smerom nebude správnou voľbou.

7. Ako funguje župný úrad? Vidieť na ňom výdobytky internetovej doby? Je transparentný a „proklientsky" orientovaný? Ak má úrad poriadnu stránku, ktorá umožňuje priamu komunikáciu s úradníkmi alebo nebodaj priamo sledovanie „cesty" svojho spisu po rôznych oddeleniach, ak sa viete na župnom webe bez problémov dopátrať k potrebným informáciám, vrátane hospodárenia a verejných súťaží, ak úrad disponuje klientskym centrom, kde môžete vybaviť všetky svoje veci, vidieť z toho snahu skvalitňovať služby poskytované občanom. Ak sa na nikam na úrad neviete dovolať alebo nebodaj ani zistiť príslušné telefónne číslo, ak s vami úradníci jednajú ako s otravným elementom, ktorý ich vytrháva od kávičky a vy sa ani po urgenciách nadriadeným neviete domôcť svojich práv, spočítajte to priamo županovi. Za chod svojho úradu nesie plnú politickú zodpovednosť.

8. Je váš župan transparentný? Zverejňuje svoje majetkové priznania? Zodpovedajú tomu jeho skutočné pomery alebo si užíva luxus neznámeho pôvodu? Má snahu vysvetľovať problematické témy, stretáva sa s ľuďmi, komunikuje na svojej stránke a sociálnych sieťach? Je ľuďom dostupný? Neraz možnosť porozprávať sa desať minút so županom, nech už je to akoukoľvek formou, dá voličovi viac ako hodiny strávené za internetom. Ak má s  kontaktom a komunikáciou s občanmi váš župan problém, mal by mať problém aj s vaším hlasom.

9. Je váš župan dobrým politikom? Teraz sa určite rozpúta búrka, či toto má byť rozhodujúcim kritériom - ale áno, má! Mnohí predsa prijímajú tézu, že nechcú politické rýchlokvasky, ktoré zrazu vyjuknú niekde v parlamentnej lavici, a že podstatne lepší je vývoj zdola - teda presadiť sa najprv ako starosta, potom ako župan a až potom sa hrabať do celoštátnej politiky. Tento vývoj však má zmysel len vtedy, ak je aj starosta či župan predovšetkým politikom. Teda má chuť a odhodlanie vysvetľovať ľuďom svoj program, stretávať sa s nimi a „zmotávať" ich na vlastné riešenia, diskutovať s protivníkmi o správnosti tej či onej vízie, vedieť si presadiť názor, ale aj ustúpiť a  a prijať kompromis, hľadať náležitú politickú podporu preto, aby sa pekné plány raz stali realitou. Len takýto župan sa môže ďalej politicky vyvíjať - zakríknutý úradník z kancelárie, ktorého jedinou chybou je neurobiť chybu a nikoho nenahnevať, sa už nikdy vyššie neposunie.

10. Má váš župan dobrých spojencov? Komunikuje intenzívne so starostmi a primátormi vo svojom regióne, hľadá s nimi riešenia pre samosprávu (veď vyššie územné celky sú jej druhým stupňom), participuje na win-win projektoch, ktoré sú prospešné župe i konkrétnej obci? A na druhej strane - má kontakty s poslancami Národnej rady, presviedča ich o potrebe potrebných legislatívnych zmien a hľadá podporu pre svoje regionálne projekty? Ak je priamo poslancom parlamentu (čo ešte v slovenských reáliách nemusí byť pre región úplne na škodu), venuje sa v ňom problémom samosprávy?  Od sveta a od skutočnosti odrezaní regionálni vládcovia budú mať podstatne ťažšiu pozíciu, ak nemajú mať byť udržiavateľmi status quo. A takých, ako sme povedali už vyššie, v županskej funkcii netreba.

Otázky zodpovedané? Snáď teda v sobotu budete mať vo veciach jasnejšie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu