Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Stredné školy dostanú na projekty 40 miliónov eur

PREŠOV – Do konca októbra plánuje Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pre štrukturálne fondy EÚ podpísať zmluvy so školami, ktoré uspeli pri predkladaní projektov v rámci výzvy operačného programu Vzdelávanie – Moderná stredná škola.

Ako dnes informoval na tlačovej besede riaditeľ agentúry Marián Kostolányi, na projekty rozdelia 40 mil. eur, o ktoré sa podelí 180 stredných škôl. Celkovo školy podali 303 projektov, z toho 15 nevyhovovalo predpísaným kritériám. Do súťaže sa nemohli zapojiť školy z Bratislavského kraja. Víťazné školy získajú 95 percent financií z oprávnených nákladov na projekt formou nenávratného príspevku a ich spoluúčasť bude vo výške päť percent. V priemere jedna škola dostane približne 200-tisíc eur.

Riaditeľ agentúru uviedol, že úroveň projektov bola veľmi dobrá. Hodnotili 288 projektov, z nich 180 uspelo a ďalších 53 ostáva v "zásobníku", ak by niektorá škola nesplnila kritériá. Jednotlivé stredné školy sa mohli uchádzať o financie na skvalitnenie výučby, vybavenie laboratórií prírodovedných predmetov a nákup výpočtovej techniky a programov.

Najúspešnejší bol Prešovský kraj, kde podporili 51 projektov, nasledujú Košický kraj, ktorý má 34 úspešných projektov, Banskobystrický kraj s 32 školami, Žilinský s 23, Nitriansky s 18, Trenčiansky s 12 a Trnavský s desiatimi školami. Podľa Kostolányiho projekty predkladali štátne, súkromné aj cirkevné stredné školy. Najviac ich bolo technického a stavebného zamerania, ale nechýbali ani obchodné a hotelové akadémie, zdravotné a umelecké školy.

Súčasťou zmluvy s každou školou bude jasné deklarovanie životaschopnosti projektu, a to nielen do konca jeho realizácie (december 2015) ale aj počas ďalších piatich rokov.

Na tlačovej besede sa zúčastnil aj riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Prešove Štefan Cmar, ktorý uviedol, že svoj projekt postavili na sumu 485-tis. eur. Za tieto peniaze chcú zmodernizovať elektrodielňu, elektrotechnické laboratórium, fyzikálnu učebňu, dielňu pre strojárske odbory. Ich zámerom je zriadiť v škole cvičnú firmu, kde by sa žiaci naučili založiť si živnosť a udržať chod firmy. Zo získaných peňazí plánujú podporiť aj experimentálny odbor technik energetického posudzovania budov.

Svoj projekt prezentoval aj riaditeľ Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove Anton Muška, ktorý uviedol, že ich škola chce vďaka projektu zlepšiť vybavenie priestorov pre odborné predmety. Ich záujmom je zriadiť nový odbor mechanik automobilových liniek, kde vidia široké uplatnenie absolventov na trhu práce.

Výzva je finančne podporená z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. Zameraná bola na modernizáciu vzdelávania, podporu inovácií obsahu a metód výučby, ako aj realizáciu kariérneho poradenstva v stredných školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu