Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lipšic ukázal dôkaz, kto riadi tento štát: Dokument o predaji SPP na vládu napísali v J&T!

Lipšic ukázal, kto riadi tento štát: Dokument na vládu napísali v J&T! Zobraziť galériu (2)
Lipšic ukázal, kto riadi tento štát: Dokument na vládu napísali v J&T! (Zdroj: FB)

BRATISLAVA – Podklady vládneho materiálu o odkúpení zvyšného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) pripravovala podľa opozičného nezaradeného poslanca Daniela Lipšica finančná skupina J﹠T. Lipšic to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) a odvolal sa pritom na vlastnosti vládneho dokumentu o reorganizácii SPP. Materiál vláda schválila minulý týždeň. K zverejneniu dokumentu sa vyjadrila už aj spoločnosť SPP.

"Preto okamžite vyzývame Roberta Fica (Smer-SD), aby stopol túto transakciu, keďže je preukázateľné, že celé podklady pripravovala finančná skupina J&T," uviedol Lipšic. Zároveň vyzval premiéra, aby okamžite odvolal ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) z funkcie. Lipšic chce tiež zvolať rokovanie predsedov opozičných strán, s ktorými sa poradí, ako postupovať ďalej.

"Zároveň avizujem zváženie trestných oznámení pre podozrenie z vážnych trestných činov ekonomického charakteru, ako aj zvolanie dvoch mimoriadnych výborov," doplnil poslanec. Malo by ísť o hospodársky výbor a brannobezpečnostný výbor. "Lebo táto kauza má aj výrazný bezpečnostný charakter," argumentoval Lipšic. Ak podľa neho na Slovensku nevládne vláda, ale oligarchovia, je to niečo, o čom by mal rokovať aj bezpečnostný výbor.

Vo vlastnostiach elektronického dokumentu o SPP, ktorý v stredu 4. septembra prijala vláda, figuruje meno spoločnosti J&T Investment Advisors. "Takže sa javí na základe tohto dokladu, že zásadný materiál hospodárskeho charakteru vznikol na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors," upozornil Marcel Klimek z Novej väčšiny – Dohody. V nej sú združení viacerí nezaradení poslanci okolo Lipšica.

Konateľom spoločnosti J&T Investment Advisors je podľa Klimeka Daniel Křetinský a firma je vo vlastníctve spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Práve od tejto firmy, ktorá sa stala novým menšinovým spoluvlastníkom SPP, chce štát odkúpiť zvyšných 49 % akcií v materskej spoločnosti plynární.

Spoločnosť vykonáva služby investičného poradenstva finančnej skupiny J&T. Ako konateľ je uvedený Daniel Křetinský.

Daniel Křetinský
Zobraziť galériu (2)
Daniel Křetinský  (Zdroj: YouTube)

J&T už  v figurovala aj v kauze prvej vlády Roberta Fica, keď bol na jachte v Monaku prichytený exminister finacií Ján Počiatek. A to všetko v čase, keď sa rozhodovalo o konvergenčnom kurze slovenskej koruny voči euru. Na tomto obchode nakoniec podľa medializovaných informácii zarobili niektoré financnčné skupiny. Informácie pritom boli tajné a vedel o nich iba malý počet predstaviteľov štátu vrátane exministra Počiatka, štátneho tajomníka Palka, členov NBS a predsedu vlády.

 

Na zverejnenie dokumentu poskytla reakciu aj spoločnsť SPP

"Dňa 4. 9. 2013 predložilo Ministerstvo hospodárstva SR vláde SR dokument s názvom Informácia o preferovanom spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Materiálu predchádzal predinvestičný audit, ktorého sa zúčastnili poradcovia oboch akcionárov aj SPP. V rámci tohto auditu pretekali medzi poradcami a spoločnosťou stovky materiálov. Jedným z členov tímu za SPP bol aj poradca predstavenstva SPP, ktorý pred nástupom do SPP pracoval pre spoločnosť J&T Investment Advisors. Tá sa v roku 2010 dostala do štruktúry EPH a dnes má názov EPH Investments Advisors," tvrdí SPP.

"Po nástupe do SPP až doteraz pracoval na svojom starom počítači, ktorý označuje dokumenty značkou predchádzajúceho zamestnávateľa. Keďže poradcovia si medzi sebou vymieňali informácie, niektorý z poradcov väčšinového akcionára pri tvorbe materiálu do vlády použil časť údajov, ktoré pripravoval práve poradca predstavenstva SPP," vysvetľuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu