Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vyhľadávaná atrakcia nad Latoricou: Most, ktorý spája tri krajiny!

Visutý lanový most nad Latoricou Zobraziť galériu (5)
Visutý lanový most nad Latoricou

PTRUKŠA – Dodnes slúži ľuďom visutý lanový most, ktorý v 60. rokoch 20. storočia vlastnoručne postavili miestni obyvatelia, aby si ním skracovali cestu do práce. Kedysi bola totiž železnica v Čiernej nad Tisou jediným zamestnávateľom v širokom okolí.

Počas hlbokého socializmu ľudia dochádzali za prácou do Čiernej nad Tisou približne 40 kilometrov. Cestu absolvovali na začiatku týždňa, aby sa do práce dostali a na konci, aby sa vrátili k svojej rodine. Do prekladiska v Čiernej nad Tisou totiž bolo potrebné prejsť cez rieku Latorica. Ľudia z okolitých dedín ako Ptrukša, Veľké Slemence, Ruská či Kapušianske Kľačany nemali inú možnosť, len celý úsek obchádzať. Nakoľko sa denne chceli vracať domov k svojim rodinám, zmysleli si, že Tcez Latoricu postavia most, ktorý by im cestu skrátil až o tri štvrtiny. Tak sa jedného dňa obyvatelia Ptrukše rozhodli, že svoj nápad zrealizujú a postavili visutý lanový most, ktorý spojil oba brehy Latorice.

"Pán Bodor bol dobrý človek, zamestnanci v Čiernej ho mali veľmi radi, on sa zaslúžil o to, že tu dnes most stojí. Pozháňal materiál, koľajnice, laná, zabezpečil mechanizácie a zorganizoval výstavbu," spomína na rozprávanie svojich predkov Ottó Gilányi z Ptrukše. Most je totiž vybudovaný z materiálov, ktoré poskytli práve železnice. "A odvtedy má každý riaditeľ prekladiska v Čiernej nad Tisou stále na mysli, aby sme sa o most starali a nenechali ho rozpadnúť sa. Dodnes cez neho chodíme peši alebo na bicykli," dopĺňa Gilányi.

Visutý lanový most nad
Zobraziť galériu (5)

Dnes už raritný most slúžil ešte dlho po svojom vzniku na prechod do zamestnania približne štyridsiatim ľuďom. "Ja som cez most začal chodiť do práce v roku 1981. Odvtedy som cez neho prešiel asi sedemtisíckrát," dodáva Ottó.

Visutý most je 45 metrov dlhý, nad riekou Latorica je vo výške sedem metrov. Spája obce Ptrukša a Boťany. Ide o typ mosta, ktorého konštrukčný systém je založený na voľne visiacom lane s pevne zaistenými nehybnými koncami, ktoré tvoria koľajnice. Dodnes sa po ňom prechádza po pôvodných doskách. Most je v súčasnosti vyhľadávanou atrakciou aj pre zahraničných turistov. Stretá sa tu nielen Medzibrodžie a Použie, ale aj tri štáty - Slovensko, Ukrajina a Maďarsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu