Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko aj svet dnes slávia sviatok apoštolov sv. Petra a Pavla

Sv. Peter a Pavol na maľbe zo 16. storočia od maliara El Greca
Sv. Peter a Pavol na maľbe zo 16. storočia od maliara El Greca (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Sviatok dvojice apoštolov Petra a Pavla, považovaných za zakladateľov kresťanskej cirkvi, si dnes pripomínajú kresťania na Slovensku i vo svete.

Obaja šíritelia kresťanskej viery v Ježiša Krista podľa tradície zomreli mučeníckou smrťou v ten istý deň v Ríme za čias cisára Nera a jeho prenasledovania kresťanov, pravdepodobne v roku 67.

V katolíckej cirkvi je 29. jún prikázaným sviatkom, konajú sa omše aj tradičná zbierka Halier sv. Petra určená na pomoc odkázaným alebo na opravu kostolov. V katolíckych kostoloch sa koná vigília slávnosti na pamiatku apoštolov Petra a Pavla už v predvečer sviatku - 28. júna. Cirkev a veriaci vyjadrujú vďaku za službu apoštolov Petra a Pavla, za ich šírenie viery a za jej zachovanie. Podobne aj evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví spomínajú na oboch apoštolov a ďakujú Bohu za ich misijné dielo.

Dnešný deň je veľkým a prikázaným sviatkom svätých, slávnych a najvyšších apoštolov Petra a Pavla aj v gréckokatolíckej cirkvi východného obradu. Svätí apoštoli Peter a Pavol sú patrónmi Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie od jej vzniku v roku 2008.

V bratislavskej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa dnes o 10.30 h uskutoční archijerejská sv. liturgia v cirkevno-slovanskom jazyku. Hlavným slúžiteľom a kazateľom bude bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. V nedeľu 30. júna gréckokatolíci oslávia Zbor svätých, slávnych dvanástich apoštolov.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, t. j. Skala, na ktorej založil svoju cirkev. Býva zobrazený v žltom rúchu, ako nositeľ kľúčov od kráľovstva nebeského.

Svätý Pavol, pôvodným menom Šavol, študoval v Jeruzaleme, bol najprv prenasledovateľom kresťanov. Neskôr však prijal kresťanskú vieru a stal sa veľkým misionárom medzi pohanmi. Zobrazovaný býva pri poprave mečom, jeho znakom je kniha alebo zvitky posolstiev. Tradícia hovorí, že Petra ukrižovali dolu hlavou v Ríme na Vatikánskom vŕšku a Pavol ako rímsky občan bol sťatý pri Ostijskej bráne.

Dnes sa koná zbierka Halier sv. Petra, TV Lux odvysiela prenos omše z Vatikánu

Solidarita bez hraníc a Petrovo ministérium - to sú kľúčové slová charakterizujúce tohtoročnú zbierku "Halier sv. Petra", ktorá sa v celom katolíckom svete tradične koná na sviatok sv. Petra a Pavla - 29. júna, alebo v najbližšiu nedeľu, tohto roku 30. júna.

Táto zbierka sa po prvýkrát uskutočnila v 9. storočí v Anglicku, keď kráľ Albert vyzbieral peniaze na pomoc pre pápeža. Oficiálne ju zaviedol v roku 1860 pápež Pius IX. Z výťažku minuloročnej zbierky putovala finančná pomoc do viacerých krajín - do Angoly, Demokratickej republiky Kongo, Bangladéša, Etiópie či Kene.

Katolícka TV LUX odvysiela dnes o 9.30 h priamy prenos sv. omše z Vatikánskej baziliky, ktorej bude predsedať pápež František.

Na slávnosti sv. Petra a Pavla vo Vatikáne bude spievať prestížny nemecký evanjelický zbor Thomanerchor z Lipska, ktorý takmer 30 rokov (1723-1750) viedol aj Johann Sebastian Bach. Zbor bude dnes participovať na slávnosti spolu s Pápežským zborom Capella Sistina vo Vatikánskej bazilike. Katolíci a evanjelici sa tak po skúsenostiach z minulého roka, keď sa do tejto slávnosti zapojil anglikánsky zbor z Westminsterského opátstva, opäť zjednotia v modlitbe prostredníctvom hudby.

Zbor sv. Tomáša v Lipsku je chlapčenský spevácky zbor, ktorý založili v roku 1212. V súčasnosti má viac ako 90 členov vo veku od 9 do 18 rokov a vedie ho Georg Christoph Biller. Informácie poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu