Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca: Vrtuľník už vytiahli z Váhu, toto z neho zostalo!

Z vrtuľníka po páde ostal len rak Zobraziť galériu (22)
Z vrtuľníka po páde ostal len rak (Zdroj: hazz, sita)

ŠINTAVA - Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol v nedeľu krátko po 17-tej hodine do rieky Váh v katastri obce Šintava v okrese Galanta. Na mieste udalosti zasahovali hasiči z Galanty, Serede a Trnavy. Tragédiu neprežil len 13-ročný chlapec, ktorý zostal zakliesnený vo vrtuľníku. Podľa medializovaných informácií má ísť o syna pilota. Hasičským jednotkám sa ešte počas nedeľňajšej noci podarilo z Váhu vytiahnuť aj posledné časti havarovaného vraku.

Z Váhu vytiahli posledné časti vraku

Napriek tomu, že hasiči avizovali pokračovanie prác až v pondelok ráno, všetky časti havarovaného vrtuľníka sa im podarilo z Váhu vytiahnuť ešte počas nedeľňajšej noci. Prvú časť našli pri prehľadávaní miesta po prúde rieky smerom na Dolnú Stredu. "Po nájdení časti vrtuľníka ju príslušníci zabezpečili na brehu a následne odovzdali príslušníkom PZ SR," povedal hovorca trnavských hasičov Marián Hruška.

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: hazz, sita)

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: hazz, sita)

Neskôr na miesto dorazili hasičské jednotky z Galanty, Trnavského kraja a prezídia, ale aj zástupca Povodia Váhu, vyšetrovateľ leteckých nehôd, ako aj príslušníci ozbrojených síl s technikou. Na vyhľadávanie trosiek bola povolaná aj potápačská skupina z Bratislavy. Tí v spolupráci s hasičmi ukotvili zvyšnú časť vrtuľníka. "Zvyšná časť vrtuľníka za pomoci potápačov ukotvená a vojenskou technikou AV 15 vytiahnutá na breh, kde bola naložená na valník OS SR," dodal Hruška.

Zasahujúce zložky sa následne presunuli do Dolnej Stredy, kde našli chvostovú časť vraku, ktorú naložili k ostatným troskám. Výjazd ukončili okolo polnoci.

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: hazz, sita)

Chlapec si nevedel odopnúť bezpečnostný pás

Trom podchladeným pasažierom sa podarilo dostať z vrtuľníka. Dvoch z nich záchranári previezli do trnavskej nemocnice, jedného do nemocnice v Galante, informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Jeden človek bol zakliesnený, ten zraneniam podľahol," informoval hovorca operačného strediska zdravotníckej služby Boris Chmel.

Išlo o 13-ročného chlapca, ktorý mal byť synom pilota. Vo vraku ostal zakliesnený, pred potopením vrtuľníka si vraj totiž nedokázal odopnúť bezpečnostný pás. Z časti vrtuľníka ho vyslobodili až hasiči, no napriek niekoľkominútovému oživovaniu, zahynul.

Do Váhu mali naskákať aj miestni ľudia a pomáhať pasažierom von z vrtuľníka. Mladej žene vo veku 21 rokov a dvom mužom okolo 40-ky sa podarilo vyplávať na breh. Podľa očitých svedkov sa však jeden z nich začal topiť."Jeden, ktorý bol vo vrtuľníku sa rozhodol ísť na kraj, no začal sa topiť, lebo nevládal. Pomáhal mu civil, našťastie, úspešne," povedala pre Tv JOJ svedkyňa tragédie.

Foto: matejko grill
Zobraziť galériu (22)
Foto: matejko grill  (Zdroj: matejko grill, Tip čitateľa)

Foto: matejko grill
Zobraziť galériu (22)
Foto: matejko grill  (Zdroj: matejko grill, Tip čitateľa)

Galantský vyšetrovateľ už v súvislosti so smrťou malého chlapca začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Pilotom havarovaného vrtuľníka bol podľa polície 40-ročný muž z Bratislavy. Nebohý chlapec (†13), ktorý má byť jeho synom, pochádza takisto z Bratislavy, ďalšími pasažiermi boli 42-ročný muž zo Senca a 21-ročná žena z Banskej Bystrice. Pilotovi alkohol v dychu nenamerali. "V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva až päť rokov," uviedol trnavský policajný hovorca Michal Hanus.

Vrtuľník mal naraziť do lana

Polovica vrtuľníka sa po páde nachádzala na plytčine, druhú následkom prudkého toku odniesol silný prúd. Podľa informácií TV Markíza sa záchranári niekoľko desiatok minút nevedeli dostať k vrtuľníku pre komplikovaný terén.

Výletný vrtuľník mal podľa informácií TV Markíza spadnúť z 10-metrovej výšky po tom, čo narazil do oceľového lana. Ako tvrdia miestni obyvatelia, lano malo byť natiahnuté na oboch stranách cez rieku vo výške asi 6 až 10 metrov nad vodou. V lete sa lano malo využívať na vodné lyžovanie.

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Hasiči sa snažili dostať na breh Váhu pozostatky vrtuľníka a začali s odstraňovaním uniknutých látok. Galantský riaditeľ hasičov Zoltán Tánczos povedal, že prácu im komplikoval močiarovitý, ťažko dostupný terén. Vytiahnutím častí vrtuľníka chceli zabrániť ekologickej havárii. Hasiči mali na mieste aj vozidlo s vybavením na likvidáciu takýchto havárií. Podľa hovorcu hasičov v Trnavskom kraji sa zatiaľ nevie, kto je vlastníkom havarovaného stroja.

Máte viac informácií, FOTO alebo VIDEO z udalosti? Posielajte na tipy@topky.sk.

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Tragické úmrtie 13-ročného chlapca:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: seredonline.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu