Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prasacia chrípka vyvolala paniku: Naši zdravotníci už majú plán na pandémiu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Nebezpečný vírus zabíja kúsok od hraníc so Slovenskom! Na juhu Poľska si vyčíňajúca tzv. prasacia chrípka vyžiadala už dve obete, pričom hospitalizovaných je už viac ako 34 ľudí. V Česku z 30 hospitalizovaných zomrelo až 5 ľudí. O tom, že situácia je vážna, hovoria aj slovenskí zdravotníci. Pred blížiacim sa vírusom už pripravujú pandemický plán!


Kým na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva od začiatku januára nezaznamenal žiadne prípady chrípkového vírusu A(H1N1), v poľských mestách Bielsko-Biala a Sucha Beskidzka vzdialených len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc, bojujú s narastajúcim počtom nakazených prasacou chrípkou. Od decembra minulého roka ich pribudlo už 34 a nezdá sa, že by šlo o konečné číslo, informoval poľský portál tvn24.pl.

Zdravotný stav pacientov sa podľa hovorkyne nemocnice v Bielsku rôzni. Riaditeľ nemocnice v meste Sucha Beskidzka povedal, že dvaja pacienti sú vo veľmi vážnom, ale stabilizovanom stave. V dvoch prípadoch prasacia chrípka dokonca zabíjala.
 

Česko s 5 obeťami na prahu chrípkovej epidémie


Česká republika je na prahu chrípkovej epidémie. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na národné referenčné laboratórium pre chrípku.

Laboratórne vyšetrenia potvrdzujú výrazný nárast vírusu prasacej chrípky. „Zatiaľ hospitalizovali pre závažný klinický priebeh chrípky celkovo 30 ľudí, z ktorých päť ľudí zomrelo. Žiadny človek so závažným klinickým priebehom, ktorý si vyžiadal intenzívnu starostlivosť, nebol proti chrípke očkovaný," uviedla hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Viktorie Plívová. Podľa hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu by epidémia mohla prepuknúť v najbližších dňoch.

V okresných nemocniciach v Žiline, Ružomberku, Martine a Trenčíne, ktoré sú blízko k postihnutým oblastiam u našich susedov, nás informovali, že v posledných týždňoch nezaznamenali žiadny prípad prasacej chrípky. Podľa našich informácií má už však ÚVZ pripravený pandemický plán, o ktorom má informovať zajtra doobeda, o čom vás budeme informovať.

Ľuďom, u ktorých sa vyvinú príznaky chrípky ako sú zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť a celková únava ÚVZ odporúča, aby zostali doma a okamžite to oznámili svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Rovnako vyzýva lekárov, aby v prípade vážneho akútneho respiračného ochorenia okamžite informovali príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
 

Ako sa pred prasacou chrípkou chrániť?


Ochrana pred pandemickou chrípkou je podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva rovnaká ako pred sezónnou chrípkou. „Spočíva v dodržiavaní základných hygienických zásad - časté umývanie rúk mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 20 sekúnd, časté  vetranie miestností, najmä v školách a škôlkach, vyhýbanie sa hromadným podujatiam, zbytočne sa nezdržiavať v malých, zle vetraných miestnostiach, kde je vysoká koncentrácia osôb,“ informovala nás hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Za najúčinnejší spôsob prevencie však ÚVZ označuje očkovanie, pričom bežná očkovacia vakcína proti sezónnej chrípke obsahuje aj látky proti takzvanej prasacej chrípke. Rovnako je vhodné sa vyhýbať blízkemu kontaktu s osobami, na ktorých sa prejavujú príznaky problémov s dýchaním, taktiež sa zbytočne nedotýkať cudzích predmetov a nepodávať ruky druhým osobám.
 

Pozor najmä starší ľudia s týmito chronickými ochoreniami!


Do skupiny ľudí, ktorí sú ohrození najviac, spadajú osoby, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia – vrátane zápalu pľúc alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, osoby s oslabeným imunitným systémom a ľudia s chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami,“ dodala Skalická.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu