Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ficova vláda schválila obchod roka: J&T a najbohatší Čech ovládnu SPP!

Čech Kellner a spoločníci J&T budú mať dnes dôvod na oslavu. Zobraziť galériu (3)
Čech Kellner a spoločníci J&T budú mať dnes dôvod na oslavu. (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA - Vláda schválila predaj 49-percentného podielu v štátnej plynárenskej spoločnosti SPP českej firme Energetický a průmyslový holding (EPH), za ktorou stojí český miliardár Petr Kellner spoločne s finančnou skupinou J&T a jej bývalým partnerom Danielom Křetínským. Podľa zdroja z vlády by kabinet mohol s novým nadobúdateľom akcií podpísať zmluvu už tento piatok. EPH by mal vo firme tiež získať manažérsku kontrolu. Predajná cena nebola zatiaľ zverejnená, ale odhaduje sa až na 2,5 miliardy eur.

Podľa stránky holdingu je jeho akcionárska štruktúra tvorená skupinami PPF (44,44 % akcií) Petra Kellnera a slovenskými finančníkmi J&T (37,04 % podiel); Daniel Křetínský má v EPH podiel 18,52 % a súčasne zodpovedá za jeho manažérsku správu.

Podiel, ktorého predaj vláda schválila, je majetkom firiem E.ON a GDF Suez. Obe už skôr uviedli, že ho chcú predať. Slovenská vláda v SPP drží zvyšných 51 percent akcií, manažérsku kontrolu nad podnikom ale má E.ON a GDF Suez.

Súčasní menšinoví vlastníci kúpili 49 percent akcií SPP v roku 2002 a zaplatili zaň približne 2,7 miliardy dolárov. Premiér Robert Fico už skôr povedal, že zámerom štátu je získať v SPP väčší vplyv.

Vláda sa vstupom nového investora do SPP zaoberala už niekoľkokrát. Kvôli sporu so zahraničnými akcionármi o ceny zemného plynu pre domácnosti ale v októbri rokovania o transakcii prerušila. Obnovila ich po tom, čo EPH Ficovi v liste sľúbil, že budúci rok nebude požadovať zdraženie plynu pre domácnosti.

"Slovensko si zachovalo možnosť aj pri reštrukturalizácii SPP nadobudnúť 100-% akcionársky podiel v materskej spoločnosti, čo znamená, že by mohlo a každoročne by vstupovalo do negociácie zmlúv so spoločnosťou Gazprom. SPP bude taktiež navrhovať Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ceny pre odberateľov plynu," uviedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

"Celý 100-% podiel v SPP sa zatiaľ odhaduje na 120 miliónov eur, pričom slovenská strana už 51 % má, čiže v prípade nadobudnutia 100-% podielu v SPP by kúpa 49-% podielu znamenala približne 58,8 milióna eur. Priestor na zaplatenie podielu sa vytvára dividendami. Prístupom nového vlastníka je garantovaný na nasledujúce tri roky dividendový podiel vo výške 400 miliónov eur. To znamená, že 300 miliónov eur by určite išlo do štátneho rozpočtu a 100 miliónov eur by bolo na pokrývanie prípadných strát," spresnil minister.

Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry SPP, ku ktorej dôjde pri predaji 49-% podielu zahraničných akcionárov českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), má byť 100-% vlastníctvo SPP štátom, ale bez jeho dcérskych spoločností. "Týmto krokom získava SR bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok pre zákazníkov a taktiež hodnotu obchodnej značky SPP," vysvetlilo zámer získať 100 % akcií SPP ministerstvo hospodárstva. Dcérske spoločnosti plynární budú vlastnené SPP a EPH v doterajšom pomere 51 % ku 49 %, pričom český spoluvlastník bude mať v dcérskych spoločnostiach manažérsku kontrolu.

Stanovisko J&T sa nám zatiaľ nepodarilo získať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu