Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mihál objavil ďalšiu dieru v zákone: Takto sa študenti vyhnú odvodom!

Jozef Mihál: V smeráckych zákonoch už našiel dve vážne diery.
Jozef Mihál: V smeráckych zákonoch už našiel dve vážne diery. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exminister práce Jozef Mihál (SaS) sa pochválil ďalším úlovkom. Za krátky čas našiel už druhú dieru vo vládou schválených zákonoch o zdravotnom a sociálnom poistení. Diera umožňuje elegantne vyhnúť sa plateniu odvodov, v súlade so zákonom. SaSka preto žiada rezignáciu štátneho tajomníka ministerstva práce Jozefa Buriana.

"Fór je v tom, že ak študent počas trvania dohody poberá príjem do 66, alebo 155 eur, tak sa platí len symbolické úrazové a garančné poistenie. Ak sa mu doplatí nejaká suma až za mesiac-dva po skončení dohody, tak z nej sa platí stále len úrazové a garančné poistenie," napísal Mihál na Facebooku. Ide tak už o druhú závažnú dieru vo vládnych zákonoch, ktorá umožňuje celkom legálne neplatenie dôchodkových odvodov. Prvý raz išlo o uzavretie dohody o pracovnej činnosti na neurčitú dobu, ktorá taktiež umožňovala vyhnúť sa odvodom. Podľa nového zákona stačí, ak sa študent dohodne so zamestnávateľom, že papierovo mu vyplatí najviac 66, alebo 155 eur mesačne a zbytok mu dá až po uplynutí dohody ako odmenu. "Tam už nie je nijaký strop, môže to byť aj milión eur a odvody z toho platiť nemusí," vysvetlil Topkám Mihál.

Liberáli novým zákonom vytýkajú celú radu vecí, no štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian na diery v zákonoch reagoval svojsky. Oznámil, že na Mihála podá trestné oznámenie za navádzanie na trestný čin neodvedenia dane a odvodov štátu. "Osobne som už videl množstvo spôsobov ako prekryť svoju neschopnosť, ale tento je naozaj jedinečný," vyhlásil na tlačovke Jozef Mihál. Burian ho chcel totiž udať za návod, ktorý je perfektne v súlade s jeho vlastným zákonom.

Sulíkovci preto žiadajú Burianovo odvolanie. Okrem toho vyzvali prezidenta Ivana Gašparoviča, aby spomenuté novely zákonov nepodpísal. Podľa Mihála by vláda už túto stredu mala prijať nové novely zákonov a predložiť ich do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, aby tak stihla svoje diery zaplátať skôr ako zákony začnú platiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu