Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dokument o metódach britskej sociálky: Rodičia unášajú vlastné deti, cez tajnú organizáciu!

Proti praktikám britských úradov protestovali aj Bratislavčania pred budovou britskej ambasády.
Proti praktikám britských úradov protestovali aj Bratislavčania pred budovou britskej ambasády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípad Slovenky Ivany Boórovej, ktorej britské úrady vzali deti, nedávno pobúril celé Slovensko. Zďaleka však nie je ojedinelý. Aktuálny reportážny film britskej televízie Channel 4 News svedčí o tom, že Ivana zďaleka nie je jediná a desiatky britských mám sú aj so svojimi deťmi na úteku pred tamojšími sociálnymi úradmi.

Britská sociálka už neberie deti iba cudzinkám, ale aj rodeným Britkám. Často bezdôvodne, iba na základe predpokladu, že deti by sa u rodičov mohli stať obeťou citového zanedbávania, alebo zneužívania. Napríklad ak matka trpí depresiami. Desiatky rodín radšej opúšťajú Veľkú Britániu a sú na úteku pred vlastným štátom, ktorý sa odtrhol z reťaze. Aj takto sa v skratke dá prerozprávať obsah investigatívnej reportáže, ktorú odvysielala britská stanica Channel 4.

Podľa krátkeho filmu v Británií dokonca vznikla sieť organizácií, ktoré viac, či menej tajne pomáhajú matkám na úteku pred štátnymi úradmi. Väčšina matiek uteká do Írskej republiky, kde ich síce tiež preverujú sociálni pracovníci, no majú pre situáciu oveľa viac citu a pochopenia ako tí v Británií. "Len za minulý rok tristo až šesťsto rodín utieklo pred sociálnymi pracovníkmi," povedala v reportáži Jenny, mladá matka, ktorej úradníci tiež vzali deti. Sama je členkou zhruba tisícčlenného klubu, ktorý si vzájomne vymieňa informácie a pomáha rodinám naplánovať útek pred štátom. Za jednou z takýchto skupín stojí bohatý podnikateľ Ian Josephs, ktorý žije v Monaku a rodinám na úteku je dokonca ochotný poskytnúť peniaze. Osemdesiatročný boháč už pomohol stovkám rodín. "Každý deň sa mi ozvú dve-tri matky. To neznie ako veľa, ale keď to rozrátate na celý rok, je to dosť. Radím im aby ušli, kým je čas," hovorí Josephs, ktorý si je istý, že pomáha dobrej veci.

Reportážny film britskej stanice Channel 4 News so slovenskými titulkami:

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu