Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Malých Karpatoch opäť straší medveď: Obyvateľov varujú rozhlasom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DOLNÉ OREŠANY - Na medveďa si majú dávať pozor obyvatelia Horných a Dolných Orešian v okrese Trnava. Pred stretnutím s chlpáčom varujú ľudí prostredníctvom dedinských rozhlasov obecné úrady. Starostov na možný výskyt medveďa v okolí ich obcí upozornila polícia.

,,Evidujeme oznámenie o medveďovi od vodičky, ktoré sme vzápätí aj preverovali, avšak policajná hliadka medveďa nevidela,“ povedala policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Svoj revír si prehľadali aj hornoorešianski poľovníci. ,,Nenašli sme žiadnu stopu, ktorá by dokazovala prítomnosť medveďa,“ povedal poľovník Rudolf Križan. Rovnako pochodili aj ich kolegovia zo susedných Dolných Orešian. Zatiaľ jediným svedectvom o výskyte medveďa je teda hlásenie vodičky polícii.

Obec Horné Orešany svojich obyvateľov varovala na oficiálnej stránke už pred týždňom. "Upozorňujeme občanov, že v týchto dňoch sa medzi obcami Horné a Dolné Orešany pohyboval medveď. Žiadame občanov, ktorí by ho videli, aby to ohlásili na polícii č. t. 158," píše sa na horneoresany.sk.

Prvé informácie o medveďovi v Malých Karpatoch sa objavili ešte na prelome augusta a septembra tohto roka. Riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba vtedy povedal, že malokarpatské lesy nie sú pre medveďa prirodzeným prostredím. Vyslovil predpoklad, že zviera mohlo k Bratislave prísť zo Strážovských vrchov a Bielych Karpát.

Koncom augusta sme vás informovali o bratislavskom medveďovi, ktorý sa pohyboval v blízkosti hlavného mesta a poľovník ho zahliadol vo Svätom Jure. Mohutné zviera po sebe zanechávalo takmer 30-centimetrové stopy, odborníci preto predpokladali, že by mohlo mať až 250 kilogramov. O chlpáčovi bolo naposledy počuť koncom augusta.

O tri týždne neskôr zahliadli medveďa aj na diaľnici D2 v smere z Bratislavy do Čiech. Jeho výlet za hranice však skončil tragicky, keď sa pri prebiehaní cez cestu dostal pod kolesá kamióna. Vodič chlpáča ešte pol kilometra ťahal so sebou, zrážku nemal šancu prežiť.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu