Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Armády SR a ČR by mali zdieľať spoločné kapacity

Ilustračné foto
Ilustračné foto

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – České a slovenské rezorty obrany ako aj samotné armády by mali prejsť od „obyčajnej“ spolupráce ku skutočnému zdieľaniu kapacít. Takúto ambíciu dnes vyslovil český premiér Petr Nečas po prvom spoločnom rokovaní vlád oboch krajín.

„Obidve armády pochádzajú z rovnakých koreňov, je tu jazyková blízkosť, firemné kultúry v oboch armádach sú veľmi podobné,“ vysvetlil Nečas dôvody, pre ktoré chcú spoluprácu podľa jeho slov postrčiť vpred. Začiatok tejto tesnejšej spolupráce vidí vo výcviku, vojenskom vzdelávaní a logistike, pokračovať by mala až po bojové jednotky. V snahe o konsolidáciu verejných financií by to podľa Nečasa mohlo viesť k tomu, že obranné výdavky sa nebudú donekonečna škrtať.

Robert Fico je pripravený politicky vplývať na ministra obrany, aby sa hľadali podstatne hlbšie formy spolupráce ako len výmena dôstojníkov, informácií, či memorandá medzi obrannými priemyslami. „Ak aj budú existovať prekážky, bude mať minister obrany – prinajmenšom na Slovensku – politicky krytý chrbát, že môže prijímať rozhodnutia napriek možno odporu profesionálnej časti armády voči niektorým rozhodnutiam,“ povedal Fico.

Minister obrany SR Martin Glváč a šéf českého rezortu obrany Alexandr Vondra dnes podpísali v Uherskom Hradišti vykonávací protokol k medzivládnej dohode o spolupráci v oblasti zabezpečenia vojenskej letovej prevádzky.

Dokument upravuje podmienky spolupráce predovšetkým pri zabezpečovaní nepretržitej obrany a ochrany nedotknuteľnosti vzdušného priestoru Slovenskej republiky a Českej republiky v rámci integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO NATINADS. Upravuje bilaterálnu spoluprácu aj v iných oblastiach, ako sú napríklad vzájomné využívanie vojenských letísk alebo výcvikových zariadení zmluvných strán.

Vykonávací protokol zároveň určuje podmienky zabezpečenia spoločného výcviku a previerok pilotov, príslušníkov vojenských stanovíšť riadenia letovej prevádzky, miest velenia a zabezpečujúceho personálu síl a prostriedkov ozbrojených síl Slovenskej republiky a Armády Českej republiky vyčlenených do NATINADS alebo síl a prostriedkov vyčlenených pod národným velením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu