Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekárske spoločnosti: Odmietame, že by očkovanie zabilo dieťa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zástupcovia viacerých lekárskych spoločností dnes odmietli, že by príčinou medializovaného prípadu úmrtia trojmesačného chlapčeka mohlo byť očkovanie, pričom poukázali aj na stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pod stanovisko sa podpísala Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť, Slovenská pediatrická spoločnosť, Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie a Slovenská spoločnosť infektológov.

"Je nám veľmi ľúto, že Maroško zomrel iba trojmesačný. Akúkoľvek súvislosť jeho ochorenia a úmrtia s očkovaním však jednoznačne odmietame," píše sa v stanovisku. Spoločnosti poukázali na to, že vakcína nespôsobila infekciu – zápal mozgových blán, pretože testy potvrdili, že nebola kontaminovaná, ani opuch mozgu, keďže je to neživá očkovacia látka, ani pokles imunity, pretože očkovaním sa imunitný systém stimuluje, teda podporuje a nepotlačuje. "Bola to len náhoda, že bol pred nakazením očkovaný. Nevedel by si s infekciou poradiť, aj keby nebol očkovaný."

Zástupcovia odborných spoločností považujú za nešťastné využívať situáciu so sťahovaním jednej šarže vakcíny Infanrix Hexa na  negatívnu propagáciu očkovania, ktorá má mať za následok vyvolanie paniky. "U matiek vyvolá bezpríčinný strach z očkovania, čím môže dôjsť k ohrozeniu zdravia ich detí," zdôraznili. O prípade dieťaťa, ktoré zomrelo tri dni po očkovaní, informoval v týchto dňoch Denník Plus 1 deň. Dôvodom mal byť zápal mozgových blán. Jeho matka je presvedčená, že dôvodom úmrtia jej syna bolo práve očkovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu