Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cena za Šimonov (21) zničený život: Nitrianska nemocnica zaplatí 600 tisíc!

Šimon Buch ako veselý chlapec pred operáciou a po nej Zobraziť galériu (3)
Šimon Buch ako veselý chlapec pred operáciou a po nej (Zdroj: TV JOJ)

NITRA – Rekordných 600-tisíc eur má dostať od Fakultnej nemocnice v Nitre rodina Šimona Bucha, ktorý zostal po rutinnej operácii v bdelej kóme. Rozhodol o tom včera Okresný súd v Nitre. Je to najvyššia suma, akú niekto na Slovensku vysúdil od zdravotníckeho zariadenia za zanedbanie zdravotnej starostlivosti.

 Rodina Buchovcov žiadala na súde takmer 900-tisíc eur, no spokojní sú aj so sumou 600-tisíc eur. „Samozrejme, že peniaze nám Šimona nevrátia, ale potrebujeme ich preňho. Keby som ich radšej nemala, ale radšej Šimona,“ povedala po vynesení rozsudku pre médiá Šimonova mama Valéria Buchová. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, nemocnica sa voči nemu môže odvolať do 15 dní.

Ak by tak neurobila, do troch dní od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku musí sumu Buchovcom vyplatiť. Právny zástupca fakultnej nemocnice nechcel odpovedať na žiadne otázky médií. Hovorkyňa nemocnice Alena Ďurišová do telefónu povedala, že sa k celému prípadu vôbec vyjadrovať nebudú.

Šimon Buch sa neprebral od operácie nosovej priehradky, ktorú absolvoval 4. septembra 2007. Mal vtedy 16 rokov. Počas zákroku mu zastalo srdce a lekári ho monitorovali len manuálne, lebo sa im pokazilo monitorovacie zariadenie. Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu namiesto toho, aby ho dali na ARO. Anestéziológa Ivana Klimenta súd ešte v roku 2009 uznal vinným z ublíženia na zdraví. Uložil mu dvojročný podmienečný trest a zákaz vykonávať prácu anestéziológa na päť rokov.

"Paradoxom je, že v pohode prešiel v rámci toho istého zamestnávateľa do záchrannej služby, kde vlastne robí to isté," poukázal právny zástupca Buchovcov Peter Koscelanský. "Bola to maximálna lajdáckosť personálu, že ho nechali ležať štyri hodiny v takom stave a následkom toho sa mu poškodil mozog," skonštatovala sudkyňa okresného súdu v odôvodnení rozsudku. Zároveň dodala, že žiadna suma, ktorú by súd priznal rodine Buchovcov im nenahradí škodu, ktorá im bola spôsobená.

"Poškodenie zdravia je také, že horšie už asi ani byť nemôže, je v stave sociálnej smrti," prízvukovala sudkyňa. V súčasnosti je Šimon striedavo v sanatóriu pre bdelú kómu v Rakúsku a doma, kde sa oňho starajú rodičia a dvaja súrodenci. Chlapec nevníma okolie a vyžaduje si 24-hodinovú starostlivosť.

Nemocnica doteraz chybu nepriznala a rodine sa neospravedlnila. Valéria Buchová povedala, že neverí, že sa toho niekedy dočká. Za určité zadosťučinenie považuje, že súd uznal, že sú v práve. Rodina Buchovcov investovala obrovské peniaze, aby zabezpečila Šimonovi tú najlepšiu starostlivosť. "Predali sme byt v meste, postavili sme bezbariérový dom na dedine s bazénovou halou, telocvičňou, hydraulickou vaňou, snažíme sa robiť preňho maximum," vymenovala Buchová. Šimona pravidelne vozia do sanatória pre bdelú kómu vo Viedni, auto museli na to špeciálne upraviť. "Tento rozsudok je odkaz pre celé slovenské zdravotníctvo aj pre všetkých ľudí na Slovensku, že, bohužiaľ, aj takto to u nás funguje a zároveň nech sa ľudia neboja a nech si svoje práva vymáhajú, pretože vidíte, dá sa vysúdiť aj 600-tisíc eur," povedal Koscelanský.

Cena za Šimonov (21)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tv joj)

Cena za Šimonov (21)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tv joj)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu