Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvá lastovička: Škandál s odobratými slovenskými deťmi očami britských médií!

Ivana Boórová s deťmi
Ivana Boórová s deťmi (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA/LONDÝN - Srdcervúci prípad Slovenky Ivany Boórovej, ktorej vo Veľkej Británii kvôli prísnemu zákonu odobrali synov, začína rezonovať aj tamojšími médiami. Portál telegraph.co.uk sa vo svojom článku dokonca zaoberá možnosťou, že by sa krajina mohla dostať kvôli pochybným adopciám pred Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Portál sa odvoláva na komplikovaný príbeh Slovenky, ktorá prišla pred dvomi rokmi o svojich chlapcov, keď sa jeden z nich dostal do nemocnice s ľahkým zápalom. Sociálni pracovníci boli upozornení, že mohol byť výsledkom "nie náhodného zranenia", a tak jej synov umiestnili do dočasnej starostlivosti amerického pastora. Tým sa začala dlhotrvajúca právna bitka zahŕňajúca "mnoho súdnych pojednávaní, štyroch rôznych sociálnych pracovníkov, sedem "expertov" lekárov a psychológov, 16 tlmočníkov a desiatky právnikov".

"Prípad priťahuje na Slovensku široký mediálny záujem a slovenské ministerstvo spravodlivosti zverejnilo na svojich internetových stránkach "vyhlásenie o adopcii slovenských detí vo Veľkej Británii", kde vyjadrilo "vážne znepokojenie" nad fungovaním britského systému na "ochranu rodiny," píše portál. V ňom naše ministerstvo radí, na koho sa treba v takomto prípade obrátiť a ako čeliť riziku vydania rozhodnutia o adopcii. Podľa neho treba požiadať Európsky súd pre ľudské práva o vydanie predbežného opatrenia nariaďujúceho anglickým orgánom nevykonať rozhodnutie o adopcii a ďalej uvádza, že "Zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva je pripravená intervenovať v prípade takýchto sťažností podaných na Európsky súd pre ľudské práva v prospech našich občanov (..,)". Pre britský portál je to znamením, že krajina by mohla v Štrasburgu čeliť napadnutiu nezákonnosti jej politky.

Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pri ESĽP, v relácii Tv Joj potvrdila, že ak sa vyčerpajú všetky možnosti súdneho systému Británie, bude zastupovať rodinu v Štrasburgu. Podľa nej totiž medzinárodné právo je na strane rodiny. S tým súhlasí aj britský politik John Hemming, ktorý vyjadril ochotu pomôcť slovenským občanom so zabezpečením adekvátneho právneho zastúpenia v konaní pred anglickými súdmi. Taktiež je v kontakte s úradmi iných krajín, ktoré vyjadrujú podobné obavy z prístupu k svojim štátnym príslušníkom. "To je hlboko znepokojujúci prípad," hovorí, "ktorý slúži len k zvýrazneniu šoku, ktorý zažíva mnoho cudzincov, keď zistia, ako britský systém funguje, v neposlednom rade preto, že väčšina pochádza z krajín, kde sú takéto veci nemysliteľné." Iné britské médiá sa odvolávajú na to, že celú situáciu zvykne komplikovať aj jazyková bariéra a neznalosť tamojšieho práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu