Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Bratislavský medveď opäť na scéne: Pristihli ho, ako si pochutnáva na hrozne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medveď, ktorého v sobotu (25. 8.) zbadali poľovníci v lese medzi Račou a Svätým Jurom, sa znovu objavil. Dnes predpoludním ho videli, ako si v blízkosti mesta pochutnáva na hrozne v neďalekých vinohradoch.

"Vinohradníci ho zbadali v lokalite Stoličiare v smere zo Svätého Jura na Pezinok," informovala prednostka svätojurského Mestského úradu Mariana Fiamová. Názor, že ide o medveďa - tuláka, ktorý daným územím iba prechádza, sa teda nepotvrdil. Ďalšiu akciu bratislavského medveďa potvrdil aj jeden z prispievateľov na facebookovskej stránke mesta. "Jurskí vinohradníci spozorovali medveďa už aj v lokalite Stoličiare (lokalita oproti Terna). Medveď si začal pochutnávať na nezrelom a striekanom hrozne. Chuť nemá moc vyberanú. Tak lomcoval s pňami, že vyvolal pozornosť okoloidúceho vodiča traktora. Majiteľ už dvojnohého medveďa nezastihol," píše.

Primátor Svätého Jura Alexander Achberger poznamenal, že výskyt medveďa v tunajšom regióne je jasným znakom premnoženia tejto zveri. Keďže medveď v blízkosti mesta ostáva, Achberger si myslí, že by malo byť vydané povolenie na jeho odstrel. "Mali by sa urobiť rázne kroky a situáciu by mal riešiť Slovenský poľovnícky zväz," uviedol Achberger.

Podľa riaditeľa kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imricha Šubu však kompetenciu rozhodnúť v tejto veci má Ministerstvo životného prostredia SR. Šuba navyše dodal, že Slovenský poľovnícky zväz už dávno upozorňoval na nepriaznivú situáciu v súvislosti s premnožením medveďov, za ktorú podľa neho nesú zodpovednosť aj rôzne mimovládne združenia. "Kvôli ich populistickej kampani sa reálne a odborné obhospodarovanie medveďa nahrádza riešením následkov a prichádza k takýmto prípadom, keď sa medvede, vytláčané staršími a silnejšími jedincami zo svojho pôvodného teritória, ocitajú aj v blízkosti Bratislavy a iných veľkých miest." Dodal, že odstrel takéhoto medveďa už je skôr jeho popravou a nemá nič spoločné s poľovníctvom.

Medveďa zbadal v sobotu (25. 8.) jeden z členov poľovníckeho združenia Jablonka, keď sa prechádzal revírom medzi Sv. Jurom a Račou, v lese nad kaplnkou. "Najprv si myslel, že je to diviak, no potom zistil, že je to medveď," povedal Achberger. "Bol od neho necelých 30 metrov, šťastie, že ho nezavetril." Podľa stopy, ktorú neskôr na danom mieste poľovníci odfotili, sa predpokladá, že ide približne o 250-kilogramového medveďa.

Informácie o objavení sa medveďa narobili v meste a okolí veľký rozruch. Mesto po overení jeho výskytu okamžite informovalo občanov prostredníctvom svojej internetovej stránky aj s odporúčaniami, ako sa majú v lese správať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu