Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štátne lesy TANAP-u nesúhlasia s návrhom zonácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Štátne lesy Tatranského národného parku nesúhlasia s predkladaným odborným návrhom zonácie Tatranského národného parku, ktorý minulý týždeň prerokovala zonačná komisia zriadená ministrom životného prostredia.

 „Vychádzajúc z poznania predloženého návrhu zonácie z hľadiska pôsobnosti Štátnych lesov TANAP-u jednoznačne konštatujeme, že návrh je pokračovaním tendencií ochranárskych skupín, ktorých snahou je bez rešpektovania prírodoochranných hodnôt jednotlivých území zaradiť do A-zóny s bezzásahovým režimom aj tie územia TANAP-u, ktoré nie sú v súčasnej dobe v stave, kedy by bolo možné tento režim v nich uplatňovať,“ uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška.

Podľa lesníkov v prerokovanom návrhu zonácie sa pôvodné princípy ochrany prírody, pri ktorej sa predmet ochrany chráni s cieľom zachovať, prípadne zlepšiť jeho stav, posúvajú do úzadia a preferuje sa ochrana samovývojových procesov, pričom za prvotnú a podstatnú sa považuje bezzásahovosť

Podľa štátnych lesov už v súčasnosti je viac ako zrejmé, že dôsledkom uplatňovania bezzásahovosti je skutočnosť, že horské smrečiny v TANAP-e veľkoplošne vyschli alebo vysychajú. Na území, kde dochádza k vysychaniu lesa, pod ktorým nie je dostatok prirodzeného zmladenia, však nejde o dôsledok pôsobenia škodlivého činiteľa alebo lesa, ale o chybu človeka, v dôsledku konania ktorého sa takéto vysychanie stalo realitou, zdôraznil Peter Líška.

Podľa Štátnych lesov TANAP-u požiadavka chrániť horské smrekové lesy Tatier v jednotlivých fázach ich vývoja je opodstatnená presne tak, ako chrániť smrekový les pred vyschnutím. Podľa lesníkov je zmyslom a úlohou v návrhu zonácie citovanej medzinárodnej sústavy chránených území NATURA 2000 chrániť lokality ohrozených biotopov rastlín a živočíchov. Aj v tomto smere je predkladaný odborný návrh zonácie neakceptovateľný.

Aj napriek skutočnosti, že sa odborný návrh zonácie prezentuje ako návrh vedeckých odborníkov, bol podľa Štátnych lesov TANAP-u vypracovaný len niektorými členmi zonačnej komisie. Návrh zonácie TANAP-u, tak, ako bol vypracovaný a v akej podobe bol predložený, môže podľa lesníkov viesť k ďalším nenahraditeľným stratám na prírodnom dedičstve Slovenska. Ako príklad uvádzajú lesníci prírodné lesy v Tichej doline a v Kôprovej doline, kde „človek - zelený aktivista“ vytvoril podmienky pre stratu nenahraditeľných prírodných hodnôt celoeurópskeho a celosvetového charakteru.

Štátne lesy TANAP-u s cieľom obnovy a zachovania Tatranského národného parku ako prírodného skvostu a dedičstva Slovenskej republiky, vyzývajú k triezvemu a reálnemu zhodnoteniu stavu tatranskej prírody bez presadzovania záujmov tej ktorej zainteresovanej strany a k vytvoreniu zodpovedajúcich právnych, inštitucionálnych a finančných mechanizmov vedúcich k zachovaniu a zlepšeniu stavu ochrany prírody a zachovaniu jedinečného prírodného dedičstva v tomto území pre budúce generácie. Predkladaný odborný návrh zonácie podľa lesníkov k takémuto stavu nevedie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu