Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Požiar v N. Tatrách: Stále sa ho nepodarilo úplne lokalizovať!

Požiar lesa za Vyšnou Bocou Zobraziť galériu (7)
Požiar lesa za Vyšnou Bocou

VYŠNÁ BOCA – Hasičom sa ani na tretí deň nepodarilo úplne lokalizovať rozsiahly požiar horského masívu v Starobockej doline nad liptovskou obcou Vyšná Boca.

Dnes o tom krátko pred 16. h informovala riaditeľka liptovskomikulášskeho Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Eva Krajčiová.

Od rána sa podľa nej snažilo približne 80 profesionálnych hasičov zo širokého okolia s nasadením všetkej dostupnej pozemnej i leteckej techniky zachytiť ďalšie šírenie požiaru. "Bohužiaľ, aj keď sme väčšinu ohnísk uhasili, niektoré sa nepodarilo celkom lokalizovať," spresnila.

Zároveň zdôraznila, že sa nenaplnili obavy o preniknutí požiaru cez hrebeň na severnú stranu Rovnej hole. "Táto hrozba je nateraz zažehnaná. Dúfame, že relatívne stabilizovanú situáciu neskomplikuje predovšetkým náhla zmena smeru a sily vetra," dodala Krajčiová s tým, že hasiace práce musia cez noc opäť prerušiť a pokračovať budú až ráno.

Obrovské územie zachvátil požiar
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"V tejto lokalite nepršalo približne 100 dní. Všetko je vyschnuté, dokonca aj horské bystriny, preto stačila malá iniciácia, aby vznikol požiar veľkých rozmerov. Zlé poveternostné podmienky, tma a neschodný terén nás prinútili prerušiť hasiace práce počas uplynulej noci," spresnil Tibor Gärtner z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši.

Obrovské územie zachvátil požiar
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Presná príčina podľa neho nie je zatiaľ známa, no nevylúčil ľudský faktor, pretože sa tam uskutočňujú ťažobné práce. Od utorňajšieho rána na neustále sa zväčšujúcom požiarisku zasahovali hasičské jednotky z Liptova, Oravy, Kysúc, Turca i susedného Horehronia. Na pomoc im prišli aj posádky vojenských vrtuľníkov so závesnými hasiacimi vakmi.

Obrovské územie zachvátil požiar
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Vážne ohrozené a pravdepodobne už aj do značnej miery poškodené sú vzácne ekosystémy a biotopy európskeho významu, ktoré sa na danom mieste nachádzajú," spresnila odborná pracovníčka Správy Národného parku Nízke Tatry Ľubica Jurášová a vyjadrila vážne obavy z ďalšieho šírenia požiaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu