Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nákupy na Ukrajine: Boli sme sa pozrieť, čo sa zmenilo!

Na trhy chodí už málo našincov Zobraziť galériu (7)
Na trhy chodí už málo našincov (Zdroj: emk)

UŽHOROD/KOŠICE – Nákupný raj u našich východných susedov skončil. Ako to u nich vyzerá, sme zisťovali koncom októbra. Vycestovali sme do Užhorodu a zamierili na trh, ktorý bol kedysi cieľom našich nákupuchtivých turistov.

„Je to bieda. Kedysi sem zo Slovenska denne prišlo aj 10 slovenských autobusov a množstvo osobných áut. Teraz ak za týždeň prídu 3 i to poloprázdne autobusy, tak je dobre,“ povzdychol si taxikár Váňa, ktorý nás viezol. Na Ukrajinu sme sa dostali cez hraničný priechod len pre peších vo Veľkých Slemenciach. Auto sme odstavili na parkovisku na slovenskej strane za euro na celý deň. Ihneď za hranicou vás už čakajú taxíky a tie vás do 22 kilometrového Užhorodu privezú aj dovezú za veľmi prijateľnú cenu. Celá posádka zaplatí spolu okolo 25 eur. Je to výhodnejšie ako ísť cez hranice vo Vyšnom Nemeckom, kde vždy môžete naďabiť na dlhé rady.

Kto nechce ísť až do Užhorodu, môže ostať rovno za hranicou vo Veľkých Slemenciach. Ukrajinskí obchodníci sú na našincov pripravení a skoro v každom domčeku za „čiarou“ sú malé obchodíky. „Nie je problém platiť aj eurami, len to nesmú vidieť policajti,“ ochotne nám vysvetlili predavači. Takže problémy s menením peňazí odpadávajú. Horšie je to na trhu v Užhorode. Tam už musíte platiť hrivnami, ale zmenáreň na obrovskom trhu nenájdete. Situáciu tak využívajú prítomní veksláci. Za euro sme dostali 10,70 hrivien. Len na porovnanie. Benzín stojí 10,10 hrivien. „Je to síce o niečo lacnejšie ako u vás, ale kvalita je veľmi podozrivá,“ priznal samotný taxikár.

Takže kvôli benzínu sa už na Ukrajinu chodiť neoplatí. Letia ešte „fejky“ známych športových značiek. A ceny týchto nie veľmi kvalitných vecí sú pomerne priaznivé. Tepláky od 100 hrivien, tričká od 30 hrivien, mikiny od 90 hrivien, súpravy od 150 hrivien. Tenisky svetových „značiek“ sú od 250 hrivien. Lacnejšie ako u nás sú i rôzne pracie prášky a aviváže. Ušetrite asi 20 percent. Na prvý pohľad lákavé ceny, ale pre domácich privysoké. „Priemerný plat je okolo 100 eur a lekári majú okolo 150 eur. Preto sa už mnohí chystajú k vám, aby zaplnili miesta po vašich,“ dozvedeli sme sa od miestnych.

Keď už ste cestu na Ukrajinu absolvovali, tak si aspoň doprajte ich gurmánske špeciality. Skvelý boršč stojí 12 hrivien, pelmene 16 a pirôžky 14 hrivien. Rátajte tiež s tým, že na Ukrajinu sa dostanete len s platným cestovným pasom. Našťastie už zrušili zdĺhavé vypisovanie rôznych „bumažiek“ na hranici. .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu