Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zásah v Devínskej bol lepší ako v Nórsku, tvrdí Lipšic

Boli sme profesionálnejší a rýchlejší, tvrdí minister
Boli sme profesionálnejší a rýchlejší, tvrdí minister

BRATISLAVA - Minuloročný zásah policajtov proti Ľubomírovi Harmanovi bol lepší, ako nórska operácia proti Andersovi Breivikovi. Tvrdí to minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý však priznáva, že Slovákom pomohlo aj šťastie.

Tragédiu z Devínskej minister porovnal s tragédiou v Nórsku, kde Nór Anders Behring Breivik 22. júla odpálil bombu vo vládnej štvrti Osla, ktorá zabila osem ľudí, a následne na neďalekom ostrove Utöya postrieľal 69 ďalších osôb. "Keď porovnáme situáciu na Slovensku a v Nórsku, tak napriek tomu, že na Slovensku bola možno väčšia kritika, ten zásah bol profesionálnejší, bol lepší a rýchlejší," vyhlásil Lipšic.

Vďaka tomu, že klasické policajné hliadky Harmana obkľúčili a nedovolili mu tak, aby sa dostal napríklad do obchodného domu či škôlky, podľa Lipšica zachránili desiatky nevinných ľudských životov. "To, že následne špeciálna jednotka, ktorá sem prišla v priebehu pol hodiny, páchateľa eliminovala, bol tiež veľmi odvážny a úspešný krok," povedal Lipšic.

Devínska Nová Ves je dnes podľa Lipšica bezpečnejším miestom pre život, kde klesá počet závažných trestných činov a tento rok sa tu nestala ani jedna lúpež. Lipšic reagoval aj na to, že poslanci mestskej časti Devínska Nová Ves neschválili miestnemu odvodnému oddeleniu polície predĺženie prenájmu priestorov. "Občania potrebujú stabilizované obvodné oddelenie, ktoré má zázemie, ktoré má dobrú lokalitu a myslím si, že nájdeme riešenie," povedal Lipšic, ktorý verí, že poslanci prehodnotia svoje rozhodnutie. Hlasovať o prenájme budú opäť 5. septembra.

Devínskou Novou Vsou otriasla v pondelok 30. augusta 2010 okolo 10:00 streľba. Neprežilo ju osem ľudí vrátane strelca, 48-ročného Ľubomíra Harmana. Ten v byte na treťom poschodí na ulici Pavla Horova zastrelil päťčlennú rodinu. Išlo o tri ženy, muža a 12-ročného chlapca. Ďalšieho príbuzného rodiny policajti našli pri vchode do domu. Siedmou Harmanovou obeťou bola 52-ročná žena v jednom z panelových domov na ulici Jána Smreka, ktorú zasiahla zblúdilá strela. Ďalších 15 osôb Harman zranil.

Harman mal všetky vražedné zbrane legálne. Policajnú akciu neprežil. Policajti ho totiž zasiahli do hrude, on sa následne sám zastrelil. Policajti našli pri jeho tele samopal vzor 58, ďalšie dve krátke guľové zbrane a niekoľko plných zásobníkov. Harman vraždil pod vplyvom alkoholu a drog. Okrem etanolu mu v krvi totiž namerali aj acetón. Polícia prípad uzavrela, Harmanov motív je nejasný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu