Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Starosta Ratkovej nevydržal psychický nátlak a odstúpil

Erb obce Ratková
Erb obce Ratková (Zdroj: e-obce.sk)

RATKOVÁ - Starosta obce Ratková v okrese Revúca Milan Fakla odstúpil z funkcie. Ako potvrdil, nevydržal psychický nátlak zo strany obecných poslancov. Dedinu so 130 obyvateľmi teraz vedie jeden z poslancov Roman Chicho. Uviedol, že na bývalého starostu podali trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Zastupujúci starosta Chicho tvrdí, že bývalý starosta nekomunikuje najmä s rómskymi poslancami a rozhoduje bez vedomia zastupiteľstva. „Na obecný úrad prijal zamestnankyňu, ktorá ani nebýva v Ratkovej. Navyše je s ním vo vzdialenom príbuzenskom styku,“ tvrdí terajší štatutár obce. Bývalý starosta Fakla je presvedčený, že obvinenia nie sú pravdivé.

„Prijal som človeka s patričným vzdelaním. Rómski poslanci pred voľbami sľubovali, že prijmú ľudí na obecný úrad z ich radov. Teraz sľub nemôžu dodržať,“ hovorí Fakla. Spor v Ratkovej medzi starostom a zastupiteľstvom však vznikol už pri riešení problémov so zmluvou o prenájme obecných lesov. Roman Chicho tvrdí, že starosta konal svojvoľne a neinformoval obecné zastupiteľstvo o snahe vypovedať nájomcovi zmluvu. Milan Fakla sa bráni, že sa snažil len dodržať podmienky zmluvy a od nájomcu začal vymáhať dlžnú sumu.

„Ako štatutár obce som bol povinný konať. Prenajímateľ obecných lesov však zamestnáva aj našich poslancov. Keby som vypovedal zmluvu, prišli by u neho o prácu,“ dodáva Fakla.

V Ratkovej pôsobí aj občianske združenie Naša Ratková. Jeho predsedníčka Eva Petrášová vníma situáciu v obci so znepokojením. „Je mi ľúto, že sa to dostalo až do tohto stavu. S pánom starostom sme začali rozvíjať spoluprácu pri obnove historických budov, ktoré sú tu v obci neustále devastované. Obávam sa, že táto situácia to ešte zhorší,“ hovorí Petrášová.

V bývalej evanjelickej fare napríklad už niekoľkokrát zabezpečili okná doskami. Zakaždým ich však zlodeji vylámali a z historickej budovy rozkradli, čo sa dalo. V Ratkovej budú mať nového starostu až po doplňujúcich komunálnych voľbách. Ich termín vyhlási predseda Národnej rady SR. Najbližšie voľby sú v rimavskosobotskom obvode vyhlásené na 5. novembra. Ešte nie je známe, či sa tento termín bude týkať aj Ratkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu