Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koalícia navrhla znížiť kvórum na jazyk menšiny na 15 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koalícia sa dnes dohodla na znení novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorý by sa mal ešte dnes dostať do medzirezortného pripomienkového konania.

KDH má však už teraz k návrhu výhrady. Zástupcovia koalície sa dohodli, že kvórum pre používanie jazyka menšiny by sa nemalo znížiť z 20 na 10 percent ako to navrhoval Most-Híd, ale na 15 percent. Kompromisný návrh predložili na rokovaní zástupcovia SDKÚ-DS. Kresťanskí demokrati však aj k takémuto zníženiu majú výhrady. Sporným bodom zostáva aj používanie jazyka národnostnej menšiny na území, kde sa môže používať v úradnom styku, v ozbrojených zložkách. K tomuto návrhu by sa mali vyjadriť ministerstvá vnútra a obrany. Podľa politikov Most-Híd je návrh, ktorý ide do pripomienkového konania kompromisom, ktorý má komplexne riešiť používanie jazyka národnostných menšín, ktorý strana akceptovala. "Uvidíme, ako sa k návrhu postavia poslanci. Budeme musieť s nimi intenzívne rokovať," uviedol jeden z predstaviteľov strany Most-Híd, ktorý si neželal byť menovaný.

Návrh zákona o používaní národnostných menšín pripravil vicepremiér Rudolf Chmel zo strany Most-Híd. Navrhol v ňom znížiť kvórum na používanie jazykov národnostných menšín vo verejnom styku z 20 na 10 percent. Návrhom sa má rozšíriť pôsobnosť zákona na oblasti, kde žijú menšie menšinové komunity. Podľa Chmela je to priestor pre používanie nemeckého, rómskeho a rusínskeho jazyka, takýto návrh chráni menšie národnostné menšiny. Po súhlase zamestnanca úradu a osôb zúčastnených na konaní budú môcť zároveň ľudia rozprávať na úradoch menšinovým jazykom aj v obciach, kde nie je potrebné percentuálne zastúpenie danej menšiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu