Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poliačik: Prezident by mal chodiť do NR SR obhajovať svoje vetá

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič by mal chodiť do Národnej rady (NR) SR obhajovať svoje pripomienky k vetovaným zákonom. Myslí si to poslanec za stranu SaS Martin Poliačik, ktorý tak reagoval na fakt, že hlava štátu nedávno vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie viaceré právne normy.

Mnohé pripomienky, ktoré k nim najvyšší ústavný činiteľ uviedol, boli pritom podľa Poliačika "minimálne spochybniteľné". "Bolo by teda na mieste, aby prišiel do poslaneckej snemovne a obhájil svoj názor. V parlamentoch, ktoré majú dve komory, zástupca tej komory, ktorá vetuje zákon, príde do tej, ktorá zákon opätovne prerokúva a obhajuje názor svojej skupiny poslancov. A keďže pán prezident možnosťou vetovať zákony v podstate plní funkciu druhej komory parlamentu, tak si myslím, že by si mohol nájsť čas prísť medzi poslancov a obhájiť svoje vetá," zdôvodnil. Poslanec Smeru-SD Peter Kažimír nesúhlasí.

"Nemyslím si, že pri úrovni a kultúrnosti poslaneckej snemovne by sa mal nechať prezident vystavovať istým narážkam a že by musel byť on dobrovoľne svedkom takejto diskusie. Sám ja som niekedy nedobrovoľne svedkom tejto diskusie, lebo tá úroveň tu naozaj hlboko padá," vysvetlil.

"Myslím, že by to zvýšilo vážnosť pripomienok a nebolo by to zo strany koalície len ich paušálne odmietnutie. Možno by to malo väčší účinok na to, aby sa poslanci vážnejšie venovali pripomienkam, takže ja osobne v tom problém nevidím," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Aj podľa poslanca Pavla Abrhana (KDH) by prezident svojou prítomnosťou v pléne pri opätovnom prerokovávaní vetovaných zákonov zvýraznil dôležitosť a vážnosť svojich pripomienok. Nemyslí si ale, že by hlava štátu mala chodiť do pléna so svojimi pripomienkami ku všetkým vráteným zákonom.

"Keď ide o nejaké menšie zmeny, pre mňa nie je nevyhnutná prítomnosť prezidenta," poznamenal pre TASR predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Dodal však, že ak ide o vážny zákon, ako bola napríklad novela zákona o sudcoch a prísediacich, mohol by prezident prísť svoj názor obhájiť medzi poslancov.

"Nebránil by som sa myšlienke, keby si pán prezident prišiel obhájiť svoj názor do parlamentu," uviedol. Šéf poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos by nechal na rozhodnutí samotného prezidenta, či prísť pripomienky obhajovať alebo nie. "Keď si myslí, že je niektorá jeho pripomienka taká vážna, že si vyžaduje, aby ju musel sám odôvodniť, tak nevidím problém v tom, aby prišiel a odôvodnil si to," povedal. Solymos si však nemyslí, že by to bolo potrebné pri každom vrátenom zákone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu