Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hlavou pravoslávnej cirkvi na Slovensku je arcibiskup Ján

Arcibiskup Ján, vlastným menom Ján Holonič.
Arcibiskup Ján, vlastným menom Ján Holonič.

PREŠOV - Pravoslávna cirkev na Slovensku má svojho najvyššieho predstaviteľa, ktorým sa stal po dnešnej slávnostnej intronizácii arcibiskup Ján, vlastným menom Ján Holonič.

Slávnostná liturgia sa konala v pravoslávnom Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove. Arcibiskupovi Jánovi odovzdal archijerejské žezlo, ako symbol úradu, metropolitný správca pravoslávnej cirkvi arcibiskup pražský Kryštof. Na obrade sa zúčastnil aj arcibiskup olomoucky Simeon a mnohí duchovní. Arcibiskup Ján sa stáva súčasne aj eparchom prešovského biskupstva. Preberá tak uvoľnený úrad po zosnulom eparchovi Nikolajovi, ktorý bol aj pravoslávnym metropolitom českých krajín a na Slovensku. Túto funkciu dočasne zastáva arcibiskup pražský Kryštof. Voľba nového metropolitu bude v máji.

Na dnešnom obrade sa zúčastnili rímskokatolícki, gréckokatolícki aj evanjelickí biskupi, za prezidentskú kanceláriu Milan Čič, vládu reprezentoval minister vnútra Martin Pado, prítomní boli aj niektorí poslanci NR SR a najvyšší predstavitelia oboch východoslovenských vyšších územných celkov. Slávnostný príhovor za Svätú stolicu predniesol pápežský nuncius na Slovensku Ján Nowacki.

Ján Holonič sa narodil 29. januára 1937 v Kravanoch v okrese Trebišov. Doteraz zastával úrad biskupa michalovského, kde pôsobil 23 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu