Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Varovanie vedcov: Ďalšiu pandémiu môže spôsobiť smrteľná huba, následky budú katastrofálne!

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Podľa expertov z USA môžu spôsobiť ďalšiu pandémiu smrteľné plesňové infekcie. Práve tie by mohli vyvolať zdravotné komplikácie u ľudí, vrátane opuchu mozgu a vriedky plné hnisu. Znepokojenie prišlo najmä po prípade dvoch ľudí, ktorý v USA tragicky zomreli na plesňové ochorenie blastomykóza.

Odborník na huby z USA Dr Ian Hennessee uviedol, že skúmanie druhu huby takzvanej blastomykózy je pre neho aktuálne jedna z najpálčivejších tém. Hoci nakazenie sa práve týmto druhom je zriedkavé, odborníci upozorňujú, že ľudia bývajú častokrát nesprávne a neskoro diagnostikovaní. Plesňovým druhom sa darí najmä v teplejších a vlhkých podmienkach, a preto v súvislosti s globálnym otepľovaním a zmenou klímy môže byť táto hrozba ešte reálnejšia, uviedol pre britský DailyStar doktor.

Podľa vedcov sa v závažných prípadoch môže blastomykóza rozšíriť z pľúc do iných častí tela ako je koža, kosti a kĺby a spôsobiť bolestivé lézie a vriedky. Jednou z obetí tohto ochorenia bol Ian Pritchard z Michiganu, ktorý zomrel na dýchacie ťažkosti spôsobené hubou. Ďalšou obeťou bola Ira Walkerová, ktorá sa mesiac trápila v nemocnici, kým lekári prišla na priamu súvislosť s plesňovým ochorením. Ani rýchly zásah lekárov a liečba v tomto prípade nezabrala. Štatistiky v USA hovoria jasne, zo 4746 nahlásených prípadoch v roku 2018, počet ochorení stúpol v roku 2021 na 7199.

Viac o téme: HubyPandémiaPlesňové ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu