Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kmeň Bajau uchvátil expertov: Jeho členovia dokážu pod vodou vydržať až 13 minút! Toto je ich tajomstvo

(Zdroj: Profimedia)

INDONÉZIA – Kmeň Bajau upútal pozornosť odborníkov. Jeho členovia totiž žijú obojživelným životom, čo znamená, že sa dokážu bez problémov potápať aj na dlhší čas. Expertom sa konečne podarilo odhaliť, v čom spočíva ich tajomstvo.

Ľudia kmeňa Bajau žijú pri pobreží Indonézie už viac ako 1 000 rokov v hausbótoch a veľkú časť svojho života trávia v mori. Podľa očakávania sú veľmi zruční, pokiaľ ide o voľné potápanie a lov s oštepmi. Majú tiež mimoriadnu kapacitu pľúc a silné plavecké schopnosti. Členovia kmeňa sa môžu potápať až do hĺbky 70 metrov len s použitím sady závaží a drevených okuliarov. Melissa Ilardová z Cambridgeskej univerzity v rozhovore pre BBC uviedla: „Potápajú sa opakovane osem hodín denne, pričom pod vodou strávia približne 60 percent času.“ Ukázalo sa však, že im k tomu nepomáhajú len ich schopnosti, ale aj jedinečná genetická mutácia – známa ako „gén morského nomáda“ – ktorá tiež napomáha ich potápačským schopnostiam. 

Majú mimoriadne veľkú slezinu. Slezina sa aktivuje, keď sa telo ponorí do vody, čo poukazuje na jej kľúčovú úlohu v reakcii človeka pri potápaní. Slezina sa sťahuje, aby do krvného obehu vstrekovala okysličené červené krvinky, čo môže zvýšiť množstvo kyslíka v ľudskej krvi o deväť percent. Dáva teda zmysel, že vďaka väčšej slezine majú ľudia z kmeňa Bajau genetickú výhodu pri plávaní pod vodou. Ilardová vysvetlila, že o ľudských slezinách nie je veľa informácií z hľadiska fyziológie a genetiky, ale experti vedia, že tulene, ktoré sa potápajú hlboko, majú neprimerane veľké sleziny. Domnievajú sa preto, že u ľudí z tohto kmeňa sa zvýšila hladina hormónov štítnej žľazy, a tým aj ich slezinu. 

„Na myšiach sa ukázalo, že hormóny štítnej žľazy a veľkosť sleziny spolu súvisia. Ak geneticky zmeníte myši tak, aby nemali hormón štítnej žľazy T4, ich veľkosť sleziny sa drasticky zmenší,“ dodala Ilardová. Je ťažké presne zistiť, ako dlho zostávajú ľudia z kmeňa Bajau pod vodou, ale niektorí tvrdia, že boli pod vodou až 13 minút. Žiaľ, ich životný štýl je v súčasnosti ohrozený. Ich kočovný spôsob života znamená, že môžu mať problém získať občianstvo a navyše komerčný rybolov zničil ich zásoby potravín.

Viac o téme: KmeňBajau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu