Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Od vraždy Tomáša († 16) uplynulo už päť rokov: Odsúdená Judita prešla detektorom lží, vo väznici je raritou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Erika Ďurčová, Facebook)

BRATISLAVA - Prípad, ktorý otriasol Slovenskom. Od chladnokrvnej vraždy 16-ročného Tomáša zo Žiliny ubehlo vo štvrtok 16. mája presne päť rokov. Viac ako dvanásťročný trest si za vraždu svojho kamaráta odpykáva dnes už 21-ročná Judita Konečná. Tá len nedávno neuspela s dovolaním na Najvyššom súde SR, kde sa prvýkrát spomenulo, že gymnazistka absolvovala detektor lži, ktorý vyšiel v jej prospech.

Prípad, ktorý šokoval celé Slovensko sa stal pred piatimi rokmi v Žiline. Kamaráti Judita a Tomáš sa po škole vybrali k dievčine domov. Na druhý deň mali spolu odletieť do Londýna a keďže im odpadla posledná hodina, chceli si ešte skontrolovať letenky a pozrieť príručné batožiny. Do Anglicka sa však nikdy nedostali. Vtedy len 16-ročný Tomáš skončil v predsieni bytu s mnohopočetnými bodnými ranami a Judita vo väzbe.

Judita volala na 112, pričom tvrdila, že Tomáša dobodal neznámy odpočtár. Pri rekonštrukcii prípadu a zaisťovaní stôp sa však nenašli žiadne stopy po tretej osobe, muža nezachytili ani kamery a nevideli ho ani susedia. „Mladého chlapca sme našli ležať v predsieni v polohe na chrbte. Bol mŕtvolne bledý v kaluži krvi,“ spomína pre RTVS zasahujúci lekár Ján Remšík. „Ten chlapec mal na sebe biele tričko, ktoré bolo tak prekrvácané, že z bielej farby tam nezostalo nič. To mi zostane natrvalo v pamäti,“ dodal.

Judita absolvovala detektor lži

Najvyšší súd začiatkom marca dovolanie odsúdenej odmietol. Novou informáciou v prípade ale je, že gymnazistka absolvovala detektor lži, ktorý vyšiel v jej prospech. Výsledky vyšetrenia Judita spomenula v konaní pred Najvyšším súdom SR. „Sú známe prípady, keď súd uznal takýto dôkaz. Dôkazy hodnotí jednotlivo a následne vo vzájomnej súvislosti. V tomto prípade sa mi ťažko vyjadruje k tomu, ako dovolací súd vyhodnotil vyšetrenie polygrafom,“ povedal advokát Tomášovej rodiny Ján Halagan.

Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline
Zobraziť galériu (3)
Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline  (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Judita zároveň pred Najvyšším súdom SR chcela spochybniť aj výrok žilinského krajského súdu, že Tomášova vražda bola trýznivá a surová. „Dovolacie konanie neskúma meritum veci. Len skúma rôzne procesné predpisy či dôkazy, ktoré tam boli vykonané či boli vykonané zákonným spôsobom,“ vysvetlil pre reláciu Reportéri nezávislý advokát Juraj Bizoň.

V nemocnici ju vraj napadli

V celom prípade však chýba jedna podstatná vec, a tou je motív vraždy. Na ten neprišli ani psychológovia ani súd, ktorý skonštatoval, že ho môže ozrejmiť len Judita. Tá aj v dovolaní pripomínala, že s Tomášom mali dobrý vzťah. Odmieta, že by mala sklony k agresii, čo potvrdili aj psychologické posudky. 

„Z hľadiska skutkovej podstaty trestného činu je motív nepodstatný. Nie je súčasťou skutkovej podstaty. Môže byť vražda bez motívu, vražda s motívom, no stále je to vražda,“ skonštatoval advokát Bizoň.

Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline dňa 9. januára 2020.
Zobraziť galériu (3)
Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline dňa 9. januára 2020.  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Judita ďalej tvrdila, že v nemocnici, v ktorej bola hospitalizovaná, ju napadli. Bližšie detaily však neuvádza. Podľa znalca Jozefa Krajčoviča, ktorý skúmal jej poranenia ruky hovorila pravdepodobne o ňom. „Vychádzam z toho, že aj na súde boli takéto tendencie, že či som ju ohmatával. Miestnosť je monitorovaná kamerovým systémom. Stačí si pustiť záznam a všetko, čo sa vtedy medzi Juditou Konečnou a mnou dialo, tam je,“ priblížil.

Vo väznici je raritou

Judita je aktuálne vo väznici v Sučanoch jediná odsúdená mladistvá žena. „Aktuálne máme umiestnených pätnásť odsúdených mladistvých mužov a jednu odsúdenú mladistvú ženu. V súčasnosti sa v ústave nachádza jedna mladistvá osoba odsúdená za vraždu,“ povedal vedúci úseku režimovej činnosti ústavu v Sučanoch Marek Matejička. Podľa bývalej spoluväzenkine bolo Juditine správanie úplne normálne.

Odsúdená aktuálne študuje v treťom ročníku na gymnáziu vo Vrútkach, kde má individuálny študijný plán. „Judita mala obrovské šťastie v tom, že bola mladistvá. Osobne si myslím, že ju drží pri racionálnom vystupovaní, že si uvedomuje, že za pár rokov ju môžu podmienečne prepustiť,“ uviedla sociologička Silvia Porubänová. O podmienečné prepustenie môže požiadať o štyri roky.

Viac o téme: VraždaTomášJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu