Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nabíjate si telefón na letisku? Hrozí vám obrovské nebezpečenstvo: Môžete prísť o... Na toto pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Po mnohých hodinách zisťovania, kam treba po pristátí v cieľovej destinácii ísť a kontroly času, aby ste stihli let, sa batérie vašich mobilných telefónov môžu pomerne rýchlo vybiť. Odborníci z FBI však varujú pred ich nabíjaním na letiskám. Toto je dôvod.

Vzhľadom na to, že v súčasnosti má veľa ľudí palubné lístky v telefónoch, je celkom bežné, že si mnohí nabíjajú svoje telefóny na letisku. Hoci sa tieto nabíjacie stanice môžu zdať pohodlné, bezpečnostný expert pred nimi varuje. „Vyhnite sa používaniu bezplatných nabíjacích staníc na letiskách, v hoteloch alebo nákupných centrách,“ uvádza sa vo varovaní v príspevku FBI Denver na sociálnej sieti X. O rovnakom probléme hovorí aj Jae Ro zo spoločnosti SIGNAL + POWER, ktorá vyrába zástrčkové adaptéry. Hoci sú tieto nabíjacie stanice jednoduché a ľahko sa používajú, Jae varuje, že toto pohodlie je spojené s obrovským bezpečnostným rizikom.

Nabíjate si telefón na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„S týmito portami sa dá manipulovať a prostredníctvom nich sa dá nainštalovať do vášho zariadenia škodlivý softvér,“ povedal pre denník Daily Mail. „Tento škodlivý softvér na vás môže nepozorovane číhať a potichu kradnúť citlivé informácie, ako sú heslá a bankové údaje,“ dodal. Ďalším dôvodom, prečo by ste nemali pripájať telefón k nabíjacej stanici na letisku, je technika používaná hackermi známa ako „juice jacking“. Ide o škodlivý softvér nainštalovaný cez poškodený port USB, ktorý zablokuje vaše zariadenie alebo dokonca exportuje všetky vaše osobné údaje a heslo priamo páchateľovi. Napájanie a dátový tok v smartfónoch prechádza cez ten istý kábel, čo umožňuje hackerom prevziať kontrolu nad vašimi osobnými údajmi. 

„Po infikovaní sa váš telefón stane zraniteľným nielen na letisku, ale kdekoľvek ho vezmete so sebou,“ povedal Jae. Okrem toho nabíjanie mobilného telefónu na letisku môže viesť k neúmyselnému odhaleniu údajov. A aj keď do nabíjacej stanice nikto nezasiahol, vaše zariadenie ostáva ohrozené. „Nabíjacie stanice môžu prenášať údaje aj energiu,“ priblížil Jae. Podľa jeho slov môžu byť zariadenia zraniteľné na zneužitie údajov. „Tieto ukradnuté údaje sa môžu neskôr použiť na krádež identity alebo predať na dark webe,“ dodal Jae. Je preto dôležité, aby ste boli pri cestovaní opatrní a mysleli na možné riziká.

Viac o téme: LetiskoNabíjanie telefónu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu