Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Apokalyptické počasie na severe Európy: Zaplavené ulice a evakuácia obyvateľov! Šialený nápad muža

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde Zobraziť galériu (2)
Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde (Zdroj: TASR/AP/Harald Tittel)

FRANKFURT - Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje agentúra AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia. Ťažko postihnutá bola aj krajinská metropola Saarbrücken, kým pretrhnutie hrádze v meste Quierschied spôsobilo odstavenie prevádzky tamojšej elektrárne. Obete na životoch doposiaľ hlásené neboli, najmenej jedna osoba však utrpela zranenia. Do postihnutých oblastí plánoval pricestovať aj spolkový kancelár Olaf Scholz.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Povodne sužujú aj belgickú provinciu Liege, kde úrady zaznamenali stovky volaní o pomoc. V nasadení bolo 150 hasičov, spresnil tamojší guvernér Herve Jamar. Záchranné zložky mali prácu predovšetkým s odčerpávaním vody zo zaplavených budov, píše AFP.

V holandskej provincii Limburg na druhej strane hraníc museli evakuovať dva kempingové tábory, keďže ich ohrozovala stúpajúca voda. Varovanie pred povodňami vydali aj v regióne Moselle na severovýchode Francúzska, kde v dôsledku prudkého dažďa stúpli hladiny riek.

Situácia sa začína upokojovať

 Povodňová situácia v nemeckej spolkovej krajine Sársko, ktorú v piatok zasiahli výdatné dažde, sa pomaly upokojuje. Vodočty prestali dnes po polnoci stúpať. Úrady teraz vyhodnocujú rozsah škôd, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Podľa úradov zasiahla západ Nemecka v piatok povodeň, ktorá sa štatisticky opakuje raz za 20 až 50 rokov. Nemecká meteorologická služba DWD uviedla, že na niektorých miestach spadlo viac ako 100 litrov zrážok na meter štvorcový za necelých 24 hodín. Ide o masívny dážď, na ktorý rieky a infraštruktúra nie sú pripravené. 

DWD v piatok varovala pred extrémnym nebezpečenstvom záplav, pod vodou sa podľa nej mohla vo väčšom rozsahu ocitnúť zastavané územia a tiež poľnohospodárske plochy a lesy. Dnes skoro ráno meteorologická služba všetky varovania pred nepriaznivým počasím v Nemecku zrušila.

Nepriaznivé počasie

Nepriaznivé počasie si zrejme nevyžiadalo žiadne obete na životoch. Pri evakuácii utrpel zranenia jeden človek, uviedol podľa DPA hovorca povodňového štábu. Podľa neho jedna osoba spadla do vody a bola prevezená do nemocnice.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pri vystupovaní z auta. (archívna snímka)
Zobraziť galériu (2)
Nemecký kancelár Olaf Scholz pri vystupovaní z auta. (archívna snímka)  (Zdroj: profimedia.sk)

Škody bude podľa záchranných zložiek možné zhodnotiť až počas dnešného dňa, zrejme však budú rozsiahle. Do oblasti záplav mieri spolkový kancelár Olaf Scholz. Napätá situácia naďalej panuje v meste Blieskastel, kde sa kulminácia rieky očakáva až dnes napoludnie a hasiči s dobrovoľníkmi sa tu snažia zabrániť zaplaveniu historického centra.

Mnoho ciest v Sársku je kvôli vzostupu hladiny riek naďalej uzavretých a obmedzená je aj železničná doprava. Železničný prepravca Deutsche Bahn vydal odporúčanie necestovať do Sárska, pokiaľ to nie je nevyhnutne potrebné.

Šialenstvo muža

Kým mnoho ľudí opustilo svoje domovy, jeden muž sa rozhodol riskovať svoj život a do rozvodnenej rieky Saarbrückene v regióne Sársko si išiel zaplávať v najhoršej možnej chvíli. Muž si priviedol na tento svoj počin aj kamaráta, ktorý celý priebeh jeho riskantného činu nakrúcal. Voda v rieke bola mútna a nebolo tak vidieť, čo sa v nej nachádza. Okrem toho sa rozhodol aj plávať proti prúdu, čo môže byť riskantné aj pre najskúsenejších plavcov. Video zverejnil portál Blaulichtreport-Saarland. "Voda je nevyspytateľná a prúd dokáže chytiť a strhnúť aj tých najskúsenejších plavcov. Nikdy to neskúšajte," vyzval ľudí portál na sociálnej sieti. 

Problémy aj v Taliansku a Francúzsku

So silnými záplavami bojuje aj sever Talianska. Môže za to zlé počasie, ktoré už niekoľko dní bičuje časť krajiny. Najhoršie je na tom Benátsky región a provincia Treviso. Informuje o tom portál imeteo.sk. Železničné spojenie medzi Vicenza a Schio, Padova a Treviso boli prerušené a pozorne monitorovali aj hladiny riek. "Hasičský zbor mal počas 48 hodín vyše 1 800 výjazdov k povodniam, popadaným stromom a evakuáciám. Rozsiahly zásah mali v oblasti Padovy, kde sa vo vidieckej oblasti Camposampiero rozvodnil potok Musom dei Sassi. Obyvateľov museli evakuovať. Rieka pretrhla protipovodňovú hrádzu  a hasiči evakuovali niekoľko domov, ktoré voda úplne izolovala od okolitého sveta," uvádza portál.

Nepriaznivá situácia je aj vo Francúzsku, vysoké úhrny aj tam spôsobili škody a to hlavne na severovýchode krajiny. Na severe Alsaska v Scheibenharde za 24 hodín namerali úhrn až 116,8 mm. Viac, ako 100 mm zrážok spadlo aj v mestách Berg a Herstoff, menej ako 100 mm v Porcelette. Ide o množstvo vody, ktoré tam za normálnych okolností spadne v priebehu 7 týždňov. 

Viac o téme: ZáplavyPovodneEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu