Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďarský minister bije na poplach: Ak sa TOTO stane, bude nasledovať ďalšia svetová vojna

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo svojom vyjadrení použil drastické slová. Politik je presvedčený, že nová svetová vojna je nevyhnutná, ak sa krajina NATO priamo zapojí do vojny na Ukrajine. Z tohto dôvodu Maďarsko jednoznačne odmietlo spoločné misie NATO na Ukrajine.

Ide o naliehavé varovanie, ktoré vydal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na okraj podujatia organizovaného vládnou stranou Fidesz - Združenie maďarských občanov. Ako v súčasnosti uvádza spravodajský portál „Newsweek“ , Szijjártó varoval, že krajina NATO by sa mohla priamo zapojiť do ukrajinskej vojny.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 803 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ak sa tak stane, nová svetová vojna by bola podľa maďarského ministra zahraničných vecí nevyhnutná. „Ak sa do tejto vojny zapojí ešte aspoň jedna európska krajina, hrozí svetová vojna, pretože to bude určite krajina NATO,“ povedal Péter Szijjártó. "A ak krajina NATO vstúpi do priameho konfliktu s Ruskom, nevyhnutným dôsledkom bude nová svetová vojna."

Čo by ste mali vedieť o vojne na Ukrajine: Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo februári 2022 rozsiahlu inváziu do susednej Ukrajiny. Ukrajina je vo vojne s Ruskom už viac ako dva roky, aby ochránila svoje hranice pred ruskými útočníkmi. V tomto boji Ukrajinu podporujú najmä jej európski spojenci a Spojené štáty americké. Väčšina spojencov patrí do NATO. Ukrajina tiež už dlhšie chcela vstúpiť do NATO, no zatiaľ ju neprijali.

Maďarsko striktne odmieta spoločné misie NATO vo vojne na Ukrajine

Komentáre maďarského ministra zahraničných vecí prichádzajú niekoľko dní po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg navrhol päťročný balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliárd eur. Szijjártó označil Stoltenbergov návrh za „šialenstvo“ a vyhlásil, že Maďarsko sa bude od tohto plánu dištancovať. Minister zahraničných vecí striktne odmietol spoločné misie NATO na Ukrajine na prepravu zbraní či výcvik vojakov. "V najbližších týždňoch počas rokovaní budeme bojovať za právo Maďarska držať sa ďalej od tohto šialenstva, vybrať týchto 100 miliárd eur a odčerpať ich z Európy."

V tejto súvislosti je dôležité vedieť: Maďarsko je členom NATO aj Európskej únie, ktorá výrazne podporuje Ukrajinu od invázie Vladimíra Putina. To stavia Maďarsko do nepríjemnej pozície vzhľadom na jeho úzke väzby s Ruskom. V októbri 2023 maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí v Pekingu potvrdili svoj záväzok k bilaterálnym vzťahom.

Viac o téme: RuskoNATOMaďarskoUkrajinaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu