Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Do Kambodže priplávali dve čínske vojnové lode na vojenské cvičenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SIHANOUKVILLE - Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia. Informuje o tom agentúra AFP.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami. Na lodi Čchi-ťi-kuang bol pri vstupe do prístavu transparent s nápisom "Prineste mier a priateľstvo na stretnutie s dobrými priateľmi". "Sme železní priatelia," povedal novinárom na pobreží čínsky veľvyslanec Wang Wen-tchien.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 807 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Kambodža je dlhodobo oddaným spojencom Číny a získala investície v hodnote miliárd dolárov. Washington sa obáva, že Peking bude využívať modernizovanú kambodžskú námornú základňu Ream, aby rozšíril svoj vplyv v regióne.

Čína financujej jej obnovu v blízkosti prístavného mesta Sihanoukville, ktorá bola pôvodne postavená čiastočne z amerických zdrojov. Minulý rok kambodžskí predstavitelia popreli, že by nové 363-metrové mólo v Reame malo slúžiť na kotvenie lietadlových lodí.

"Tam, kam ide čínske námorníctvo, prinášame priateľstvo, prinášame spoluprácu, nič iné," povedal veľvyslanec Wang v odpovedi na otázku týkajúcu sa obáv z rastúceho vplyvu Pekingu. Na štvrtkovom začiatku cvičení čínska armáda predviedla svoj vojenské zariadenia vrátane takzvaných "robodogov" – diaľkovo ovládaných štvornohých robotov s automatickými puškami na chrbte.

Viac o téme: Vojenské cvičenieVojnové lodeČínaKambodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu