Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nový jadrový zdroj by mal byť podľa Sakovej vo vlastníctve štátu

Denisa Saková Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Štát tak bude mať v prípade energetickej krízy účinnejšie nástroje na to, aby vedel občanom i podnikateľom na Slovensku garantovať dostatok elektrickej energie. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

VIDEO Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja, avizuje premiér Fico

Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Myslíme si, že celý nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Ak zase budeme zasiahnutí energetickou krízou, tak štát bude mať účinnejšie nástroje na to, aby vedel občanom a podnikateľským subjektom na Slovensku garantovať dostatok elektrickej energie," uviedla Saková s tým, že podľa analýz by sa spotreba elektrickej energie v SR mala v roku 2050 zdvojnásobiť. Najhoršie scenáre podľa nej hovoria aj o tom, že by mala byť ešte o 80 % vyššia.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenula, že rezorty hospodárstva a financií majú pripraviť do konca októbra proces obstarávania i návrh financovania výstavby. Podľa Sakovej je možných viacero variantov financovania, o aké ide, však bližšie nespresnila.Vládny kabinet na výjazdovom rokovaní v Handlovej odobril zámer výstavby nového jadrového zdroja s inštalovaným výkonom do 1200 megawattov a s využitím existujúcej infraštruktúry v lokalite Jaslovské Bohunice.

Ministerstvá hospodárstva a financií majú do 31. októbra predložiť na rokovanie vlády návrh podmienok výstavby nového jadrového zdroja (5. blok) v lokalite Jaslovské Bohunice, termíny prípravných a realizačných prác, predpokladaný harmonogram výstavby, finančné zabezpečenie výstavby a proces výberu investora a technológie vhodnej na výstavbu nového jadrového zdroja.

Viac o téme: Jadrová elektráreňJadrový zdrojDenisa SakováEmergetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu