Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na prečistenie tepien vám stačia tieto 3 kuchynské ingrediencie: Poďakuje sa vám najmä srdce

(Zdroj: GettyImages)

Zlá strava, sedavý životný štýl a stres negatívne ovplyvňujú zdravie tepien. Keď nie sú v poriadku, ohrozujú človeka na živote. Našťastie, existujú tri zložky, ktoré ich dokonale vyčistia. Ktoré to sú?

Čistenie tepien zahŕňa zníženie hladín cholesterolu a triglyceridov. Práve tieto typy lipidov sa s pribúdajúcim vekom zvyknú hromadiť, čím vážne ohrozujú naše zdravie, píše sa na steptohealth.com. Nesprávne zvolená strava a návyky nezdravého životného štýlu bývajú spúšťačom hypercholesterolémie. Problémom ale je, že vysoký cholesterol nebolí a nevykazuje žiadne konkrétne príznaky. Že s ním má človek problém, sa dá zistiť jedine krvným testom. Ak to lekár odhalí, pravdepodobne mu predpíše lieky. No dá sa urobiť oveľa viac. Prvým krokom je zmena stravy. Čo na zvýšený cholesterol ešte zaberá?

Najlepšie čističe tepien

1. Zázvor

Zázvor obsahuje vysoké hladiny antioxidantov BHA a BHT. Obidve sú veľmi účinné pri liečbe peroxidácie lipidov, ktorá sa tvorí v tepnách. Tento koreň pôsobí tiež ako prevencia poškodenia buniek, ktorých spúšťačom je vysoká hladina cholesterolu. Zastavuje hromadenie plaku na stenách tepien a zároveň podporuje správny prietok krvi v celom koronárnom systéme.

2. Cesnak

Je to jeden z najpoužívanejších bylinných doplnkov na zníženie triglyceridov a cholesterolu. Neúčinkuje však okamžite, musí sa užívať minimálne 3 týždne. Charakteristickou zlúčeninou cesnaku je alicín. Okrem toho, že mu dodáva jeho charakteristickú vôňu a chuť, zabraňuje usádzaniu plaku na stenách tepien. Má tiež nesporné výhody pre kardiovaskulárne zdravie. Je to prirodzené a veľmi účinné antibakteriálne činidlo, ktoré má tiež diuretické, čistiace a antiseptické účinky.

3. Citrón

Zvýšenie príjmu vitamínu C je skvelý spôsob prevencie a liečby vysokého cholesterolu a triglyceridov. Prírodná citrónová šťava telu dáva viac než len vitamín C. Vďaka obsahu vlákniny je vhodná na vyčistenie škodlivého plaku z tepien. Absorbuje totiž vodu v tráviacom trakte, čím vytvorí hustú hmotu. Žlč obsahujúca cholesterol v nej zostane uväznená a odstráni sa z tela. Netreba zabudnúť ani na flavonoidy v citrónových šupkách, aj tie dokážu znížiť cholesterol.

Ak tieto tri ingrediencie spojíte, získate dokonalú zbraň na vyčistenie tepien. Čo budete potrebovať?

Ingrediencie

- 1 šálka citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička medu

Je dôležité použiť organický cesnak, citróny aj zázvor. Len takto z nich získate maximálne množstvo vitamínov a minerálov. Najprv vytlačte citróny a prelejte šťavu do mixéra. Potom pridajte strúčik cesnaku, čerstvý zázvor a lyžičku medu. Dôkladne premiešajte. Cesnak a zázvor by mali byť pomixované na malinké kúsky. Pite túto zmes nabitú vitamínmi a antioxidantmi ráno pred jedlom. Kúru dodržiavajte 15 dní, týždeň si urobte prestávku a potom zopakujte.

Viac o téme: SrdceCholesterolTepnyCistenie tepienHypercholesterolemia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9